Olej z čiernej bazy: Ako vplýva na naše zdravie a ako pomôže pleti?

Olej z čiernej bazy: Ako vplýva na naše zdravie a ako pomôže pleti?

  • 108
  • 5

Drobné biele kvietky bazy čiernej rozvoniavajú na viacerých miestach široko-ďaleko. Mnohí pritom bazu úplne milujú. Niet sa však čomu čudovať, keďže z jej kvetov sa dá pripraviť množstvo dobrôt. Tou najtradičnejšou je pravdepodobne sirup z bazových kvetov. Naopak vyprážaná baza či bábovka z bazy nie sú úplne bežné, no o to viac nás môžu lákať, aby sme ich vyskúšali. Nie úplne známy je aj bazový olej. Ten si však pravdepodobne nepripravíte z nazbieraných kvetov, kedže sa pripravuje lisovaním semien za studena. V ponuke ho však majú rozličné kamenné aj internetové predajne. A prečo ho vlastne spomíname? Olej z bazových semien je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o pokožku tela, pri vnútornom užívaní zase podporuje zdravie. Aké sú jeho účinky?

Poznáte bazu čiernu?

Najskôr si môžeme niečo málo prezradiť o samotnej baze čiernej, ktorá nesie latinský názov Sambucus nigra. Ide o stredne vysoký a hojne rozvetvený ker, ktorý dorastá do výšky od 2 do 5 až 7 metrov. Bazu môžeme zaradiť medzi najčastejšie sa vyskytujúce kríky v strednej Európe, rozšírená je však aj v ďalších európskych oblastiach, taktiež na severe Afriky či v Ázii. Rastie v nížinách aj stredných horských polohách, najmä v lužných a celkovo listnatých lesoch, na lesných čistinkách aj pozdĺž ciest a na opustených miestach. Listy bazy sú nepárno perovité a zložené z troch až piatich lístkov. Sú opadavé.

Okrem toho je baza čierna charakteristická hlavne svojimi kvetmi. Sú drobné, spravidla biele až žltkasté a sú usporiadané do chocholíkovitých súkvetí. Súkvetia sú bohaté, ploché a môžu dosahovať priemer až 20 centimetrov. Objavujú sa zvyčajne v mesiacoch máj a jún. Od augusta či septembra začínajú postupne na kríkoch dozrievať aj plody, ktorými sú tmavofialové kôstkovičky guľovitého tvaru so semienkami vo vnútri. Na rôzne účely sa zbierajú prakticky všetky časti rastliny, vrátane listov, plodov i kvetov. Baza čierna je využívaná ako liečivo, farbivo i potravina.

Odporúčame: Ako na lepší spánok počas choroby? Tu je 7 vecí, ktoré určite pomôžu!

účinky oleja z bazy čiernej

Zdroj: Shutterstock®

Aké má olej zo semien bazy účinky?

Bazový olej je pripravovaný lisovaním semien bazy čiernej za studena. Ukrýva v sebe množstvo účinných látok. V prvom rade je charakteristický vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre dobrý stav ciev i srdca, taktiež majú význam pre fungovanie mozgu. Olej zo semien bazy čiernej ukrýva i veľmi dôležitý vitamín E či zinok, nájdeme v ňom flavonoidy či triesloviny. Tento prírodný olej má blahodarné účinky na telo pri použití zvonka i zvnútra. Pri vnútornom užívaní má priaznivý vplyv na imunitný systém a napomáha zvyšovať odolnosť organizmu voči vírusovým infekciám. Je veľmi dobrým pomocníkom pri prechladnutí, taktiež podporuje vykašliavanie. 

Bazový olej je tiež využívaný na stimuláciu tvorby materského mlieka. Okrem toho prispieva k zníženiu vysokého krvného tlaku, čím zároveň priaznivo ovplyvňuje i stav a funkciu srdca. Môže byť použitý ako podporný prostriedok pri liečbe mnohých ochorení, a to napríklad pri liečbe alergií, taktiež pri ochoreniach obličiek a močového mechúra. Pri použití zvonka má zase blahodarný vplyv na stav pokožky. Pôsobí protizápalovo. Využíva sa na zlepšenie stavu kože pri ekzémoch, pomôcť môže i aknóznej pleti. Pokožke tiež dodáva výživu, okrem toho dokonca napomáha odstraňovať svalové napätie. 

použitie bazového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho využiť pre zdravie a krásu?

Po oleji zo semien čiernej bazy je možné sa poobzerať v lekárňach, na internete i v predajniach so zdravými potravinami či prírodnou kozmetikou. Pripravte sa však na trochu vyššiu cenu výrobku. Cena za 100 ml fľaštičku môže byť aj cez 20 eur. Nejde však o bežný olej, aký používame v kuchyni pri varení. Tento za studena lisovaný olej je možné užívať skôr ako rôzne iné výživové doplnky. Zvyčajne sa odporúča užívať jednu malú lyžičku oleja ráno nalačno, prípadne i večer pred spaním. Môže byť užívaný v rámci prevencie, taktiež ako podporný prostriedok pri liečbe vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí. 

Na tepelnú úpravu nie je tento olej vhodný. Možné je ho maximálne použiť v rámci studenej kuchyne, napríklad pridať do šalátu, raňajkovej kaše a podobne. Olej dodá telu množstvo dôležitých látok. Rovnako pomôže vyživiť pokožku pri použití zvonka. Týmto prírodným olejom môžete priamo ošetriť postihnutú pokožku, prípadne ho pridajte do obľúbeného krému či inej kozmetiky. Podľa potreby je ho možné pridať do masážneho oleja a použiť na uvoľňujúcu masáž.

Pozri aj: Recept na zdravé raňajkové muffiny 3x inak: Naslano aj nasladko!


  • 108
  • 5
Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Katarína Konečná 04.06.20 10:48

KK
karma
129.00

o oleji z bazy som ešte nepočula, ale dnes sa už dá vyrobiť olej skoro zo všetkého, len si treba vedieť správne vybrať

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 04.06.20 13:07

MS
karma
110.00

Rada by som ho vyskúšala,ešte som o ňom nepočula.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 04.06.20 16:50

MZ
karma
110.00

Veľmi milo ste ma týmto článkom prekvapili, tento olej som doteraz vôbec nepoznala. Vďaka za skvelú inšpiráciu, určite ho vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.06.20 19:58

SK
karma
119.00

Tak zasa niečo nové...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.06.20 19:45

MM
karma
123.00

ja pridávam čierne bobuľky do slivkového lekváru, zvýrazni chuť i farbu, ale o oleji som ešte nepočula

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Zdravie

Zázvorový olej ako najlepší pomocník do každej domácnosti: 7 spôsobov, ako ho využiť!

  • 107
  • 5
  • 07.09.2020
Voľný čas

Najzvláštnejšie svetové rekordy: Neuveríš, že také niečo existuje!

  • 139
  • 8
  • 09.08.2020
Inšpirácie

Náš domov je zrkadlom nášho života. Ako sa zbaviť zmätku v živote?

  • 76
  • 0
  • 18.07.2020
TOPlist