Chladnička, sprcha a kuchynský dres: Najšpinavejšie miesta v domácnosti

Chladnička, sprcha a kuchynský dres: Najšpinavejšie miesta v domácnosti

Zákerné plesne, vírusy a baktérie sídlia aj tam, kde by ste ich vôbec nečakali. Ako zastaviť rozmnožovanie nepozvaných hosťov?

Len baktérií existujú stovky druhov

Baktérie sa pri dostatku živín a správnej teplote množia aj každých 20 sekúnd. Podľa jednej zahraničnej štúdie sa na najzamorenejších objektoch v domácnosti nachádza viac ako 340 rôznych druhov baktérií. Niektoré sú pre človeka úplne neškodné, iné môžu spôsobovať vážne zdravotné ťažkosti. Pravdepodobne najväčšie nebezpečenstvo hrozí od baktérií Staphylococcus aureus, Salmonella, E. coli a tiež od plesní.

Vírusy oproti baktériám ostávajú na povrchoch len rádovo pár hodín alebo maximálne dní. Môžu však napáchať rovnaké, alebo dokonca väčšie škody, ako vidíme na príklade súčasnej epidémie vírusu SARS-CoV-2.

Odporúčame: Poznáš účinky dračej krvi? Z jej liečivej sily budeš ohromená!

špinavá kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Najšpinavejšie miesta v domácnosti

Kuchyňa

Oblasti, kde sa skladujú a pripravujú potraviny, majú hustejšie zastúpenie baktérií ako iné miesta v domácnosti. Viac ako 75 % špongií a handričiek na umývanie riadu ukrývajú baktérie rodu Salmonella a E. coli. Pravidelnú údržbu vyžadujú tiež dosky na krájanie, kávovar, chladnička, kuchynský drez a pracovná doska.

Tipy na upratanie kuchyne

  • Vodovodný kohútik, vnútornú časť chladničky a pracovnú dosku pravidelne utierajte dezinfekčnými utierkami.
  • Látkové utierky na riad vymieňajte niekoľkokrát týždenne.
  • Hubku používajte najviac 5 dní a potom ju vymeňte za novú.
  • Po každom umytí riadov namočte hubku do litra teplej vody s pol lyžičkou koncentrovaného bielidla.
  • Pred manipuláciou s potravinami si dôkladne umyte ruky.

Kľučky a vypínače v celom byte či dome

Tipovali ste, že najviac patogénov lipne na vchodovej kľučke? Nie tak celkom. Najviac sa ich podľa odborníkov nachádza na dverách chladničky, regulátoroch kúrenia a svetelných vypínačoch. Na kľučkách dverí a dvierok čaká ďalšia nálož. Všetky tieto miesta utierajte 1-krát týždenne dezinfekčnými obrúskami. Na každý objekt ideálne použite nový obrúsok.

špinavá kúpeľňa

Zdroj: Shutterstock®

Kúpeľňa

Vyššia vlhkosť k nárastu baktérií, plesní a väčšiny vírusov priamo nahráva. Pri upratovaní venujte zvláštnu pozornosť predovšetkým vani či sprchovému kútu, kohútikom, toalete a uterákom. Povrchy a úchytky je dobré utierať denne či obdeň dezinfekčným prostriedkom. Uteráky vymieňajte aspoň raz za týždeň, zubné kefky vyhoďte najneskôr každé tri mesiace.

Obývačka a pracovný kút

Najviac zamorené bývajú veci, ktoré zdieľa viac členov domácnosti. Jedná sa hlavne o diaľkové ovládače, tablety, mobilné telefóny a počítačové klávesnice. Veľa prachu, špiny a baktérií obsahujú aj koberce. Na čistenie plôch, ovládačov i mobilov najlepšie poslúžia dezinfekčné obrúsky.

Neprehliadni: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!

upratovanie domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako udržať domácnosť čistú

Pravidelné upratovanie

Na všetkých voľne dostupných povrchoch sa usadzuje prach zložený hlavne z odumretej kože, vlasov a roztočov. Časom môže najmä deťom, alergikom a citlivým osobám spôsobiť alergické reakcie. Základom čistého a zdravého domova je preto pravidelné upratovanie. Aspoň raz týždenne zotrite prach vlhkou handričkou, povysávajte a umyte podlahy. Pozornosť venujte tiež kúpeľni a kuchyni.

Ak chcete mať s upratovaním menej práce, kúpte si modernú klimatizáciu. Jednotky od Samsung disponujú šikovnou funkciou Virus Doctor, ktorá odstraňuje zo vzduchu nielen prach a peľ, ale navyše zabíja až 99% všetkých baktérií, chrípkových a ďalších vírusov, vrátane obávaného koronavírusu. Odstraňujú ich vďaka iónovej technológii a špeciálnym viacstupňovým filtrom.

Rozumné je vetrať

Kumulácia vydýchaného a vlhkého vzduchu nahráva množeniu baktérií, plesní a poskytuje ideálne podmienky pre vírusy. Prevencia v podobe pravidelného vetrania je preto nevyhnutná pre celý byt či dom. V detskej izbičke, obývačke a spálni väčšinou stačí krátke vetranie dvakrát za deň, najlepšie ráno po prebudení a večer krátko pred spaním. Nebojte sa vytvoriť prievan, vďaka ktorému behom pár minút vzduch naozaj kompletne vymeníte.

Horšie vetrateľné miestnosti, v ktorých sa často tvorí para, je dôležité vetrať častejšie a dlhšie. Jedná sa hlavne o kúpeľňu a kuchyňu. Pokiaľ v týchto miestnostiach nemáte okná alebo nemôžete vetrať, opäť pomôže klimatizácia. Z okolitého vzduchu klimatizácie vytiahnu všetky nečistoty, zníži astupeň vlhkosti a zabránia tvorbe nebezpečných plesní.

vetranie domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Minimalizmus

Moderný minimalistický štýl života zlepšuje nielen psychický stav človeka, ale aj čistotu domova a fyzické zdravie. Ak doma nehromadíte zbytočnosti, nemá sa na čom usadzovať prebytočný prach. Aj upratovanie potom ide rýchlejšie.

Redukujte preto množstvo textílií, teda diek, prikrývok, dekoračných vankúšikov, záclon a závesov. Na police a vrchnú časť nábytku klaďte čo najmenej vecí. Nehromaďte zbytočnosti, ktoré vám už k ničomu neslúžia. Uvidíte, že sa vám bude hneď lepšie dýchať.   

Zelené rastliny

Kvety nielen krásne vyzerajú, ale tiež osviežujú vzduch iontami kyslíka a zároveň ho čistia od toxínov. Najlepšie v tomto smere funguje fikus, filodendron, ledvinovník, datľová palma, svokrin jazyk, dracena, aloe vera a lopatkovec.

Prajeme vám pevné zdravie a pokojnú jar bez alergií.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 30.04.20 06:13

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré rady; plesne, vírusy a baktérie sídlia naozaj aj tam, kde by ste ich vôbec nečakali.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 30.04.20 18:56

KS
karma
133.00

Zaujímavý a poučný článok :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 01.05.20 19:51

MR
karma
104.00

o klimatizácii s funkciou Virus Doctor počujem prvýkrát, zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 02.05.20 21:56

JK
karma
100.00

Kvety nielen krásne vyzerajú, ale tiež osviežujú vzduch iontami kyslíka a zároveň ho čistia od toxínov. Najlepšie v tomto smere funguje fikus, filodendron, ledvinovník, datľová palma, svokrin jazyk, dracena, aloe vera a lopatkovec.

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 05.04.23 21:15

AN
karma
-1.00

nemusia byt vôbec spinave ked sa o ne clovek stara, my mame chladnicku uz postarsie ze by aj vymneit potrebovala ale nie je spinava

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 14.04.23 18:10

LJ
karma
-1.00

ani mne teda nepride nasa chladnicka ako najspinavejsie miesto, kupovanu ju mame pred par rokmi od oravy a vyzera ako nova

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 18.04.23 15:25

BH
karma
-1.00

kuchynske dres je u nas spinavy vtedy ked vari manzel, vtedy kuchyna vyzera ako po vybuchu

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 23.04.23 18:08

LN
karma
-1.00

bakterie su vsade, keby som sa na vsetko takto pozerala tak by som sa asi nicoho nechytila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní