Čistá domácnosť: Zoznam vecí, ktoré musíme čistiť každý týždeň

Čistá domácnosť: Zoznam vecí, ktoré musíme čistiť každý týždeň

Pokiaľ patríte k ženám, ktoré si vždy nájdu čas na pravidelné a veľké týždenné upratovanie, možno vás niektoré veci v zozname ani neprekvapia.

Čistá domácnosť je predsa len základom zdravého a krásneho domova. Špeciálne laboratórium však prišlo so zoznamom vecí a častí našich domov a bytov, ktoré by sme mali upratovať, čistiť a vymieňať každý týždeň.

Okrem toho si posvietili aj na príliš prehnané upratovanie a upozornili nás aj na zopár krokov, ktoré robíme až príliš často a úplne zbytočne. Ktoré to sú?

Perte, perte, perte

Pranie prádla patrí údajne dlhodobo k najobľúbenejším domácim prácam. Mali by sme však zabrániť tomu, aby sa nám špinavé prádlo hromadilo v koši dlhšiu dobu. Vysoká veža plná kúskov roznášajúcich baktérie z čiastočiek zachytených na oblečení by mala byť minulosťou. Perte každý týždeň a pokiaľ vás je v domácnosti viac, nájdite si aspoň dva dni v týždni na "rande s práčkou".

Odporúčame: Ako vyčistiť mikrovlnku lacno a jednoducho?

ako správne prať

Zdroj: Shutterstock®

Čistota je základ života

Mnohí z vás si to možno neuvedomujú, ale pokiaľ máte toaletu priamo v kúpeľni a zabúdate skladať dosku, všetky častice sa pri splachovaní okamžite uvoľňujú po celej miestnosti. Sadajú na vaše kefky, uteráky, dekorácie, jednoducho na všetko, čo majú na dosah. Nechutné však? Práve preto patrí každotýždenné upratovanie kúpeľne medzi povinnú časť hygieny domácnosti.

Odporúčame: Čistiace prostriedky do domácnosti, ktoré si môžete vyrobiť sami!

čistenie kúpeľne

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajme na koberce

Možno sa vám zdá, že na zemi nevidíte žiaden prach, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je to preto, že sa usádza do látok, najmä do kobercov a behúňov vo vašom byte či dome. Pokiaľ nebudete pravidelne vysávať aspoň koberce, všetka špina sa bude stále viac usádzať do vlákien a vy tak budete riskovať vznik alergií alebo budete vytvárať domov pre malých škodcov.

Šup s návliečkami do práčky

Premýšľajte. Koľkokrát za deň si ľahnete len tak na posteľ, oblečení alebo hoci aj vyzlečení, no neosprchovaní. Všetky častice, ktoré sa na vás usádzajú počas dňa, si pekne prenášate na návliečky, rovnako ako váš pot, mastnotu či vypadnuté vlasy. Odborníci z celého sveta preto odporúčajú vymieňať posteľné prádlo každý týždeň.

Odporúčame: Babské triky v domácnosti, ktoré nefungujú!

ako často vymieňať návliečky

Zdroj: Shutterstock®

A čo upratujeme až príliš?

Áno, nájdu sa medzi nami aj takí poctiví upratovači, ktorí to možno aj preháňajú. Čomu teda nemusíme venovať až takú pozornosť?

  • Oblečenie, ktoré sme mali na sebe len raz určite nepatrí okamžite do práčky (samozrejme len v prípade, ak nezapácha). Ničí sa tým jeho kvalita, textília a farby.
  • Pokiaľ umývate riad a následne ho dáte aj do umývačky riadu, váš účet za vodu môže byť naozaj vysoký. A navyše je tento krok predoplachovania úplne zbytočný. Zvyšky jedla jednoducho zoškrabte, dajte riad do umývačky a až v prípade, že nájdete na riade nejaké zvyšky, doumývajte to ručne.
  • Osvetlenie si nezaslúži takú prehnanú pozornosť. Poznáme ľudí, ktorí sa každý týždeň štverajú po rebríku, aby vyčistili všetky lustre a osvetlenia v domácnosti. A pritom to stačí niekedy urobiť len raz za mesiac. 
  • Kabáty naše milované. Aj vy ich periete rovno aj každý týždeň? Zamyslite sa. Kabáty a bundy sa často ani len nedotknú našej pokožky, preto sa na ne nedostanú žiadne nechcené častice. Verte nám, postačí, ak ich budete prať tak raz za tri mesiace.

Bude vás zaujímať: Obťažujú vás komáre? Zbaví vás ich týchto 6 surovín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lucia Kobíková 05.07.17 09:16

LK
karma
100.00

Súhlasím, dobrý článok- netreba zabúdať na upratovanie :)

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 05.07.17 13:40

KK
karma
90.00

dobrý článok, veľa vecí čistíme zbytočne často...s tou umývačkou robím presne to isté, žiadne predumývanie, dnes sú také dobré prostriedky a keby náhodou tak to stačí len ľahko zotrieť

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 20.07.17 18:29

AK
karma
100.00

upratovanie je moja obľúbená činnosť

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 13.08.17 17:30

SK
karma
86.00

jasne ze nemozme zit v spine... co by bolo potom s nami... ja to neprehanam... moj drahy je velky pedant a niekedy to sz prehana.... ale co uz.. radsej ako zit s neporiadkom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní