Kypriaci prášok je takou neodmysliteľnou súčasťou nášho pečenia, že nám vlastne ani nenapadne zamýšľať sa nad tým, prečo je potrebný a čo by sa stalo, keby sme ho nepoužili (no dobre, to si väčšina z nás vie logicky vysvetliť). Ale hoci je malý a nenápadný, kypriaci prášok dokáže veľké veci, preto si zaslúži našu pozornosť. A tak sme si ho dnes zobrali pod lupu.
Kypriacemu prášku bežne hovoríme aj prášok do pečiva. Jeho pointu dobre poznáme. Na základe chemických látok, ktoré obsahuje, má za úlohu nakypriť a prevzdušniť cesto. Je to jednoduché. Spomenuté chemické látky, po kontakte s vodou, uvolňujú oxid uhličitý. A práve jemu vďačíme za zväčšenie objemu cesta a jeho nadýchanosť. Ak by sme chceli toto chemické okienko dotiahnuť do dokonalosti, chcelo by to aj vymenovať látky, ktoré kypriaci prášok obsahuje. Ide o kyselinu citrónovú, škrob (preto je na obale uvádzané, že ide o škrobový prášok) a hydrogenuhličitan sodný.
Odporúčame: Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?
A ešte trošku chémie...
Ako býva uvedené aj na obale, prášok do pečiva môže tiež zahŕňať látky, obsahujúce lepok (obilniny) či vajcia a mlieko. Túto chemickú vsuvku uzavrieme informáciou, že proces, ktorým kypriaci prášok docieli prevzdušnené cesto, sa nazýva acidobázická reakcia. A hoci by vám to asi bežne pri kúpe kypriaceho prášku nenapadlo, aj v tomto prípade je dobré prezrieť si obal a zloženie výrobku. Existujú totiž aj prášky bez fosfátov, ktoré sú v konečnom dôsledku rovnako účinné, akurát zdravšie a menej „chemické“.
Vyrobte si kypriaci prášok samy!
Kypriaci prášok si môžete vyrobiť aj samy, a to zmiešaním jednej lyžičky jedlej sódy a dvoch lyžičiek takzvaného vínanu draselného, nazývaného aj vínny kameň. Je to prírodný produkt, ktorý zvyčajne neobsahuje žiadny lepok, preto stojí za našu pozornosť. Či už pripravujete trené alebo piškótové cesto, bez kypriaceho prášku do pečiva to jednoducho nepôjde. Respektíve pôjde, ale rozhodne to nebude to pravé orechové. Na pol kila múky zvyčajne pripadá 12 gramov kypriaceho prášku, čo je klasický balíček, ktorý poznáme.
Pozri aj: Veľké odhalenie z kuchyne: Toto sú koreniny lákajúce hmyz!
Prášok do pečiva verzus sóda bikarbóna
Niektoré gazdinky nahrádzajú kypriaci prášok aj jedlou sódou (sódou bikarbónou) – to predovšetkým vtedy, keď sa prášok do pečiva ako zázrakom minul. Avšak väčšina z nich vám pravdepodobne potvrdí, že táto náhrada nie je úplne najšťastnejšie riešenie pre dosiahnutie nadýchaného cesta. Hoci jedno aj druhé patrí do skupiny kypridiel, predsa je ich funkcia úplne iná. Kypriaci prášok už totiž jedlú sódu v sebe má. Sóde, naopak, chýbajú kyseliny, potrebné na vznik chemickej reakcie, ktorá dosiahne nadýchané cesto.
Týmto môžete kypriaci prášok nahradiť!
Ak sa vám stane, že sa pustíte do pečenia a zrazu zistíte, že vám prášok do pečiva chýba, namiesto sódy ho nahraďte vaječnými bielkami, vyšľahanými dotuha s pridaním studenej vody a štipky soli. Mimochodom, viete, prečo sa kypriaci prášok pred samotným pečením zmiešava s múkou alebo sypkými surovinami, a nie rovno s tekutými ingredienciami? Je to preto, že keby ste ho nasypali priamo do tekutej zmesi, prakticky ihneď by došlo k chemickej reakcii, ktorú sme spomínali vyššie. To však nie je žiadúci jav, preto je potrebné dbať na správny postup, teda najprv zmiešať prášok do pečiva so sypkými prísadami a až nakoniec pridať do cesta.
Zaujme ťa: Nebojíš sa experimentovať? Vyskúšaj, ako chutí divoká čierna ryža!
A na záver ešte jedna dobrá rada: Dbajte na to, aby ste kypriaci prášok vždy skladovali v suchu, pretože akonáhle zvlhne, jeho schopnosť chemickej reakcie, ktorou má dosiahnuť nakyprené cesto, značne klesne. Takisto v žiadnom prípade nepoužívajte prášok do pečiva po dátume spotreby, pretože vám to dokáže pokaziť celkovú chuť aj vzhľad koláča. Tak teda, milé dámy, nech je vaše pečenie vždy vydarené a – nadýchané! :-)
9 komentárov
Blažena Sádovská
23.07.2018 22:06Kypriaci prášok mám stále k dispozícii, nakoľko veľa pečiem, víkend bez pečenia ani je víkend:))
Jana Pitonakova
23.06.2018 19:46akorát sme sa tento týždeň o tom bavili v robote :-D takže je to potvrdené
Martina Varhaníková
18.06.2018 13:03Tak ja poznám len náhradu za sódu bicarbonu, ale je dobré poznať aj iné náhrady. :o) Vďaka.
Daniela Bieliková
18.06.2018 10:47dobré rady, zídu sa...
Katarína Konečná
10.06.2018 20:02ešte sa nestalo, že by som nemala doma prášok do pečiva
Marianna Rajniaková
10.06.2018 12:41musí byť doma vždy v zásobe, keď sa rozhodnem niečo upiecť..
Lucia Valková
10.06.2018 08:43Zaujímavé,dokonca som počula,že sa dá použiť aj ako peeling na pleť,ale neskúšala som..
Elena Švachová
09.06.2018 22:10Tú náhradu vaječnými bielkami si musím zapísať.
Ľubica Šťastná
09.06.2018 15:58Dokáže naozaj veľké veci, podobne ako sóda bicarbona.