Obklad stien pre refresh akéhokoľvek priestoru: Trend, ktorý vyzerá dokonalo!

Obklad stien pre refresh akéhokoľvek priestoru: Trend, ktorý vyzerá dokonalo!

Hľadáte nejaký spôsob, ktorým by ste zaručene vdýchli nový vzhľad vášmu príbytku? A hlavne spôsob, pri ktorom by ste nemuseli vykonávať žiadne renovačné práce (hlavne búracie práce)? Tak v tom prípade je obklad na stenu tým správnym riešením. Či už túžite po rustikálnom vidieckom vzhľade alebo dúfate, že priestoru poskytnete tradičnejší a trochu aj modernejší šarm, interiérový obklad stien pozdvihne atmosféru v domácnosti o level vyššie.

Samozrejme, nejde o žiaden nový trend, ktorý by k nám prišiel len včera. Napríklad už nejakú tu dobu môžete sledovať, ako si šikovní kutili lepia plávajúcu podlahu na stenu, čím jej dodávajú zaujímavejší vzhľad. Tento trend sa osvedčil najmä v garáži alebo kutilskej dielni. Dnes sa však šikovne prepašoval aj do interiéru, avšak s menšími obmenami a rozdielmi. Drevený obklad sa tak núka ako jednoduchý  spôsob, ktorým dodáte nevýrazným miestnostiam architektonický tvar a zároveň aj steny ochránite, poprípade zabránite ich opotrebovaniu v prípade, že máte domácich miláčikov.

obklad stien

Zdroj: pinterest.com/malabarartisticfurniture

Nápady na obloženie stien v domácnosti

Obloženie stien môže mať mnoho prevedení a funguje takmer v každej miestnosti. Od spální cez kúpeľne a obývačky až po kuchyne. Ak máte v domácnosti nejakú prázdnu stenu a neviete, čo s ňou – ako ju ozvláštniť, tak začnite majstrovať. Pustite sa do vlastného DIY projektu, ktorý bude stáť za to. V niektorých prípadoch si vystačíte s tenšími lamelami a v iných zase s hrubšími drevenými doskami. Záleží len od vášho vkusu.

• Orámovanie umeleckého diela

Drevenými lištami môžete na stene vytvoriť akýsi rám, uprostred ktorého bude umiestnený obraz. Je to rýchle a jednoduché riešenie, ako ozvláštniť prázdnu stenu, na ktorej visí jeden obraz. Nebojte sa tiež experimentovať s farbami. Či už len samotné lišty, alebo aj celé steny môžete namaľovať farbou, na ktorej samotný obraz vynikne. Základom je mať kraje líšt zrezané pod 45° uhlom, aby k sebe zapadli. Tento spôsob dekoratívneho obkladu stien môžete zvoliť aj v prípade, že nemáte žiadne umelecké dielo, ktoré by ste do stredu umiestnili. Vyzerá to dokonalo v každom prípade.

• Obklad za posteľou

Zmeňte vašu spálňu na útulnejšie miesto, kde sa vám bude oddychovať najlepšie. Obyčajné surové drevené dosky za čelom postele vyzerajú živo a zaujímavo. Nemusíte sa ani báť experimentovať a dosky si narezať na menšie kúsky. Takéto odrezky môžete použiť na vytvorenie abstraktného vzoru na stene, ktorý miestnosti dodá nový rozmer.

• Rebrované obloženie stien

Detaily nechávajú miestnosť a priestor vyniknúť. Rebrované zdobenie sa hodí do predsiene, ale aj do kúpeľne či inej miestnosti v domácnosti. Takýto obklad je ideálny do miestností, kde sa chcete cítiť pohodlne a útulne. Namaľujte ho na tmavosivú, smaragdovozelenú alebo námornícku – je to teraz trendy. Nevyhýbajte sa ani pastelovým farbám, ktoré sú stále žiadané a priestor presvetlia.

Zaujme ťa: 14 inšpirácií na jarné vence, ktoré vnesú farby a pozitívnu náladu do domácností

drevený obklad stien

Zdroj: pinterest.com/madzia_mint/

Drevené obloženie stien

Ako sme písali, drevené obloženie stien je čoraz viac populárnejšie a mnohí ho považujeme za moderné riešenie, ako spraviť priestor priestrannejším a módnejším. Na drevených obkladoch je pôsobivé, že v skutočnosti nejde o trend tohto storočia. Je ťažké tomu uveriť, ale ak aj vám hovorí niečo pojem tatranský profil, tak nám dáte hneď za pravdu, že je to trend z minulosti. Konkrétne jeho korene siahajú až do konca 15. storočia. Vtedy sa drevený obklad používal hlavne na izoláciu miestností. Prečo sa však tento trend, aj keď v obmenenej podobe, vrátil do našich interiérov?

  • Vyzerá fantasticky – väčšina ľudí tento trend považuje za elegantný a atraktívny. Výhodou je, že sa drevený obklad hodí takmer ku všetkým typom nábytku a dokáže rozjasniť aj tie najfádnejšie izby.
  • Je všestranný – v skutočnosti použitie drevených obkladov nie je obmedzené len na domáce interiéry. Hodí sa aj do kancelárií, obchodov i na fasády domov. Môžete si tiež vyberať, či obklad umiestnite vertikálne, horizontálne, diagonálne alebo si vytvoríte nejaký zaujímavý (symetrický alebo asymetrický) vzor.
  • Široká škála dostupných štýlov – nikto sa pri navrhovaní svojho interiéru nechce obmedzovať na základné štýly. Drevené obklady stien sú dostupné v rôznych štýloch, takže si tento trend môžete prispôsobiť svojmu vkusu. 
  • Jednoduchá inštalácia – nepotrebujete žiadne špeciálne náradie. Zväčša si vystačíte s lepidlom alebo nejakými tými klincami.
  • Lepšia akustika – poslednou výhodou je lepšia zvuková akustika i tepelná izolácia.

Neprehliadni: Čo je blanšírovanie? Túto kuchynskú techniku musíš poznať!

- interiérový obklad stien
1 z 19

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní