Poznáš korenie harissa? Vnes do svojej kuchyne závan Afriky!

Poznáš korenie harissa? Vnes do svojej kuchyne závan Afriky!

Pridávate s obľubou do jedál aj trochu chilli papričiek, respektíve ste milovníkom pálivých chutí? Pikantné jedlá sú pre nás v primeranej miere prospešné. Napríklad kapsaicín, ktorý sa ukrýva v chilli papričkách, má priaznivý vplyv na metabolizmus aj zažívanie. Chilli papričky sú okrem toho bohaté na vitamín C a rovnako vplývajú na znižovanie hladiny cholesterolu, čo má blahodarný vplyv na zdravie ciev. Ak aj vy obľubujete trochu pikantnejšie jedlá, mali by ste to skúsiť aj s harissou. Ide o zmes korenia, ktorá obsahuje mnohé koreniny. Z čoho sa skladá, ako ju pripraviť a ako ju využiť v kuchyni?

Čo ukrýva harissa korenie?

Harissa predstavuje pikantnú zmes korenia, ktorá pochádza z Afriky. Jej pôvod možno hľadať hlavne v Tunisku, veľmi populárna je tiež v Maroku, Alžírsku či Líbyi. Vo všeobecnosti sa najviac uplatňuje v severoafrickej a blízkovýchodnej kuchyni. Jednotný recept na prípravu tejto koreniacej zmesi by sme hľadali len veľmi ťažko. V jednotlivých regiónoch sú totižto do zmesi pridávanie trochu iné prísady. Základ harissy však spravidla tvoria chilli papričky, tiež pálivá mletá paprika, sušený cesnak, koriander a rímska rasca. Okrem toho sa v rôznych kuchyniach pridávajú aj prísady, ako napríklad škorica, mäta či citrónová šťava, dokonca aj dymová paprika, ktorá dodáva harisse údenú príchuť. 

Pozri aj: Cenená ryža Carnaroli: Čo ponúka a ako ju správne používať?

domáca harissa

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť harissa korenie doma?

Po koreniacej zmesi harissa sa môžete poobzerať aj vo väčších supermarketoch, na internete či v predajniach so zdravou výživou. Rovnako si ju však môžete pripraviť aj doma. Potrebovať budeme:

  • 10 sušených chilli papričiek,
  • 2 PL rímskej rasce,
  • 2 PL koriandrových semienok,
  • 2 PL klasickej rasce,
  • 1/2 ČL farebného korenia (celé),
  • 2 PL údenej papriky,
  • 1/2 PL cesnakového prášku,
  • 1 ČL soli.

Chilli papričky očistíme, zbavíme semienok aj zelených častí a rozkrojíme ich na polovičky alebo štvrte. Papričky následne nasucho zľahka opražíme na panvici a necháme vychladnúť. Na panvicu následne pridáme rímsku a obyčajnú rascu, koriander aj korenie. Koreniny opekáme asi tri minúty, aby sa uvoľnili všetky vône. Následne ich tiež necháme ochladnúť. Chilli papričky aj opečené koreniny potom pomelieme. K mletej zmesi pridáme údenú papriku, cesnakový prášok aj soľ. Poriadne premiešame, prípadne ešte pomelieme alebo pomliaždime na prášok. Pokojne experimentujte a do zmesi zakomponujte napríklad aj 1 ČL sušeného oregana alebo petržlenovej vňate. 

Pozri aj: Tipy šéfkuchárov na varenie veľkonočnej šunky: Šťavnatá bude aj po niekoľkých dňoch!

použitie harissa korenia

Zdroj: Shutterstock®

Ako zmes korenia využiť v kuchyni?

Harissu môžete v kuchyni využiť rôznymi spôsobmi. Táto koreniaca zmes sa hodí do marinád na mäso. Dobre sa kombinuje s jahňacím aj hovädzím mäsom, tiež s hydinou a rybami. Tiež ju môžete pridať do polievok (napríklad gulášu), cestovín a omáčok. Ak ste milovníkom pikantnej chuti, pridajte prášok na pizzu, domáce zemiakové lupienky či pukance, alebo do cícerového hummusu aj kuskusu. Harissa však nie je používaná len v sušenom stave. Tradične sa používa na prípravu ostrej omáčky k pečenému mäsu či zelenine. Stačí ju zmiešať s olivovým olejom, čím vytvoríte pikantnú, no chuťovo zaujímavú pastu. Túto pastu možno podľa chuti pridávať do ľubovoľných pokrmov. Ochutíte ňou polievku, uplatnenie rozhodne nájde aj pri grilovaní mäsa. 

Pozri aj: Ako ušetriť čas pri varení? Týchto 7 trikov potrebuješ poznať!

harissa dresing

Zdroj: Shutterstock®

Skúste dresing s harissa korením!

Ak ste milovníkom pikantných dresingov, vyskúšať môžete i tento s harissou. Potrebovať budeme:

  • 2 PL zmesi korenia harissa,
  • 2 PL olivového oleja,
  • 150 g bieleho gréckeho jogurtu,
  • soľ,
  • čerstvú citrónovú šťavu.

Ako prvé si harissu zmiešame s olivovým olejom. Vzniknutú pastu následne pridávame po menších častiach do jogurtu. Vždy radšej ochutnajte, aby ste vedeli, ako veľmi je dresing pálivý. Nakoniec pridáme podľa potreby soľ a trochu šťavy z citróna. Dôkladne premiešame a môžeme podávať, napríklad k čerstvému zeleninovému šalátu, grilovanému mäsu alebo aj pečeným zemiakom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 11.06.21 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, ďakujem za recept.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.10.21 14:27

JK
karma
100.00

Toto korenie nepoznám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní