Cenená ryža Carnaroli: Čo ponúka a ako ju správne používať?

Cenená ryža Carnaroli: Čo ponúka a ako ju správne používať?

Dalo by sa povedať, že vo väčšine domácností sa varí najmä z klasickej bielej ryže, guľatozrnnej alebo dlhozrnnej. Existujú však rozličné kultivary a druhy ryže, ktoré sa môžu líšiť veľkosťou, tvarom, farbou či dokonca vôňou jednotlivých zŕn, ale aj konzistenciou a chuťou po ich uvarení. Vskutku jedinečná je napríklad ryža parboiled, ktorá si vďaka špeciálnej úprave zachováva vysoký podiel živín. Voňavý závan exotiky prináša jazmínová ryža, možno vás však viac zaujme červená ryža, za domovinu ktorej je považované Thajsko. Dnes si niečo povieme o ryži Carnaroli. Poznáte ju alebo ju aj používate? Zistite o nej viac!

Poznáte ryžu Carnaroli?

Jednotlivé druhy ryže spravidla predstavujú rôzne kultivary ryže siatej, latinsky Oryza sativa. Ide o jednoročnú rastlinu z čeľade lipnicovité, ktorej pôvod možno hľadať v tropických oblastiach Ázie. Ryža vo všeobecnosti patrí k najvýznamnejším a najdôležitejším obilninám sveta. Ryža známa ako Carnaroli predstavuje strednozrnný druh ryže prevažne oblého tvaru. Pochádza z Talianska. Vznikla krížením viacerých druhov ryže, zahŕňajúc i ryžu Vialone. Prvé zmienky o tejto odrode siahajú do 40. rokov 20. storočia, k jej registrácii však došlo až o niekoľko desiatok rokov neskôr.

Dnes je Carnaroli hojne pestovaná najmä na územiach niektorých severných až severozápadných talianskych provincií, napríklad aj v oblasti Lombardie. Je považovaná za kráľovnú talianskej ryže, taktiež je často prezývaná ako kaviár medzi ryžami. Bežne ju využívajú najlepší talianski kuchári. Carnaroli je kvalitná a vysoko cenená ryža. Zároveň treba počítať s jej vyššou cenou. Jedným z dôvodov vyššej ceny je spravidla menšia výnosnosť tohto druhu ryže. Možné je ju nájsť vo väčších supermarketoch či na internete, pričom cena sa môže pohybovať od 3 až 4 eur za kilogram. 

Pozri aj: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

čo obsahuje Carnaroli

Zdroj: Shutterstock®

Na čo je Carnaroli vhodná?

Ryža Carnaroli je prirodzene bezlepková a ľahko stráviteľná. Telu ponúka rozličné živiny, podobne ako iné druhy ryže. Nájdeme v nej bielkoviny, sacharidy a vlákninu, taktiež viaceré vitamíny skupiny B, železo, draslík či ďalšie minerálne látky a stopové prvky. Dokáže poskytnúť pocit nasýtenia na dlhší čas. Ryža Carnaroli je charakteristická vysokým podielom škrobov, ktoré po príprave zabezpečujú krémovú konzistenciu. Ryža zároveň obsahuje aj pevné škroby, vďaka čomu si zrná zachovávajú svoju pevnosť. Túto odrodu ryže je tak prakticky nemožné nechcene rozvariť.

Pre svoje vlastnosti je v Taliansku Carnaroli prvou voľbou pri príprave tradičného rizota. Na rizoto je v rámci talianskej kuchyne často využívaná aj známejšia ryža Arborio. Obe odrody sú si podobné, no Carnaroli má dlhšie masívnejšie zrná, ktoré sú charakteristické porcelánovo bielou farbou. Zrná ryže Arborio sú spravidla guľatejšie. Carnaroli je však považovaná za najlepšiu ryžu na rizoto. Vďaka jej vlastnostiam je výsledný pokrm jemný a krémový. Okrem rizota sa však hodí aj do šalátov, k omáčkam či na prípravu sladkých pokrmov. 

použitie Carnaroli

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšia ryža na tradičné rizoto

Ak chcete vyskúšať ryžu Carnaroli, neváhajte a pripravte si z nej práve tradičné talianske rizoto. Vyskúšať môže i nasledujúci recept. Potrebovať budete 320 g ryže Carnaroli, 120 g masla, polku cibule, zeleninový vývar podľa potreby, 2 dcl suchého bieleho vína, parmezán (alebo Grana Padano), soľ, podľa chuti petržlenovú vňať (alebo šalviu). V hrnci či na väčšej panvici si rozpustíme 50 g masla a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Osmažíme a pridáme neprepláchnutú ryžu. Chvíľu restujeme a pridáme biele víno. Povaríme a keď sa víno odparí, zalejeme ryžu zeleninovým vývarom. Ryža musí byť celá ponorená. 

Ryžu postupne premiešavame a podľa potreby vždy dolievame vývar. Varíme približne 20 minút. Keď ryža zmäkne, pridáme zbytok masla a nastrúhaný syr. Podľa chuti dosolíme a poriadne premiešame. Môžeme podávať ešte jemne posypané syrom, prípadne aj s nasekanou čerstvou vňaťou či pre jedinečnú chuť so šalviou. Carnaroli je vhodná aj na prípravu iných druhov rizota. Skúsiť môžete risotto ai funghi, čiže hubové rizoto, alebo risotto agli asparagi, teda rizoto so špargľou. 

Pozri aj: Ako kombinovať jedlo a chudnúť, čo najrýchlejšie? Toto musíš vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 08.04.21 09:21

KK
karma
109.00

používam iba klasickú ryžu, ale najvyšší čas vyskúšať niečo iné

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 08.04.21 17:10

MR
karma
104.00

nepoznám túto ryžu, my na rizoto používame taliansku ryžu Arborio, vyskúšame aj túto

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 08.04.21 18:08

PP
karma
96.00


Zasa som objavil niečo nové. Ja poznám bežnú ryžu z obchodu a nad nejakou inou som nikdy nepremýšľal. Musím priznať, že človek sa učí celý život.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.04.21 22:32

JK
karma
100.00

Zasa niečo nové ešte som o nej nepočula

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 09.04.21 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Ešte som sa s ňou nestretla; rada by som vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 09.04.21 07:40

DB
karma
117.00

Túto ryžu nepoznám, najviac sa mi osvedčila parboiled, je veľmi chutná

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 09.04.21 08:46

ZS
karma
100.00

Nepoznám ju, používam iba klasicku

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.04.21 09:04

MC
karma
109.00

Ryžu Carnaroli som ešte v obchodoch nevidela,rada by som vyskúšala na kvalitné rizoto.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.04.21 09:46

AK
karma
100.00

Ja mám rada ryžu Parboiled,je výborná a dobre sa pripravuje.

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 12.04.21 16:55

BS
karma
100.00

Tento druh ryže nepoznám, mám svoje osvedčené druhy, ktoré používam a chutia nám...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní