Dobré a zlé šampónové prísady: Tieto by mali byť tabu!

Dobré a zlé šampónové prísady: Tieto by mali byť tabu!

Vlasovej kozmetiky je na trhu neúrekom. Vyberať si môžeme z drogériových, cenovo dostupnejších značiek, ale aj z luxusnejších salónových kúskov. Dôležitá však nie je cena ani značka sama, ale prísady, z ktorých daný produkt vznikol. Ako odlíšiť dobré a zlé šampónové ingrediencie a ktoré by nemali ani len prejsť okolo vašej kúpeľne?

Čítajte zloženie

Ako pri potravinách aj pri šampónoch a všeobecne vlasovej kozmetike platí, že je potrebné čítať zloženie produktu. Áno vieme, môže to byť otravné a v šampónovej sekcii v drogérii tak môžete stráviť doslova večnosť. No, oplatí sa to.

Bežný šampón sa totiž skladá v priemere z 10 až 30 rôznych ingrediencií, medzi ktorými celkom určite nájdeme čistiacu zložku, zložku vyrovnávajúcu pH, zahusťovač, ale aj konzervačné látky. Niektoré šampóny ďalej obsahujú aj vitamíny (napríklad vitamín B5 známy ako pantenol), pridanú vôňu či zadržiavač vlahy.

Odporúčame ti: Rýchle účesy z dlhých vlasov: Toto dokážeš v priebehu 60-sekúnd a ani nepotrebuješ kaderníčku

kvalitný šampón

Zdroj: Shutterstock®

Ktorým zložkám sa vyhnúť?

Po teórii sa presuňme rovno k veci. Šampóny, s ktorými ingredienciami by mali zostať radšej v drogérii a prečo?

  • Sulfáty sú zložky, ktoré šampónu dodávajú schopnosť peniť. Vlasy aj pokožku však vysušujú, môžu ju dráždiť a nevhodné sú najmä pre ľudí s ekzémom, ružovkou či inou kožnou chorobou, ktorú môžu zhoršiť.
  • Parabény slúžia ako konzervátor, aby produkt dlhšie vydržal. Spájajú sa s nimi samé negatívne výsledky výskumov – od zvyšovania rizika vzniku rakoviny prsníka cez hormonálne zmeny v tele až po kožné ochorenia.
  • Formaldehyd je tiež konzervátor, je však dokázané, že spôsobuje dermatitídu, zhoršuje stav existujúcich kožných ochorení a je tiež označovaný za karcinogén.
  • Hexachlorofén sa do šampónov pridáva pre svoj antibakteriálny účinok. Je však nesmierne dráždivý pre oči a v prípade prehltnutia môže spôsobiť nemalé problémy s trávením.
  • Ftaláty obsahujú okrem niektorých šampónov aj plasty, a to aby boli flexibilnejšie. Spájajú sa s neplodnosťou, spomaľovaním spermií, potratmi a tiež s ohrozením imunity, obličiek, štítnej žľazy aj pečene.

Inšpiruj sa: Domáci výživný krém na ruky: Ako si ho pripraviť?

ako vyzerá prírodný šampón

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré zložky vyhľadávať?

Za kvalitný šampón môžeme považovať ten, ktorý neobsahuje žiadne sulfáty (pravdepodobne teda nepení) a obsahuje prírodné ingrediencie rastlinného pôvodu. Vôňu väčšinou v takomto šampóne zabezpečujú extrakty z ovocia či esenciálne oleje a dobrou prísadou je v podstate každá rastlina, ale aj semená a rastlinné oleje (jojobový, kokosový, argánový či olivový). Napriek tomu, že ide o prírodné prísady, niektoré z nich môžu vyvolať u konkrétnych ľudí alergickú reakciu, je preto viac než vhodné urobiť si pred používaním test na kúsku kože.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 28.04.21 07:27

ĽŠ
karma
100.00

Prísady, z ktorých daný produkt vznikol sú skutočne najpodstatnejšie.

  • 1
Odpovedať

Vanesa Polcová 28.04.21 13:34

VP
karma
-1.00

Najradšej mám prírodné tuhé šampóny :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.04.21 17:47

MC
karma
109.00

Pozerala som zloženie šampónov ,čo máme doma .Každý má min.15 položiek a vôbec sa z toho neda vysomariť.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 28.04.21 19:25

ZS
karma
100.00

Zloženie nkdy nečítam,mala by som

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 29.04.21 20:58

JP
karma
109.00

Možno ma všetky čítajúce budú považovať za zaostalého, no doteraz som nesledoval zloženie šampónov. Som chlap s krátkymi vlasmi a priznám sa, že už som zažil aj situácie, keď som nemal šampón a použil som mydlo, či iba čistú vodu, ale nikdy som nad tým neuvažoval. Najlepším riešením je asi detské mydlo, tam by malo byť najmenej škodlivej
a dráždivej chémie.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 29.04.21 23:55

karma
106.00

Pri výbere šampónu síce čítam pre aké vlasy je vhodný, čítam aj zloženie, ale význam všetkých zložiek nepoznám.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 21.08.21 07:32

MK
karma
100.00

Nepoznám význam všetkých zložiek, hlavne treba vedieť, ktoré by tam nemali byť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní