Výber kvalitného šampónu: Čo by vlasová kozmetika nemala obsahovať?

Výber kvalitného šampónu: Čo by vlasová kozmetika nemala obsahovať?

Supermarkety či drogérie ponúkajú v dnešnej dobe takmer nespočetné množstvo najrozličnejších druhov šampónov.

K dispozícii je vlasová kozmetika pre mastné, suché, normálne alebo poškodené vlasy, taktiež proti lupinám či vypadávaniu vlasov.

Výber správneho šampónu preto môže byť poriadne komplikovaný. Dôležité je pritom brať ohľad na zloženie produktu i na účel jeho použitia. Poradíme vám, ako si priniesť domov čo najlepší šampón!

Mali by ste poznať typ vlasov

Ak si chcete vybrať skutočne správny šampón, ktorý dôkladne a hlavne šetrne vyčistí vaše vlasy, musíte dobre poznať svoju korunu krásy. Mastné, suché, jemné či kučeravé vlasy totiž potrebujú úplne rozdielnu starostlivosť. Pre kučeravé vlasy sú vhodné silno vyživujúce šampóny, ktoré obsahujú vitamíny B a E. Mastné vlasy zasa privítajú prípravky bez rôznych olejových zložiek.

To znamená, že pred nákupom musíte mať jasno v tom, o aký typ vlasov sa staráte. Ak si ich budete napríklad umývať šampónom na suché vlasy, a pritom v skutočnosti suché nie sú, bude to viesť k zbytočnému masteniu. Výber nevhodného prípravku kvôli zlému otypovaniu vlasov spôsobí, že po umytí budete s vašou hrivou len ťažko spokojní.  

Odporúčame: Nevieš, ako cvičiť brušáky? Poradíme ti ako správne na to!

umývanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Takto si šampón otestujete

Šampón si taktiež mnohokrát vyberáme i podľa vône či účinkov, ktoré sľubuje. Lepšie je však pozrieť sa na jeho štruktúru. Dobrý šampón by nemal byť priveľmi hustý, o niečo vhodnejšia je stredne tekutá konzistencia. Krémové prípravky poskytujú vlasom výživnú starostlivosť, číre šampóny zase primárne čistia. Ich kvalitu si overíte aj priamo pri umývaní vlasov. Ak prostriedok vymývate, mali by vám ruky po vlasoch ľahko skĺznuť. Vaše vlasy majú byť na pocit hladké a nemali by vŕzgať.  

Veľmi často sa riadime i penivosťou šampónov. Máme pocit, že keď si vlasy poriadne napeníme a následne zmyjeme, iba vtedy budú skutočne čisté. Pena však nikdy nie je zárukou kvalitného umytia vlasov. Penivosť prípravkov býva veľakrát zvýšená prítomnosťou mnohých chemických látok, ktoré nie sú práve vítanými zložkami šampónov.

pozor na sulfáty

Zdroj: Shutterstock®

Na tieto látky si dajte pozor

Ďalším dôležitým bodom pri nákupe vlasovej kozmetiky je aj čítanie etikiet. Môže sa to zdať nudné a zdĺhavé, ale je to rovnako dôležité, ako v prípade študovania zloženia potravín. Mnohé látky, ktoré šampóny obsahujú, nemusia vlasom prospievať, a dokonca môžu byť zdraviu škodlivé.

Patria medzi ne silikóny, ktoré sú snáď najznámejšie z nežiaducich zložiek šampónov. Vďaka nim sú vlasy jemné a hladké. Môžu však dráždiť pokožku a upchávať póry. Pri dlhodobom používaní spôsobujú, že vlasy majú väčší sklon k masteniu. Silikóny na etikete šampónu ľahko spozorujete vďaka koncovkám -cone, -thiconol, -silane alebo -siloxane.   

Pozri aj: Moringa olej: Kozmetická legenda, ktorá má podmanivé vlastnosti   

škodlivé parabény

Zdroj: Shutterstock®

Nevhodnou prísadou vlasových produktov sú i sulfáty. Ide hlavne o látky Sodium Laureth Sulphate alebo Sodium Lauryl Sulphate. Na fľaštičke šampónu ich nájdete aj pod skratkami SLES alebo SLS. Sulfáty sú syntetické látky, ktoré fungujú ako rozpúšťadlá a majú silné odmasťujúce účinky. Najskôr mali svoje uplatnenie v chemickom priemysle. Pridávali ich do saponátov a požívali ich aj v umývačkách áut. Neskôr si však našli miesto v kozmetickom priemysle. Pri dlhodobom používaní môžu sulfáty spôsobiť nadmerné vysušovanie vlasov, upchávanie pórov pokožky hlavy i narušenie vlasovej štruktúry.

Nakoniec nemôžeme zabudnúť ani na parabény. Medzi najpoužívanejšie patrí methylparaben, propylparaben či etylparaben. Tieto látky majú konzervačné účinky, čím predlžujú trvanlivosť kozmetického výrobku. Okrem šampónov sa vyskytujú v dezodorantoch, sprchových géloch či telových mliekach. Parabény však môžu vyvolávať alergie, preto je vhodné sa im vyhýbať.

prírodná kozmetika

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte to prírodnou cestou

Všetky spomínané nežiaduce látky sa, žiaľ, nachádzajú v drvivej väčšine šampónov. Veľmi dobrou voľbou sú preto prírodné šampóny. Aj v prípade výberu takýchto produktov treba mať na pamäti niekoľko vecí. Mnohé šampóny totiž lákajú na prítomnosť nejakého prírodného výťažku. To však neznamená, že ide o kvalitnú prírodnú kozmetiku bez prítomnosti škodlivých chemických látok. Ďalší aspekt, ktorý treba zohľadniť, je množstvo pridaných rastlinných výťažkov. Nežiaduce je, ak je obsah úplne minimálny.

Z uvedených dôvodov je preto dobré spoliehať sa na overeného výrobcu prírodnej kozmetiky a produkty, ktoré sú certifikované. Iba tak si môžete byť istí, že sa vo vybranom šampóne nenachádzajú škodlivé látky. Taktiež sa môžete spoľahnúť na dostatočné množstvo extraktov z rôznych bylín. Tie dokážu podporiť rast vlasov a ich zdravý vzhľad. 

Odporúčame: Dula - pomôže vám pri pôrode?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Krátka 08.09.17 08:05

SK
karma
114.00

už asi rok si kupujem šampóny bez silikónov a sulfátov na prírodnej báze, musím povedať, že mám z toho dobrý pocit, aj sa mi podporil rast a vypadávanie vlasov sa zastavilo, už dávno som ich nemala také dlhé, vždy som si myslela, že moje vlasy to nedokážu, že narastú len do nejakej dĺžky a dosť, je to chinínová vlasová kozmetika, tiež mám k tomu prikúpenú masku, vodičku a kondicionér, zatiaľ som spokojná, uvidíme, ako bude ďalej...

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 08.09.17 09:08

SK
karma
86.00

ja používam šampón BIO SPA z výťažkov z mrtveho mora.... čisto prírodná kozmetika... som sním nadmieru spokojná...

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 08.09.17 12:22

karma
108.00

V tomto som neporiadna,mám šampón obľúbený,ale aj striedam.

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 08.09.17 13:56

KK
karma
90.00

ja som len raz pozrela zloženie šampónov a samá chemikália na báze nejakých ropných produktov, tiež asi začnem s prírodnými... ešte pozriem len tak zo zaujímavosti detské šampóny

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 08.09.17 19:48

JU
karma
103.00

sem tam šampón obmením, ale väčšinou používam ten istý.. akonáhle skúsim iný, často sa mi spravia lupiny

  • 0
Odpovedať

Petra Becková 08.09.17 20:31

PB
karma
-1.00

Vlasy sú korunou krásy.. najmä u žien ...prepáčte, muži s plešinou. Účes z krátkych aj dlhých vlasov vyzerá upravene a dlho vydrží pri správnej voľbe kvalitnej vlasovej kozmetiky na prírodnej báze, ktorú používam. V obľube mám aj tzv. domáce recepty na výživu vlasových korienkov a osvedčila sa mi aj "zálievka" octovou vodou po každom umytí.

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 08.09.17 20:38

karma
87.00

o tom som už počula.. ale málokedy nájdeme taký šampon..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.09.17 08:49

MM
karma
100.00

sama som sa presvedčila ako veľmi záleží na vhodnom a kvalitnom šampóne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní