Nevieš, ako cvičiť brušáky? Poradíme ti ako správne na to!

Nevieš, ako cvičiť brušáky? Poradíme ti ako správne na to!

Podľa univerzity v Amerike staré známe "brušáky" posilňujú brušné svaly uložené hlbšie v dutine, ktoré pomáhajú stabilizovať našu chrbticu. 

Pri správnom cvičení dodávajú našej chrbtici väčšiu oporu, a tá je následne schopná zvládať väčšiu záťaž. Pri častých bolestiach chrbtice sa tak často odporúčajú práve takzvané brušáky, ktoré by nám od bolesti mali razom uľaviť.

Ale pozor! Pokiaľ si myslíte, že sú tieto sklápačky jednoduchým cvikom, mýlite sa. Pri nesprávnom cvičení si môžete viac ublížiť ako pomôcť. Naučte sa, ako cvičiť brušáky a spevnite si nielen brucho, ale aj chrbticu.

Odporúčame: Prečo sa oplatí skúsiť vysoko intenzívny intervalový tréning HIIT?

Vyvarujte sa najčastejším chybám:

  • Nezdvíhajte sa príliš vysoko. Nezabúdajte, že to sú brušáky a pokiaľ sa zdvihnete príliš vysoko, môžete si uškodiť. Zamerajte sa na to, aby ste svoje rebrá zdvihli po úroveň pupka, vaša hruď sa tak zdvihne len niekoľko centimetrov od zeme, a to úplne postačuje na zacielenie vašich brušných svalov.
  • Neponáhľajte sa. Pokiaľ sa budete náhliť a príliš sa snažiť, môžete si privolať nepríjemné zranenie. Lepšie je použiť miernu silu ako veľkú rýchlosť. Udržte svoje pohyby pod kontrolou a pohybujte sa pomalšie. Po každej sérii si doprajte krátku prestávku v ľahu s chrbticou pokojne položenou na zemi/podložke.
  • Nezapájajte krk. Pri sklápačkách nepotrebujete pomoc vašich rúk a krku. Rovnako nepotrebujete, aby ste si ich zbytočne zaťažovali. Pri sklápačkách udržujte medzi vašou bradou a hrudníkom priestor aspoň o veľkosti jablka. Pokiaľ máte stále tendenciu posúvať hlavu bližšie k hrudi, skúste si na hrudníku prekrížiť ruky.
  • Neuvoľňujte sa cestou nadol. Pri sklápačkách robí mnoho ľudí tú chybu, že sa uvoľnia pri pohybe naspäť k zemi. A práve táto chyba vás oberie o rýchlejšiu cestu za vysnívanými tehličkami. Vyskúšajte napnúť svaly pri zdvíhaní sa od podlahy a pri pohybe naspäť ich udržujte napnuté. Zamerajte sa práve na používanie brušných svalov skôr, ako klesnete naspäť na podlahu. 
  • Nezadržujte dych. Zbavujete tak vaše telo kyslíka a vaše kríže dostanú ešte viac zabrať. Vydychujte cestou hore a automaticky sa nadýchnite po ceste dole k zemi. 

Odporúčame: Zumba Toning: Čo to je? Pre koho je určená a aké má výhody?

pevné brušné svaly

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

CVIČÍTE RADŠEJ DOMA ALEBO VO FITNESS CENTRE?

Odpovedalo 1174 ľudí  

Rád/a cvičím doma.
98%
Radšej navštevujem fitness centrum/posilňovňu.
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Kelemenová 06.09.17 08:16

SK
karma
86.00

tak toto už mám zasebou..... už som sa ich konečne naučila správne robiť.... cvičím už dlhšiu dobu.... a naučiť sa správne cvičiť, je základ cvičenia...

  • 2
Odpovedať

Mária Frnová 06.09.17 10:06

MF
karma
67.00

získať pekné bruško je makačka

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 06.09.17 13:09

KK
karma
90.00

naozaj to je dobré na bruško, ale s mierou lebo zase tehličky by som nechcela

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.09.17 16:03

karma
107.00

Tá baba na obrázku má perfektné brucho.Dobré rady..

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 06.09.17 22:35

MD
karma
132.00

Dobré vedieť,pokiaľ si človek nechce cvičením ublížiť musí cvičiť správne....jooooj ale také bruško je už u mňa asi sci-fi

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 07.09.17 12:58

karma
87.00

brucho.. večný problém :(

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.09.17 18:22

SK
karma
114.00

večer ide manžel hrať stolný tenis a ja si dám vaše videjko, budem mať na to priestor sama pre seba, super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní