Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

Éčka v potravinách: Prírodné a toxické látky

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa zdravo stravujú a vyhýbajú sa akýmkoľvek nezdravým potravinám?

 

Hodiny a hodiny sa prehrabávate regálmi a čítate každé malé písmenko, len aby ste sa IM vyhli?

 

Sú však pre nás naozaj také nebezpečné? Odpoveď vás prekvapí!

 

Látky, ktoré zlepšujú potraviny

Reklama

To, že sa máme vyhýbať éčkam a vyberať len zdravé potraviny, vie každá jedna z nás. Máloktorá ale vie, že číslo E, alebo ľudovo éčko, je označenie pre prídavnú potravinu, ktorá sa do potravín primiešava kvôli zlepšeniu jej vlastností - od zvýšenia trvanlivosti, zníženia zdravotného rizika až po zachovanie biologickej hodnoty potraviny. Čiže sú to látky, ktoré by nám mali slúžiť na zachovanie a zlepšenie nutričnej kvality potraviny, na pomoc pri výrobe, balení, preprave či skladovaní, za podmienok, že prídavná látka sa nepoužíva na prekrytie nevhodných potravín.

 

V praxi to znamená, že  pridané antioxidanty nám zabraňujú vzniku toxických produktov v potravine, že môžeme vyrábať nízkoenergetické potraviny so zníženým obsahom cukru a tuku alebo používať náhrady potravín, akými sú napríklad sójové mäso či margarín.

Ako ich rozoznať?

Reklama

Tieto látky možno rozdeliť do 26 skupín, napríklad farbivá, konzervanty, sladidlá, ale aj antioxidanty a iné. Každá z týchto látok prešla kontrolou Európskej únie a je preto považovaná za bezpečnú, napriek tomu sa konečné preverenie týchto látok, ukončí až v roku 2020, úradom EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín). Prídavné látky musia byť na potravine označené, zjednodušeným názvom E + číslo, aby sme si následne vedeli ľahko zistiť, o akú látku sa jedná.

 

Napriek tomu si  treba dávať pozor pri glutamane sodnom, ktorý býva tiež označovaný ako – guanylan sodný, bielkovinový (sójový)hydrolyzát, želatina, autolyzované kvasinky. Potraviny, ktoré aj bez čítania zloženia ľahko zaradíte do kategórie "e-potravín" sú cukrovinky, keksy s príchuťou, múčniky či ochutené nápoje.  Naopak, "éčka" sa nenachádzajú  v chlebe, cereáliách či v hotových jedlách.

 

Pozri aj: Čerstvé, sušené a kandizované ovocie: Spoznaj ich výhody aj nevýhody!

umele-sladidla

Zdroj: Shutterstock®

Niektoré éčka sú prírodnými látkami.

Medzi éčkami nájdeme látky s minimálnym toxickým rizikom, ako napríklad E 300, ktoré patrí vitamínu C a bežne sa nachádza v citrusoch, čiernych ríbezliach, jahodách, brokolici  či v šípkach. Do tejto kategórie patrí aj kyselina citrónová (E 330), ktorá sa tiež nachádza v citrusoch a obe tieto kyseliny sa používajú ako konzervanty a dochucovadlá.

 

Ďalší vitamín  B2 – riboflavín (E 101)  je dôležitý pre oči, kožu, funkciu srdca a využíva sa ako vitamín, ale aj ako farbivo, napríklad v mliečnych produktoch alebo v cereáliách.  Pod označením E 100 sa skrýva kurkumín, ktorý sa nachádza v rastline podobnej zázvoru a pomáha znižovať obsah cholesterolu v krvi. V potravinárstve sa používa ako náhrada šafranu, pridáva látkam horkastú chuť a kopíruje žltú farbu vajec v pečive.

emulgatory

Zdroj: Shutterstock®

Ktorým prídavným látkam sa vyhnúť ?

Zlé meno "éčkam" robia látky označené E621-625, známe tiež ako glutamany, avšak v rámci EU sú povolené v obmedzenom množstve. Tieto látky sú v prírodnej forme pre telo prospešné, napríklad pri liečbe depresií, na zvýšenie intelektu, avšak umelé formy, ktoré sa začali pridávať do jedál v rýchlom občerstvení sú pre telo škodlivé. V prírode sa nachádzajú v niektorých hríboch, morských riasach, v zrelých paradajkách alebo v sójových bôboch. Umelý glutaman sodný sa používa v jedlách na zvýraznenie mäsovej chute, glutaman vápenatý ako náhrada kuchynskej soli, rovnako sa využíva aj glutaman horečnatý.

 

Na základe vlastností glutamanov, ktorými sú zvýraznenie chute a vône, bola dokonca objavená v roku 1908  piata základná chuť – UMAMI, ktorá sa uplatňuje pri mäsových či syrových výrobkoch. Medzi toxické látky, ktoré sú v mnohých krajinách zakázané patria cyklamáty (E 952), ktoré sú 40-krát sladšie než cukor, ale pritom nemajú žiaden energetický prínos pre naše telo. Ďalší  je amarant (E 123), ktorý sa používa ako farbivo v mnohých potravinách, i keď je jeho použitie obmedzené iba na liehoviny a alkoholické nápoje.

 

Zaujme ťa: Vieš, čo je chemický píling tváre? Zisti, či je vhodný aj pre teba!

umami

Zdroj: Shutterstock®

Ako vidíte, nie všetky látky označené kódom E sú skutočne škodlivými. Navyše, potravina, označená písmenom E, ktorú si kúpime v obchode nám dlhšie vydrží a má krajší vzhľad v porovnaní s tou, ktorú si pripravíme doma v kuchyni a priamo ju skonzumujeme. A tie, ktoré nás môžu ohroziť, ostanú zatiaľ ticho skryté a tolerované, pre zvýšenie kulinárskeho zážitku. 

 

Odporúčame: Kolostrum: Vraj univerzálny liek na imunitu. Ale, aká je pravda?

Reklama

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

13.11.2017 15:02

teda studovat zakazdym co dam do kosika... ale je to smutne ze sme ludia a sami sa takto nicime... ludia to vymslia, ludia to zaradia do predaja a neznaly konzument to takto zje...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.10.2017 18:38

celá veda...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.10.2017 18:05

až sa z toho hlava točí a píšu to stále menšími písmenkami

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

23.10.2017 15:37

myslím že celkom podarený článok

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.10.2017 08:19

všade samé eeečka, kto sa v tom má vyznať, hotová veda...riadim sa aspoň tým, že čím vyššia trvanlivosť, tým viac éčok, preto si kupujem produkty s nižšou trvanlivosťou - napríklad jogurty...aj keď niektoré éčka ni sú na škodu v potravinách...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

23.10.2017 08:19

ja som už v týchto E-čkách nevyznám....... jedny sú dobré.. druhé však veľmi škodlivé.... a dokonca na potravinách je to napísané takými drobnými písmenami, že ešte aj z okuliarmi to ledva viem prečítať.. my sa doma snažíme kupovať toho najmenej v obchode.. a pestujeme a chováme si všetko doma....

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

23.10.2017 01:06

Niekedy je naozaj ťažké sa v tom vyznať.Najmúdrejšie je zrejme vyhýbať sa spracovaným potravinám a uprednostňovať čerstvé suroviny, ale keďže niekedy sa to nedá, je dobré mať aký-taký prehľad o použitých prísadách...každá rada drahá -a preto ďakujem za článok, zas o tom viem o niečo viac :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE