Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl

Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl
  • 07.04.2022
  • Veronika Nemčeková

Veľkonočné dekorácie: rôznofarebné kvety, ozdobené vajíčka či baranček. Ak sa začínajú objavovať, znamená to, že Veľká noc sa nezadržateľne blíži. Vďaka tomuto obľúbenému sviatku jari, ktorý sa na Slovensku spája okrem kresťanských zvykov a tradícií aj s oslavou nových začiatkov a prebúdzaním prírody k životu, sa mnoho domácností zaodeje do slávnostného šatu. Prečítajte si, aké doplnky sú tento rok v móde a skrášlite si spolu s nami váš príbytok.

Zaspomínajte si na detstvo

Trendom vo veľkonočnej výzdobe tento rok kraľuje tzv. granny štýl alebo inak povedané, štýl inšpirovaný našimi starými mamami. Jeho cieľom je uctiť si tradície, vrátiť sa v spomienkach do detstva alebo prepojiť minulosť s prítomnosťou. Dekorácie nesúce sa v tomto duchu vytvoríte pomerne jednoducho. Môžete totiž použiť všetko, čo máte doma. Podšálky s kvetinovým vzorom, dečky po babičke, jarné kvety či veľkonočné vajíčka. Nebojte sa experimentovať a výsledok vás zaručene prekvapí.

Inšpirujte sa: Jarná výzdoba v domácnosti – TOP inšpirácie na jarné dekorácie

granny style

Zdroj: sk.pinterest.com/archiartdesigns

Na veľkonočné ozdoby môžete využiť:

  • papier – vezmite do ruky nožnice, farebné papiere a popustite uzdu fantázii. Vystrihnúť si môžete napríklad zajačiky, vajíčka, barančekov či kuriatka. Ak máte doma deti, isto vám rady pomôžu. Vyrobiť môžete aj vlastnú veľkonočnú pohľadnicu, ktorá bude jedinečná a potešíte ňou rodinu a známych. Vyhrať sa môžete aj so servítkami. Pri stolovaní ich skúste vytvarovať do tvaru zajačikov.

  • veci po starých rodičoch – stolovať slávnostne môžete napríklad aj tak, že použijete starý jedálenský servis, obrusy, misky, šálky. Nebojte sa oprášiť recepty, ktoré vám pripomenú detstvo.

  • kvety – potešte svoje zmysly kvetmi a rozjasnite nimi aj tmavé kúty. Využiť môžete rezané, v kvetináčoch, sušené či umelé. Najtypickejšími kvetmi symbolizujúcimi jar sú snežienky, fialky, modrice, prvosienky, hyacinty, narcisy, tulipány alebo krokusy.

  • prírodné materiály – krásne dekorácie dokážete vytvoriť napríklad zo zlatého dažďa, vŕbových prútov, slamy, zelených halúzok či bahniatok. Na dvere môžete zavesiť veniec z týchto materiálov. Stačí, ak prepletiete zopár prútov alebo zopnete halúzky pomocou drôtu. Dozdobiť ich môžete stužkami, vajíčkami, pierkami alebo kvetmi. Takéto dekorácie sú vhodné najmä pre minimalistov, ktorí neradi zbytočne prepchávajú interiér.

  • vajíčka – spôsobov ako dekorovať vajíčka je neúrekom. Môžete ich zafarbiť, ozdobiť voskom či stuhami. Peknú a jednoduchú dekoráciu vytvoríte, ak vajíčka naukladáte do sklenenej misky alebo slamou vystlaného prúteného košíka. Zavesiť ich môžete aj na halúzky umiestnené vo váze. Ak sa pre krehkosť bojíte pracovať s klasickými slepačími vajíčkami, môžete vyskúšať prácu s tými z polystyrénu, populárny je napríklad falošný patchwork.

Pozri aj:  Ako využiť (recyklovať) zaváraninové poháre?

metalické vajíčka

Zdroj: sk.pinterest.com/thechicpursuit

Nebojte sa farieb, v móde sú aj metalické prvky

Veľkonočné dekorácie, rovnako ako samotná jar, sú typické sviežimi farbami. Aby výzdoba nepôsobila ako päsť na oko a elegantne dopĺňala priestor, mali by ste ako prevažujúcu farbu dekorácií zvoliť takú, ktorá prevláda v interiéri. Ak je váš domov ladený v pastelových farbách, zvoľte rovnako jemné odtiene dekorácií, zachováte tak v ňom harmóniu. Ak chcete priestor oživiť, skúste vybrať dekorácie sýtejších farieb.

Tento rok dizajnéri odporúčajú siahnuť po farbách, ktoré symbolizujú lásku, zem a nebo. Lásku vyjadríte ružovou, konkrétny odtieň je, samozrejme, na vás. Vybrať si môžete z pastelovej, staroružovej, neónovej či sýtoružovej. Zem reprezentujú oranžová, okrová, béžová, rôzne odtiene hnedej a svetlozelená farba. Farbou neba je, prirodzene, modrá. Odtieň si zvoľte podľa toho, či sa radšej pozeráte na slnečnú dennú alebo hviezdami posiatu nočnú oblohu.

In sú aj metalické prvky. Vyskúšajte do výzdoby pridať metalické farby, ideálne sú zemité alebo pastelové. V interiéri dokážu vytvoriť zaujímavý efekt. Namaľovať nimi môžete vajíčka, príp. si zaobstarajte sošky zajkov či kuriatok v tomto dizajne. Rovnako viete tieto farby zakomponovať aj vo vašej jedálni a zvoliť prestieranie na stôl v metalických farbár.

Odporúčame: TOP nápady do domácnosti – objav šikovné a praktické riešenia

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná fotka – sk.pinterest.com/stephanieziajka
- veľkonočné dekorácie
1 z 6
Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl - KAMzaKRASOU.sk
Veľkonočné dekorácie 2022: Dizajnéri milujú granny štýl - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: sk.pinterest.com/amazingcraftideas


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 07.04.22 09:34

KK
karma
105.00

nádherné, mám rada jar

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní