Vyrezávaná halloweenska tekvica: Inšpirácie, ako si skrášliť domácnosť

Vyrezávaná halloweenska tekvica: Inšpirácie, ako si skrášliť domácnosť

Bez vyrezávanej tekvice nie je Halloween tým pravým strašidelným sviatkom! Kým nebudete mať zbierku vyrezávaných tekvíc, ktoré sú vždy dokonalo usporiadané na verande alebo v interiéri, tak pravý Halloween začať ani nemôže. Nechajte sa teda inšpirovať skutočným umením a vytvorte si tekvicu podľa vašich predstáv. Teda, vyrežte si niečo strašidelné alebo roztomilé, čoho sa deti báť nebudú.

Od zábavných tekvicových tvári po strašidelné zlé čarodejnice, tieto vyrezávané tekvicové vzory posunú vašu helloweensku dekoráciu na úplne novú úroveň. Aj keď patríte k začiatočníkom a vyrezávate tekvicu po prvýkrát, nebojte sa poriadne odviazať. Vytvorte si však šablónu, podľa ktorej budete tekvicu vyrezávať. Alebo si vzor nakreslíte priamo na tekvicu. Počítajte však s tým, že na jej vyrezanie budete potrebovať ostrý nôž alebo zúbkovú pílu, s ktorou to pôjde o niečo ľahšie. Ako prvé však nezabudnite tekvicu vydlabať. Ak z nej vyberiete tekvicové semienka, tak ich určite nevyhadzujte. Môžete ich pomaly usušiť v rúre a neskôr si na nich pochutnať.

vyrezávane tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Aký príbeh sa spája s halloweenskou tekvicou?

Halloween je americkým komerčným sviatkom, ktorý neuznávajú úplne všetci. Kým u nás chodíme zapáliť sviečky na hroby našich zosnulých, v zahraničí chodia deti v maskách od domu k domu strašiť za sladkosti. V minulosti však nešlo o žiaden komerčný sviatok. Napríklad Kelti verili, že v noci, ktorou sa začínal ich nový rok (z 31. októbra na 1. november) mizli hranice medi svetom živých a mŕtvych. Podľa historiek sa duchovia vracali na zem a živí mohli nazrieť do podsvetia. Sviečky sa zapaľovali preto, aby živí mohli ukázať cestu mŕtvym dušiam, ktoré ich prišli navštíviť.

Aj s halloweenskou tekvicou sa spája príbeh, a to príbeh o Jackovi O’Lanternovi. Podľa povesti išlo o prešibaného lakomého opilca, ktorý dokázal prekabátiť aj diabla. Presvedčil ho, aby s nim pil, no keďže nechcel platiť, tak ho požiadal, aby sa premenil na mincu. Diabla premeneného na mincu schoval do mešca so strieborným krížom, ktorý znemožnil diablovi premeniť sa späť. Diabol však s Jackom spravil dohodu – ak ho pustí, nevezme si jeho dušu. O rok Jack pristihol diabla na strome, na ktorý rýchlo vyryl kríž do kôry. Aby ho pustil, musel mu diabol sľúbiť, že mu dá na ďalších 10 rokov pokoj. Keď Jack zomrel, do pekla nemohol a v nebi ho nechceli za jeho hriechy. Stal sa bludnou dušou, ktorej diabol venoval večne tlejúci uhlík, aby si mohol svietiť na cestu. Jackova duša uhlík vložila do repy a od tej doby blúdi po zemi.

Pôvodne repa, no dnes tekvica je symbolom tohto sviatku, pretože je údajne mäkšia a ľahšie sa vyrezáva. Vyrezávaná tekvica je teda akýmsi symbolom svetlonosov.

Pozri aj: Kreatívne halloweenske dekorácie do záhrady: Jednoduché a vtipné!

- FOTO GALÉRIA ORIGINÁLNYCH TEKVIČIEK:
1 z 20

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 17.10.21 05:46

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi pekné inšpirácie.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.10.21 08:38

KK
karma
109.00

krásne inšpirácie, ja mám keramickú tekvicu :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Falatová 22.10.21 07:44

LF
karma
-1.00

sú krásne určite si nejakú vyrežeme

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní