Zdobenie vianočného stromčeka krok za krokom: Ako to robia profíci?

Zdobenie vianočného stromčeka krok za krokom: Ako to robia profíci?

Vytvoriť dokonalý vianočný stromček chce každý z nás. Profesionáli v dekorovaní stromčekov však uznávajú, že niekedy sa to ľahšie povie a oveľa ťažšie vykoná. Nakoniec vždy spadáme do stereotypu a stromček ozdobíme takpovediac halabala. Preto sa to, ako ozdobiť vianočný stromček ako profík, dozviete priamo v nasledujúcich riadkoch. 

1. Výber stromčeka je kľúčový

Čuduj sa svet, ale hneď na úvod na vás vybalíme radu číslo jeden, ktorá je azda aj najdôležitejšia. Výber vianočného stromčeka nepodceňujte. Ak máte umelý, investujte do kvalitnejšieho stromčeka, ktorý je bohatý, súmerný a vyrobený z kvalitných materiálov. Odvďačí sa vám tak, že bude ozdobený vyzerať dokonale, no vydrží aj dlhé, dlhé roky. Ak ste fanúšikom živého stromčeka, dajte si na výbere správnej jedličky záležať. Stromček, ktorý má dostatok konárov, žiadne diery a bohaté ihličie sa predsa len ozdobuje oveľa jednoduchšie.

Inšpiruj sa: Trendy vianočné dekorácie na rok 2019: Sviatočná nálada ťa neminie

témy vianočného stromčeka

Zdroj: Shutterstock®

2. Téma všetko uľahčí

Možno, že máte doma za dlhé roky nazbieraných 10 rôznych kolekcií vianočných ozdôb a každá hrá inými farbami. Aby sa nestalo, že bude váš stromček hýriť farbami ako dúha, mali by ste si podľa expertov ešte pred ozdobovaním (možno aj o týždeň skôr, aby ste si mohli prípadne chýbajúce ozdoby dokúpiť) vybrať tému stromčeka. Témou môže byť napríklad „snehové kráľovstvo” alebo „tradičný stromček” alebo „rodinný stromček”. Po rôznych témach sa môžete poohliadnuť na internete a vybrať si tú správnu pre vás na tento rok

3. Umenie osvetľovania stromčeka

Osvetliť vianočný stromček je naozajstné umenie, no s týmito tipmi to hravo zvládnete. Zásada číslo jeden znie – svetlá idú vždy prvé a na svetlách nešetrite, stromček by mal byť osvetlený od kmeňa až po konce konárov. Začnite tak, že si nájdete koniec svetielok, teda elektrickú zásuvku alebo spínač, v ktorom sú batérie. Prvá vrstva svetiel ide pekne okolo kmeňa od dola až hore. Keď sa dostanete na špičku, začnite s pretkávaním svetielok pomedzi konáre kúsok od kmeňa. Slovo pretkávajte používame zámerne. Jedno svetielko ide ponad konár, ďalšie popod a tak stále dokola. Keď sa dostanete na spodok stromčeka, vráťte sa hore po okrajoch konárikov. 

ako rozmiestniť na stromček svetielka

Zdroj: Shutterstock®

4. Veda menom ozdobovanie

A teraz prichádza naozajstná veda — dekorovanie stromčeka. Všetky ozdoby by mali sedieť do vašej vopred zvolenej témy. Ak teda idete smerom „snehového kráľovstva”, tak svoje zlaté a červené dekorácie odložte na inokedy. Všetko by malo pekne ladiť, pričom v tomto prípade k bielej zvoľte harmonickú, pekne ladiacu farbu, napríklad ružovú alebo zelenkavú. Vhodné je kombinovať gule rôznych veľkostí a tvarov a doplniť k nim tradičné dekorácie, ktoré možno máte v skrini už roky. Odborníci radia gule zhlukovať do skupín, čo podľa nich stromčeku dodá špeciálny vizuálny efekt, pričom zhlukovať môžete rovnaké, ale aj kontrastné gule čo sa farby a tvaru týka. 

Keď už máte ozdoby krásne rozmiestnené, je čas na stuhy a ozdoby na ohybných drôtikoch, ktoré sa umiestňujú na špičky jednotlivých konárikov. Aj keď to na Slovensku nie je zvykom, stuhy môžete vrstviť, čo je tajný tip expertov na to, aby stromček pôsobil naozaj luxusne. Ozdoby na koncoch konárikov musia tiež ladiť s celkovou témou stromčeka. Na záver dávame už len ozdobu na špičku stromčeka. Je dominantná, mala by byť úmerná veľkosti stromčeka a mala by byť pomyselnou čerešničkou na torte ladiacou k celej tematike stromu.

Pozri aj: Najškaredšie vianočné svetre, aké kedy vznikli: Och, toto radšej nie!

ako rozmiestniť vianočné ozdoby

Zdroj: Shutterstock®

5. Doladenie detailov

A sme na konci. Teraz sa na svoj stromček pozrite ako v prítmí, tak i na svetle a dolaďte posledné detaily. Pri toľkých dekoráciách sa, samozrejme, stáva, že niekde niečo neladí tak, ako by malo. Posúvajte, rozmiestňujte a usporadúvajte ozdoby tak, aby bol stromček naozaj bezchybný. Tip od expertov na záver — robte tak zhora dole!

Celá redakcia KAMzaKRÁSOU vám želá pokojné prežitie vianočných sviatkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 12.12.19 07:38

ĽŠ
karma
100.00

Každá rada dobrá, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 12.12.19 23:27

karma
109.00

No,my nemáme priestor na veľký stromček,aj ked sa mi veľké stromčeky páčia.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.19 18:36

JK
karma
100.00

Mám živý stromček

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní