Fotky na Instagrame odhalia vek aj osamelosť! Čo prezradia o tebe?

Fotky na Instagrame odhalia vek aj osamelosť! Čo prezradia o tebe?
  • 30.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Sociálne siete sú už našou každodennou súčasťou. Komunikujeme prostredníctvom nich s priateľmi, zdieľame statusy, zaujímavé články či zážitky. Fotky na Instagrame, ktorý má viac ako jednu miliardu používateľov, pritom dokážu o nás prezradiť viac, ako si uvedomujeme.

So zaujímavými zisteniami prišlo viacero nezávislých odborníkov. Pozrite sa spolu s nami, čo všetko sa dá vyčítať z vašich profilových fotografií a ďalších príspevkov.

Pestré farby fotiek sú typické pre zadaných ľudí

Vedci z Univerzity Sungkyunkwan v Južnej Kórei sa rozhodli preskúmať fotografie 179 študentov. Konkrétne sledovali farebnosť, farebnú rozmanitosť a farebnú harmóniu. Celkovo bolo analyzovaných 25 394 fotografií. Cieľom štúdie bolo preskúmať vzťahy medzi charakteristikami používateľov Instagramu a farebnými vlastnosťami ich fotografií.

Pri výskume sledovali narcizmus, životnú spokojnosť, osamelosť, postoj k Instagramu a pohlavie. Vychádzali z predpokladu, že jedinci, ktorí majú podobné vlastnosti, budú na svojich fotografiách na sociálnych sieťach prejavovať podobný štýl.

Výsledky ukázali, že ľudia vo vzťahoch uverejňujú obrázky pestrých farieb častejšie ako používatelia, ktorí nemali partnera. Svetlé filtre na fotografiách používajú skôr extroverti a ľudia so sklonom k ​​narcizmu.

Prečítajte si: Osobnosť podľa farby očí. Čo o vás prezrádza?

fotka s priateľmi

Zdroj: Shutterstock

Ľudia so sklonmi k depresii zverejňujú fotky častejšie

Výskumníci z Harvardskej a Vermontskej univerzity analyzovali 43 950 fotografií používateľov Instagramu a zistili, že depresívni ľudia majú tendenciu zverejňovať fotografie častejšie. Fotky, ktoré postujú, pritom najčastejšie zachytávajú iba tvár.

Depresívni ľudia tiež nepoužívajú filtre tak často. Fotografie takýchto ľudí majú viac tmavých, modrých a šedých odtieňov. Uprednostňujú tiež čiernobiele fotografie.

Vďaka fotkám jedla môžete schudnúť

Ak pravidelne zdieľate na Instagrame fotky toho, čo jete, môže to byť pre vás viac prospešné, ako si myslíte. Vedci prišli na to, že keď ľudia zdieľajú recepty a fotky svojho jedla, je pre nich jednoduchšie držať sa správneho jedálnička.

Dokonca vďaka tomu môžete schudnúť. Vytvárate si totiž niečo ako diétny denníček, pričom lajky a komentáre odberateľov motivujú prispievateľa, aby pokračoval v zdravom stravovaní.

Vyskúšajte: Najzaujímavejšie diéty celebrít, ktoré naozaj fungujú!

fotka jedla

Zdroj: Shutterstock

Priveľa fotiek s partnerom môže maskovať problémy vo vzťahu

Sexuologička a odborníčka na vzťahy Nikki Goldstein sa pre Daily Mail vyjadrila k častému zverejňovaniu partnerských fotografií na sociálnych sieťach. Austrálčanka zastáva názor, že ak niekto uverejňuje príliš veľa fotiek s partnerom, môže sa tým snažiť zakryť svoju neistotu alebo aj problémy vo vzťahu.

Postovanie partnerských fotiek s použitím filtra tiež naznačuje túžbu po ocenení a lajkoch od ostatných. Človek, ktorý takéto obrázky zverejní, to môže robiť pre chválu a obdiv iných a nie preto, aby si užil konkrétnu chvíľu s partnerom.

Niektoré fotky s partnerom sú tiež určitým vyjadrením vlastníctva. Niekedy priam kričia: „Ten je môj, ruky preč!“. Tento pocit umocňujú aj popisky typu „Môj chlap!“.

Vek sa dá určiť podľa úsmevu a označovanie priateľov znižuje osamelosť

Hádate niekedy podľa fotky, koľko majú ľudia rokov? Mladší ako 25 rokov sú podľa zistení výskumníkov z Londýna a Pensylvánie menej náchylní usmievať sa na profilových fotkách. Mohlo by teda platiť, že menej náznakov úsmevu znamená nižší vek.

Štúdia z Oklahomy zase uvádza, že používatelia Instagramu, ktorí zvyknú označovať svojich priateľov na fotkách a v príspevkoch, sú menej náchylní na osamelosť. Naopak ľudia uverejňujúci fotografie, ktoré nie sú nikomu adresované a nepodnecujú ostatných k diskusii, sa môžu cítiť viac osamelí.

Pozri aj: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

- Anketa

ZVEREJŇUJETE FOTKY NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH?

Odpovedalo 38 ľudí  

áno, robím to pravidelne
39%
áno, ale iba príležitostne
32%
nie
29%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Slováková 30.06.22 08:20

MS
karma
118.00

Na Instagrame nie som ale na Facebooku občas nejaké fotky zverejním.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 01.07.22 20:37

IM
karma
100.00

svoje sukromie si na siete nedávam

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.07.22 22:39

karma
109.00

O mne neprezradí Instagram nič, lebo ho nemám :-D Facebook síce mám, ale fotky pridávam len výnimočne. Moje súkromie mi je milšie :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní