Ako alobal efektívne využiť v kuchyni - 7 tipov!

Ako alobal efektívne využiť v kuchyni - 7 tipov!
  • 10.08.2017
  • Danka Šindléryová

    • Zdieľaj:
  • 10

Hliníkovú fóliu alebo teda alobal pozná snáď každý. Využívali ste ho však doteraz správne? Určite ste si všimli, že alobal je z jednej strany lesklý, z druhej matný. Nie je to len na parádu. Lesklá strana teplo odráža, matná teplo prepúšťa. Pokiaľ teda chcete udržať jedlo v rúre teplé (napr. večeru pre oneskorencov), lesklá strana alobalu má smerovať von. Naopak, keď potrebujete niečo rýchlo upiecť, smerom von má byť otočená matná strana.

Pri hrubších druhoch alobalu už rozdiel na stranách nie je. Obe sú lesklé. Ako sa dá tento pomocník ešte efektívne využiť v kuchyni? Väčšinou fóliu používame na prípravu mäsa, hlavne rýb, zemiakov a zeleniny. Jej využitie je však omnoho rozmanitejšie. Kde všade sa teda v kuchyni uplatní?

1. Tortové alebo iné formy

Z kvalitného - hlavne pevnejšieho - alobalu môžeme urobiť rôzne tvary na pečenie torty. Viete si tak urobiť napríklad formu v tvare medvedíka, srdiečka či hviezdičky. Možností je veľa, záleží len na okolnostiach. 

2. Alobal zmäkčí hnedý cukor

Hnedý cukor zvykne po čase stvrdnúť. Ak ho zabalíme do alobalu a necháme v rúre vyhriatej asi na 150°C približne 5 minút, cukor bude opäť sypký.
 

Inšpirujte sa tiež: Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?

alobal v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

3. Aby sa cesto nespálilo

Rozhodli ste sa piecť, ale chýba vám papier na pečenie? Alobal môžeme uložiť aj na spodok plechu, aby sa koláč nepripiekol. Užitočné sú aj pásiky alobalu umiestnené na okrajoch po obvode koláča, aby sa okraje nespálili.

4. Ako ozdobné vrecko

Nemáte po ruke špeciálne vrecko na zdobenie zákuskov a tort? Pokojne sa bez neho zaobídete. Stačí zvinúť pevnejší alobal do tenučkej rúrky a naliať do nej polevu. Výhodou je, že vrecko už nemusíte umývať - alobal jednoducho vyhodíte.

efektívne využitie alobalu

Zdroj: Shutterstock®

5. Pomoc pri cedení a vyprážaní

Určite aj vás hnevá, keď horúci olej pri vyprážaní prská na všetky strany a znečisťuje vám sporák i kachličky. Vtedy stačí na vyprážajúce sa mäso, hranolky či syr položiť hore dnom hliníkovú formu, do ktorej sme pichli párkrát vidličkou, aby mala kam unikať para. Mäso sa tak napríklad nebude zbytočne pod pokrývkou dusiť, ale skutočne opekať. A forma môže byť dočasnou náhradou aj za chýbajúce cedidlo či sitko na cestoviny. Na takéto pomôcky alobal využijete hlavne na chate.

6. Vydrhnite hrnce

Nemáte drôtenku na riad? Hrniec môžete zbaviť nečistoty aj kúskom pokrčeného alobalu. Ak neveríte, určite to raz vyskúšajte - hrnce budú ako nové.

7. Alobal namiesto dóz

Alobal môžeme používať aj na balenie zvyškov jedál, ktoré plánujeme umiestniť v chladničke, alebo potravín určených na zamrazenie. Alobal veľmi dobre znáša ako vysoké, tak aj veľmi nízke stupne. Je dobrou pomôckou aj na uchovanie vlastností jedál, ktoré si bežne pripravujeme na výlet do prírody, alebo aj deťom na desiatu do školy.

Vyskúšajte aj: Poradíme, ako v domácnosti využijete netradične fén na vlasy!

alobal v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

  Dobrá rada na záver:

Pozor si dajte na kyslé potraviny. Kyslé alebo slané pokrmy (citrón, grapefruit, kečup, paradajky či napríklad aj nakladané uhorky a mnohé iné) totiž pri dlhšom styku s alobalom urýchľujú oxidáciu hliníka, a tak doň doslova vyleptajú dieru.


    • Zdieľaj:
  • 10
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Kelemenová 10.08.17 07:55

SK
karma
86.00

tak každá z nás ho rozhodne má doma.... a ani nevieme že na čo všetko sa dá využiť.... ja ho využívam dosť často....

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.08.17 11:14

karma
109.00

Tak niektoré veci som vôbec nevedela...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 10.08.17 12:19

karma
87.00

neskutočný pomocník doma!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.08.17 14:49

KK
karma
103.00

tak konečne viem prečo má alobal jednu stranu matnú a jednu lesklú :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 10.08.17 15:11

karma
93.00

ja sa ho snažím používať veľmi málo

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.08.17 17:50

PV
karma
111.00

Wau , super rady.. Vôbec som netušila, že každá strana alobalu je na niečo iné..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 10.08.17 19:23

SK
karma
113.00

alobal doma mám a často využívam a to s tou drôtenkou je celkom zaujímavé...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 10.08.17 21:13

MR
karma
109.00

konečne mám jasno v lesklej a matnej strane alobalu

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.09.17 08:57

AK
karma
100.00

nie je alobal škodlivý? keď je to hliník

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.05.19 22:46

JK
karma
100.00

Dobrá rada nad zlato vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna
Dezerty

Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna

  • 11
  • 20.08.2021
Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná
Bezmäsité jedlá

Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná

  • 10
  • 16.08.2021
Domáci sirup z arónie: Super liečivá sila v jednom nápoji
Nápoje

Domáci sirup z arónie: Super liečivá sila v jednom nápoji

  • 7
  • 24.08.2021
TOPlist