Osvoj si týchto 9 tipov, ako si udržať sviežu pamäť a máš vyhraté!

Osvoj si týchto 9 tipov, ako si udržať sviežu pamäť a máš vyhraté!

Stalo sa akýmsi pravidlom upriamovať pozornosť a dbať o dôslednú prevenciu pred nádchou, chrípkou, v lepšom prípade pred obezitou. Ale o svoju mentálnu kondíciu dbáme podstatne menej alebo vôbec. Na jednej strane je to pochopiteľné. Zhoršená koncentrácia či pamäť jednoducho nebolí, ani kvôli nej nemusíme ísť na „péenku“. Cítime ju, vnímame ju, z času na čas nás aj viac či menej potrápi, ale nič špeciálne s tým väčšinou nerobíme. A to je veľká škoda.

Pretože tak ako sa môžete vitamínmi či otužovaním chrániť pred chrípkou, tak existujú aj účinné spôsoby, ako si udržať sviežu pamäť čo najdlhšie, ideálne po celý život. Pozrite sa, ktoré spôsoby to sú!

Čítanie

Hoci nás nesmierne teší, že náš portál (práve teraz alebo pravidelne) sledujete a čítate naše články, netreba zabúdať ani na knihy. Práve čítanie kníh totiž podporuje činnosť nervových buniek, čo je pre funkciu pamäti doslova voda na mlyn. Ak si aj na čítanie nemôžete nájsť dostatok času v priebehu dňa, minimálne večer, v rámci relaxu, si vyhraďte na knihy aspoň hodinku. A ak nie ste práve typ na čítanie kníh, pokojne siahnite po odborných a vedeckých časopisoch, založených viac na texte, než na fotkách a reklamách. :-)

Otestuj: Nevieš si na nič spomenúť? Poradíme ti, čo so zhoršenou pamäťou

čítanie kníh

Zdroj: Shutterstock®

Denník

Možno vám to príde detinské, ale písanie denníka je obrovským pomocníkom na zachovanie si sviežej pamäti. Ak si z tejto činnosti spravíte napríklad každovečerný rituál, donúti vás to rozpomenúť sa na všetko, čo ste v priebehu dňa zažili, koho ste stretli, aké zaujímavé informácie ste sa dozvedeli a podobne. Nehovoriac o tom, že písanie denníka je dokonalou mentálnou hygienou, ktorú nahradí len máločo.

Kontakt s ľuďmi

Hoci sa to môže javiť ako samozrejmosť, veď snáď každý z nás má nejakého rodinného príslušníka, suseda, kamaráta či kolegu, aj taká socializácia je nesmierne dôležitá pre správnu funkciu pamäti. Nestačí teda len letmý pozdrav na ulici či v obchode. Je potrebné stretávať sa s ľuďmi cielene, komunikovať, vymieňať si informácie, zdieľať svoje zážitky aj inak, než len na sociálnych sieťach, jednoducho žiť v súlade s tým, že človek sa rodí ako tvor spoločenský.

písanie denníka

Zdroj: Shutterstock®

Krížovky

Hoci nie každý im holduje, vedia byť veľkou pomocou na udržanie si sviežej pamäti. To isté platí o hrách, hlavolamoch, rôznych úlohách či hádankách. Trávite napríklad veľa času cestovaním autobusom do práce a z práce? Výborne! Využite to, hoďte si do kabelky krížovky, ceruzku a lúštite!

Pohoda

Ak sa pýtate, čo má pocit pohody spoločné s dobrou pamäťou, nuž, veľa. Je totiž preukázané, že vnútorný nepokoj, nervozita a stres zabíjajú pamäťové bunky. Cielene robte všetko pre to, aby ste čo najviac eliminovali stres, ideálne ho z vášho života absolútne vylúčili. Áno, vieme, vôbec to nie je ľahká méta, avšak na začiatok stačí vedomé hlboké dýchanie, krátka meditácia, káva s kamarátkou po práci a namiesto večerných správ v televízii dobrá kniha.

Priprav si: Vieš, aké účinky majú bataty? Sladkým zemiakom rozhodne nehovor nie!

káva s kamarátkou

Zdroj: Shutterstock®

Pohyb

Či už holdujete joge, pilatesu, tancu alebo ste skôr na extrémne silové športy, v každom prípade robíte dobre, pretože fyzická aktivita je to, čo výrazne prospieva pamäťovým schopnostiam. Nehovoriac o tom, že pravidelné cvičenie alebo športovanie je dokonalou prevenciou pred vznikom demencie.

Strava

Je preukázané, že ľudia, ktorí celý život konzumujú stredomorskú stravu, majú najlepšiu pamäť a to aj v naozaj vysokom veku. Práve stredomorská strava je totiž založená na látkach, ktoré mozgu a jeho činnosti výrazne prospievajú. Hovoríme o omega-3 mastných kyselinách, ktorých je v morských rybách a morských plodoch naozaj neúrekom. Čo môžeme spraviť my, ktorí more nemáme, je posilnenie konzumácie rýb, zeleniny, olív, kukurice či avokáda. Doslova potravou pre sviežu a dobre fungujúcu pamäť je preto vláknina a zdravé tuky. Pomáha aj ginko biloba, guarana a zelený alebo matcha čaj.

lúštenie krížoviek

Zdroj: Shutterstock®

Výzvy

Často sa vám stáva, že sa vám do hlavy zavŕta ten otravný chrobák, keď si na niečo nemôžete spomenúť, hoci veľmi chcete? V takom prípade vám to v hlave vŕta od rána do večera, dokonca aj niekoľko dní. Ako sa len volal ten film? Kto mi to hovoril? Aké priezvisko mala tá spolužiačka? Namiesto verného pomocníka „googlu“ či priateľa na telefóne si stanovte výzvu jednoducho na to prísť samy. Snažte sa však, aby vás v tej chvíli nič nerozptyľovalo, pokojne sa usaďte a cielene sa sústreďte na to, aby ste našli odpoveď, ktorú hľadáte a tým sa toho otravného chrobáka v hlave zbavili.

Ochutnaj: Prírodné antidepresívum s minimom kalórií? Toto musíš ochutnať!

strava a pamäť

Zdroj: Shutterstock®

Vzdelávanie

Nie nadarmo sa hovorí, že človek sa učí celý život. Mal by sa však o to snažiť aj cielene, napríklad navštevovaním rôznych kurzov, zúčastňovaním sa alebo aspoň sledovaním vedomostných súťaží, stanovovaním si nových a nových výziev. Jedným slovom, napredovaním. Že čo to má spoločné s pamäťou? Veľmi veľa. A čím sme starší, tým viac by sme sa mali usilovať nestagnovať, ale naopak, vzdelávať sa. Ideálne je prihlásiť sa na nejaký skupinový kurz, ale dobrou voľbou je tiež samovzdelávanie sa, napríklad vďaka knihám alebo online kurzom. To, čo mozgu totiž nie príliš prospieva, je rutina a neustála jednotvárna činnosť. Pamäť teda bude svieža len vtedy, keď budete svoj mozog vedome stimulovať rôznymi spôsobmi, dodávať mu nové a nové podnety či informácie.

Pozri aj: Aké sú zdroje vitamínu B12? Ochráň sa pred nedostatkom tejto látky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 03.11.18 09:45

ĽŠ
karma
100.00

Účinné spôsoby, ako si udržať sviežu pamäť čo najdlhšie.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 03.11.18 12:37

PV
karma
113.00

Veľmi dobrý článok .. Na kurz som sa akurát prihlásila.. Treba sa stále vzdelávať ..Aj ked sa vraví ,že človek sa celý život učí .. !! Krížovky mám rada, knihy tiež rada čítam.. Pohyb milujem . S kámoškou na kávičku , to je super relax . Pravda - treba sa zbaviť stresu .!!!

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 03.11.18 18:10

MM
karma
100.00

nemám problém s menami, číslami, ani sľubmi, ale kde som to odložila, to je už problém, vzhľadom k veku možno prijateľný, možno...

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 28.12.18 09:19

JP
karma
100.00

Vela veci robim ako je v článku popisane, ale este aby sa mi tak cudzi jazyk vlial do hlavičky, bola by som. Max spokojná :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní