Sebarozvoj s koučkou: Pozitívna terapia ako súčasť sebarozvoja

Sebarozvoj s koučkou: Pozitívna terapia ako súčasť sebarozvoja

Jedno z častých želaní mojich klientov je, aby sa dokázali lepšie vyrovnávať s nepriazňou, odmietaním a zlými pocitmi. Keď im pomáham prísť na to, ako si s tým poradia, vychádzam z poznatkov pozitívnej psychológie. Duševný stav si totiž dokážeme zlepšiť už len tým, že sa väčšmi sústreďujeme na posilňovanie pozitívnych emócií. Niežeby sme tie negatívne prehliadali alebo si ich nevšímali. Učíme sa ich prerámcovať z roviny obmedzujúcich a limitujúcich presvedčení do proaktívneho postoja v zmysle hľadania riešení a východísk.

Martin Seligman, ktorý je považovaný za špičku v tomto odbore, si vo svojich výskumoch kládol otázku: Čo je tým, čo umožňuje ľuďom kultivovať svoje nadanie, vytvárať hlbšie a trvalejšie vzťahy s ostatnými ľuďmi, cítiť radosť a zmysluplne prispievať svetu? Prišiel k záverom, že kľúčová je osobná pohoda, pričom šťastie a pozitívne emócie z neho sa stávajú jedným z piatich pilierov pozitívnej psychológie, spolu so zaujatím, pozitívnymi vzťahmi, zmysluplnosťou a úspešným výkonom.

Pozri aj: Ako nájsť správnu cestu v živote? Určite nerob toto!

ako nájsť rovnováhu v živote

Zdroj: Shutterstock®

Keď si chcete vyskúšať „pozitívnu terapiu“, môžete si ju naordinovať ako súčasť práce na svojom sebarozvoji. Pripravila som vám skrátený prehľad niektorých cvičení.

1. Využívajte svoje silné stránky

Ktoré sú tie vaše? Viete o nich? Potrebujete ich preskúmať a pri piatich najsilnejšie zastúpených uvažujte o tom, ako ich uplatníte čo najväčšmi vo svojom každodennom živote.

2. Zapíšte si každý večer tri dobré veci, ktoré sa vám počas dňa stali

Tak pútate pozornosť a energiu smerom k pozitívnym emóciám a prísľubom vašich postojov, ktoré smerujú ku konaniu dobra.

3. Napíšte si vlastný nekrológ

Spíšte si jednu až dve stránky, čo chcete, aby sa v rozprávaní pri rozlúčke s vami objavilo. Čo by sa vám páčilo, aby ľudia o vás a vašom živote na vašom pohrebe rozprávali? Môžete to poňať aj vo variante, čo najdôležitejšie ste sa naučili a chcete to odovzdať svojim potomkom.

ako podporiť sebarozvoj

Zdroj: Shutterstock®

4. Uvažujte o človeku, ktorému ste vďačný

Poďakovali ste mu? Pamätajte na to, aby ste ľuďom, ktorým ste vďační, vďačnosť aj vyjadrovali. Prehlbuje to vzťahy a vedie nás to k pokore.

5. Reagujte pozitívne a so zjavným nadšením na dobrú správu

Precítite tak radosť intenzívnejšie a naučíte sa vnímať zdroj energie, ktorý je v takomto postoji.

6. Staňte sa „vychutnávačmi“

Aspoň raz denne si užívajte niečo, s čím sa inak ponáhľate, napr. jedlo, sprchu, chôdzu… Zaznamenávajte si, v čom sú vaše zážitky iné, keď spomalíte. Prehĺbite si tak sebauvedomie o tom, prečo sa vám oplatí „stišovať“ a väčšmi sledovať svoje pocity. To vám umožní plnšie vnímať zážitky tu a teraz.

Neprehliadni: Je láska bezproblémová? Či problémom všetko to pekné končí?

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 27.03.19 19:47

MM
karma
100.00

už aby som začala rozmýšľať nad nekrológom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní