5 spôsobov, ako pripraviť šošovicu: Tieto recepty budeš milovať!

5 spôsobov, ako pripraviť šošovicu: Tieto recepty budeš milovať!

Šošovica jedlá, latinsky Lens culinaris, je jednoročná rastlina z čeľade bôbovité, ktorá pochádza z Indie. Pestuje sa pre svoje semená ukryté v strukoch. Táto strukovina je súčasťou našej stravy už od dávnych čias, pričom aj v dnešnej dobe predstavuje v mnohých krajinách významnú potravinu. Dostupné sú pritom rôzne odrody šošovice, ktorých semená sa môžu líšiť veľkosťou i farbou. Okrem tradičnej a dobre známej šošovice si stále väčšiu obľubu získava aj červená šošovica. Potom je tu však i čierna šošovica v netradičnej tmavej farbe. A ako túto strukovinu zaradiť do jedálnička? Pozrime sa spolu na to, ako pripraviť šošovicu chutne a zdravo.

Prečo konzumovať šošovicu?

Než sa pozrieme na samotné recepty so šošovicou, pripomenúť si môžeme to, prečo by vlastne táto strukovina mala byť pevnou súčasťou našich jedálničkov. Samozrejme, ide o zdravú potravinu, no čo ponúka? Je množstvo dôvodov, prečo jesť šošovicu pravidelne. V prvom rade musíme spomenúť, že ide o perfektný rastlinný zdroj bielkovín, čo dozaista ocenia vegáni i vegetariáni. Okrem toho telu doplní aj vitamíny skupiny B či minerálne látky, ako sú fosfor, železo aj horčík. Šošovica napomáha udržiavať hladinu cholesterolu aj krvného tlaku v norme. Taktiež podporuje krvotvorbu a dobrý stav zubov, kostí či svalov. Rovnako má blahodarný vplyv na proces trávenia. Nuž, stačí si z nej už len pripraviť niečo chutné. Poďme zistiť, čo by to mohlo byť!

- Galéria
1 z 5

1. Šošovicová polievka

Z rôznych druhov šošovice sa dá pripraviť celý rad chutných polievok. Pre mnohých je favoritom kyslá mliečna šošovicová polievka, iní nedajú dopustiť na šošovicovú polievku s párkom a zeleninou. Skúšali ste už aj krémovú polievku z tejto strukoviny? Je rovnako lahodná! Ako prvé si na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom k nej pridáme aj na menšie kúsky nakrájaný väčší zemiak a 3 stredne veľké mrkvy, pretlačené 2 až 3 strúčiky cesnaku a malú lyžičku rasce. Následne to zalejeme asi litrom vody, prípadne vývarom. Počkáme, kým zelenina zmäkne a pridáme k nej jeden hrnček červenej šošovice. Varíme do zmäknutia asi 15 minút. Nakoniec všetko rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením.

Odporúčame: Inšpirácia na víkendové raňajky: Recept na ovocný chlebík 3-krát inak

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 10.01.20 06:08

ĽŠ
karma
100.00

Šošovicové karí som ešte neskúšala, vďaka za tip!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.01.20 10:57

KK
karma
105.00

u nás musí byť na Vianoce šošovicová polievka na kyslo a v priebehu roka robievam šošovicovú s párkom alebo prívarky, krémovú som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 16.01.20 00:19

MK
karma
100.00

vyskúšam:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní