Ako udržať oblečenie ako nové? Máme pre teba zopár tipov!

Ako udržať oblečenie ako nové? Máme pre teba zopár tipov!
  • 09.05.2020
  • Michaela Kožáková

Dievčatá, úprimne, ktorá z nás nerada nakupuje? Asi ani jedna. Nakupovanie nového oblečenia je zábavou, potešením a dokonalou terapiou po zlom dni v práci či hádkou s partnerom. Nové šaty, topánky z letnej kolekcie, elegantný top či šik rifľová sukňa, ktorú môžete ľahko kombinovať. Určite poznáte ten pocit blaženosti, keď v rukách nesiete niekoľko tašiek s novými kúskami oblečenia. Potom sa však trochu zamyslíte: „Mám ešte miesto v šatníku?" Ale to len naozaj trochu pretože už sa neviete dočkať, kedy sa kamarátkam predvediete v tom novom overale.

Aj vy máte obľúbene tričko, ktoré by ste nosili do nekonečna? Lenže po čase farby začínajú blednúť a objavia sa známky nosenia. A vám sa chce skoro až plakať. Ako udržať vaše oblečenie tak, aby vyzeralo, že ste si ho práve kúpili? Zotrite si slzy a pusťme sa do toho!

Neprehliadni: Recyklácia starého oblečenia: Vyrob si krásne kúsky!

Pranie

Zdroj: pinterest.com

Gombíky a zipsy

Predtým, ako hodíte bielizeň do práčky, pozapínajte gombíky na košeliach a blúzkach, zipsy na nohaviciach či mikinách. Týmto spôsobom zabránite tomu, aby sa jednotlivé kúsky gombíkmi či zipsami pozachytávali o iný odev.  Ak tak neurobíte, počas prania riskujete zachytenie, natiahnutie alebo roztrhnutie látky, poškodenie zipsu, odtrhnutie gombíkov. Alebo prinajmenšom zapletenie oblečenia, ktoré je pri vešaní niekedy poriadnou fuškou od seba oddeliť.

Detský šampón na oblečenie

Zdroj: pinterest.com

Bavlna a detský šampón

Ak sa vám zbehne váš milovaný bavlnený sveter, nezúfajte. My poznáme jeden skvelý tip, ktorý vám tento problém pomôže vyriešiť. Všetko, čo potrebujete je detský šampón. 

Ako na to?

  1. vložte svoje oblečenie do umývadla alebo misy s vlažnou vodou
  2. pridajte dve polievkové lyžice detského šampónu 
  3. nechajte pôsobiť 30 minút

Potom odev zabaľte, položte na uterák, zrolujte a takýmto spôsobom z neho odstráňte vodu. Nakoniec uterák odviňte a nechajte odev natiahnutý vyschnúť.

Ako opraviť čiapku

Zdroj: pinterest.com

Jednoducho a rýchlo

Ako vrátiť tvar šiltovke vášho syna či letnému klobúku? Veľmi jednoducho. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Stačí vám len hrniec alebo panvica a voda. Vodu v hrnci priveďte do varu. Znížte oheň a na vrch položte čiapku alebo klobúk. Para postupne narovnáva záhyby a navracia tvar. Veľmi šikovné riešenie, čo myslíte?

Soľ

Zdroj: pinterest.com

Zbohom vyblednutému oblečeniu

Po vložení oblečenia a pracieho prášku či gélu do práčky, pridajte do bubna asi 1/2 šálky (150 g) soli. Okrem obnovenia farieb soľ primárne zabraňuje vyblednutiu nových odevov. Ak chcete, môžete pridávať soľ pri každom praní. Klasická stolová soľ je najideálnejšia. Vyvarujte sa drsnej morskej soli, pretože sa nemusí v práčke úplne rozpustiť. Soľ je tiež účinným odstraňovačom škvŕn, najmä od krvi, plesní a potu.

Žmolky na oblečení

Zdroj: pinterest.com

Čo so žmolkami?

Žmolky na oblečení nás dokážu niekedy skutočne rozčúliť. Ako sa ich zbaviť? Tento spôsob mnohí z nás poznajú a aj používajú. Žiletka. Vezmite ju a prejdite s ňou povrch odevu. Buďte však opatrní, aby ste si neurobili dieru. Potom rolkou na oblečenie žmolky pozbierajte.

Pozri aj: Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Libuše Šumná 09.05.20 15:48

karma
113.00

výborné rady, některé jsem neznala

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.05.20 07:37

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi šikovné riešenia, vďaka!

  • 2
Odpovedať

Drahoslava Nožičková 24.01.21 16:13

DN
karma
-1.00


Ja som tiež s udrží oblečenie hrozne dlho bojovala, ale došlo to do takej fázy, že som jednoducho rezignovala a rozhodla sa to staré oblečenie zužitkovať trochu inak, treba ho využívať na umývanie podlahy alebo ho nejako zrecyklovať a urobiť z toho iný kus oblečenia .. . Keď už ale kupujem nejaké nové oblečenie, tak už ani neobstaráva nejaké drahé a skôr idem po lacnejších shopoch, kde viem, že to rovnako za niekoľko mesiacov zužitkuje trochu inak :-) Môj obľúbený je tento -

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní