Babské triky, ako zachrániť presolené jedlo: Zažeň katastrofu rýchlo a jednoducho!

Babské triky, ako zachrániť presolené jedlo: Zažeň katastrofu rýchlo a jednoducho!

    • Zdieľaj:
  • 15

Všetko ide krásne podľa plánu. Držali ste sa presne receptu, obed alebo večera je o chvíľku na stole, tak je čas na ochutnávanie. Dôležitý aspekt, na ktorý ste možno počas celého varenia zabudli. Ak neochutnávate, tak neviete, čo si nakoniec naložíte na tanier. No a potom sa jednoducho môže stať, že členovia vašej domácnosti po prvom súste odmietnu obedovať alebo večerať. Presolené jedlo totiž nechutí nikomu. A tak túto katastrofu zaženie jedine fast food alebo poslíček s pizzou.

No zabudnite na akékoľvek nezdravé jedlá! Máme pre vás riešenie, vďaka ktorému zachránite presolený pokrm a vychutnáte si tak spoločne zdravé a hlavne chutné jedlo, ktoré nik neodmietne.

Odporúčame: Čo spôsobuje zlyhanie obličiek? Príčinou môže byť aj toto ochorenie!

prečo soliť

Zdroj: Shutterstock®

Soliť treba, ale s mierou

Soľ je nad zlato, ale treba ju používať s mierou a hlavne s rozumom. Je neoddeliteľnou súčasťou jedla – dodáva mu iný rozmer a inú chuť, ktorú vylepšuje. Niekedy sa však stáva, že má gazdinka „ťažkú“ ruku alebo jedlo osolí aj viackrát.

Vo svojej podstate je soľ minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Pred tým, než sa rozhodnete soľ vylúčiť zo svojho jedálnička úplne, mali by ste vedieť, že podporuje trávenie, pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky, podporuje zdravie ústnej dutiny, pomáha odstraňovať toxíny z organizmu a dokonca môže pomôcť znížiť chuť do jedla. Treba mať však na pamäti, že optimálne množstvo prijatej soli denne je 6 až 8 gramov.

čím zachrániť presolené jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ako zachrániť presolené jedlo?

Presolený vývar alebo polievku zachránite veľmi jednoducho. Buď môžete doliať vodu a polievku zriediť (pozor však na opätovné dochucovanie) alebo to môžete skúsiť s bielkom, zemiakom alebo jablkom. V prípade, ak to skúsite s bielkom, tak to nechajte vo vývare prevariť a následne ho vyberte. V prípade, ak ste sa rozhodli pre druhú možnosť a skúšate to so surovým zemiakom, tak ten vložte do polievky a nechajte ho v nej približne 10 minút a následne vyberte. Rovnako postupujte aj v prípade, ak ste sa rozhodli využiť jablko. Všetky tieto ingrediencie stiahnu slanosť vývaru alebo inej polievky.

Ak robíte krémovú polievku a podarilo sa vám ju osoliť viac, než by to bolo potrebné. Tak do nej dolejte smotanu alebo mlieko.

Napadlo vám siahnuť po sladkom cukre? Aj to jedno z riešení! Cukor polievku alebo omáčku trošku prisladí, no a tak neutralizuje slanú chuť pokrmu. V prípade omáčok môžete vyskúšať aj med, ktorý funguje rovnako.

Poznáte ďalšie spôsoby, ako zachrániť presolené jedlo?


    • Zdieľaj:
  • 15
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Ľubica Šťastná 28.05.19 07:48

ĽŠ
karma
100.00

Osvedčené babské triky, ktoré sa oplatí poznať.

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 28.05.19 08:38

MC
karma
111.00

Niekedy sa pritrafí presoliť aj dobrej kuchárke.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 28.05.19 14:33

DB
karma
110.00

občas sa to stane každému.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 28.05.19 18:35

MM
karma
118.00

ja som zatiaľ použila len zemiak do presolenej polievky

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 28.05.19 23:39

karma
100.00

Stalo sa aj mne,že som presolila polievku.Použila som zemiak a bolo po probléme.Poznám aj trik s bielkom,ale jablko je pre mňa novinka.

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 29.05.19 05:33

karma
108.00

To sa veru stane,jablko nepoznám..

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 29.05.19 13:08

SH
karma
121.00

dobré rady.... my solíme málo, ale predsa sa občas stane malá "nehoda" s presolením :)

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 29.05.19 15:45

AV
karma
100.00

Tieto babské triky sa oplatí pripomenúť. Aj ja som ich už pouzila- konkrétne - vajíčko. Je to aj jeden z dôvodou, prečo rada čítam vašu stránku.

  • 0
Odpovedať

Mária Lipčejová 29.05.19 18:58

ML
karma
-1.00

treba radšej soliť menej, je to zdravšie, prípadne si každý dosolí podľa chuti, ale keď sa podarilo presoliť, surový zemiak a doliatie vody je super tip :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 29.05.19 22:01

JK
karma
100.00

Občaš aj ja posolím trošku viac ako treba

  • 0
Odpovedať

Jarka Kontrová 30.05.19 14:06

JK
karma
-1.00

niektore poznam...u nas casto zaberie zemiak

  • 0
Odpovedať

Júlia Filová 09.06.19 09:47

JF
karma
-1.00

ja len dolievam vodou alebo pridávam smotanu

  • 0
Odpovedať

Katarína Hrtúsová 09.06.19 16:49

KH
karma
75.00

Myslím, že každý, kto varí sa s presolením už stretol. Potom je už skutočne každá rada dobrá

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 10.06.19 08:15

karma
114.00

Perfektné rady. Najlepšia rada však je: "Menej je niekedy viac". Neplatí t len vo varení :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.06.19 19:19

DB
karma
106.00

dobré nápady, určte niektoré použijem..

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Domáce alkoholické letné drinky: Piňa Colada, Sex on the beach, Cuba Libre
Nápoje

Domáce alkoholické letné drinky: Piňa Colada, Sex on the beach, Cuba Libre

  • 0
  • 27.06.2022
Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou
Dezerty

Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

  • 4
  • 05.05.2022
Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob
Bezmäsité jedlá

Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob

  • 4
  • 09.05.2022
TOPlist