Kokosové orechy: Prečo by nemali patriť len k exotickej dovolenke?

Kokosové orechy: Prečo by nemali patriť len k exotickej dovolenke?

Kokosové orechy – čo ste si práve predstavili? Záber ako vystrihnutý z filmu z opusteného ostrova? Alebo prechádzku trhom počas exotickej dovolenky? Áno, kokosový orech sa nám prioritne spája s prudkou exotikou, preto nám Slovákom tento plod nie je až taký blízky, no práve preto sme si naň posvietili a zistili sme viacero pozoruhodných faktov, ktoré budú isto zaujímať aj vás. Ako to teda s tými kokosovými orechmi naozaj je?

Pre a proti

V prvom rade treba vyzdvihnúť, že kokosový orech je mimoriadne bohatý zdroj vlákniny. Na druhej strane však obsahuje vysoký podiel nasýtených tukov a ukrýva tiež vysoký obsah kalórií. Nehovoriac o tom, že pád kokosového orecha na hlavu okoloidúcej obete dokáže človeka nemilosrdne usmrtiť. Ak sme vás hneď takto v úvode neodradili, čítajte ďalej, pretože o kokosových orechoch sme toho zistili oveľa viac. A ktovie, možno to exotické, čím ste zvykli obohacovať vianočný stôl (spolu s ananásom či figami) samy povýšite na potravinu, po ktorej siahnete častejšie aj počas roka. A aj keď v poslednej dobe stoja kokosové orechy hlboko hlboko v tieni populárnejšieho kokosového oleja, pozornosť si zaslúži aj orech. Prečo?

Bude sa ti páčiť: Že si ešte nejedla lotosové oriešky? Najvyšší čas ich ochutnať!

kokosový orech

Zdroj: Shutterstock®

Hoci hovoríme o kokosovom orechu, v skutočnosti nejde o orech, ale o druh ovocia. Ak ste aj nemali tú možnosť vidieť ho naživo, tak potom na obrázku určite a preto viete, že ide o dutý plod takzvaného kokosovníka obyčajného, s hnedou tvrdou škrupinou, bielou dužinou a vodou, pripomínajúcou zriedené mlieko. Tento strom, o ktorom sa mimochodom hovorí, že obsahuje všetko, potrebné k životu, začína rodiť až po siedmich rokoch. Nakoľko dorastá až do tridsaťmetrovej výšky, zrejme si viete predstaviť, akú rýchlosť nadobudne samotný orech, padajúci na zem, v horšom prípade na hlavu nič netušiaceho nešťastníka. Preto, hoci kokosovník rastie takmer v stovke krajín sveta, asi buďme rady, že u nás nie.

prečo jesť kokosové orechy

Zdroj: Shutterstock®

Koľko kalórií teda ukrýva?

V úvode sme načrtli pomerne vysoký obsah kalórií v kokosovom orechu. Preto vedzte, že v sto gramoch kokosovej drene sa nachádza okolo 350 kilokalórií. A čím starší plod, tým kalórie stúpajú. Na druhej strane však obsahuje aj skutočne veľa vlákniny. Kokosová voda, ukrývajúca sa vnútri orecha, je zase bohatá na draslík a iné minerály, v neposlednom rade tiež na vitamín B a C. V tejto súvislosti treba spomenúť, že kokosová voda a kokosové mlieko nie je vôbec to isté, hoci sa často zamieňajú. Kokosové mlieko je až druhotný produkt, ktorý sa vyrába z dužiny kokosu. Výhodou vody z kokosového orecha je, že je absolútne sterilná.

Neprehliadni: Hrozí ti open space? Zisti, ako si zvyknúť na otvorenú kanceláriu!

kokosová voda

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho jesť?

Kokosový orech, konkrétne teda jeho dužina, je pomerne ľahko stráviteľná a to aj napriek vysokému obsahu nasýtených tukov. Môže sa jesť surový, vylúpnutý lyžičkou po rozrezaní škrupiny, prípadne sa nastrúhať a usušiť (z obchodu poznáme ako strúhaný kokos). Použitiu kokosového orecha sa medze nekladú – dobre vám poslúži v ovocnom šaláte, v kaši či jogurte, ale aj pri pečení či dokonca varení, napríklad orientálnych jedál. Priemerne veľký kokosový orech má približne 25 cm a váhu od dvoch do troch kilogramov. Keď si budete vyberať kokosový orech v bežnom obchode, myslite na to, aby nebol popukaný, s poškodenou šupkou a tiež platí, že čím je kokosový orech belší, tým je chutnejší a stráviteľnejší. S orechom tiež jemne pohrkajte, čím zistíte, či obsahuje vodu. Ak nie, ani ho nekupujte.

ako vyberať kokosové orechy

Zdroj: Shutterstock®

Pre koho je vhodný?

K nám sa kokos dováža prevažne z Filipín, Brazílie a Indonézie. Po tejto plodine by mali siahať predovšetkým športovci, ktorým kokosová voda doplní potrebný draslík, ale tiež ľudia s tráviacimi problémami, ktorým zase poslúži mladý kokos ako ľahko stráviteľná zdravá pochúťka. Ženy, ktoré dbajú o svoju krásu, si zase z kokosového orecha – drene alebo vody, môžu vyrobiť domácu kozmetiku, napríklad výživné telové mlieko alebo masku na vlasy.

- Anketa

KUPUJETE SI KOKOSOVÉ ORECHY?

Odpovedalo 6 ľudí  

Áno, celoročne
33%
Áno, ale len na Vianoce
0%
Nie, ale asi začnem
33%
Nie, to nie je nič pre mňa
33%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní