Kučeravý kel: Poznáme 13 dobrých dôvodov, prečo ho začať jesť

Kučeravý kel: Poznáme 13 dobrých dôvodov, prečo ho začať jesť

Kučeravý kel zrejme nepatrí medzi všeobecne obľúbenú zeleninu, ale ak si nájdete pár minút a prečítate si tento článok, veríme, že vo vás táto zelenina nájde svojich priaznivcov. Pretože, hoci nie je lukratívny tak ako napríklad jeho ružičkový brat, rozhodne v sebe ukrýva bohatý obsah, na ktorom príroda v žiadnom prípade nešetrila. Zistite o kučeravom keli viac!

Škandinávci naň nedajú dopustiť

Hoci u nás sa neteší príliš veľkej popularite, v škandinávskych krajinách, ako aj v Británii či Rusku, je kučeravý kel takmer na dennom jedálničku. Nazývaný býva aj kel palmový či listový alebo tiež zimná kapusta. Ukrýva v sebe obrovské množstvo vitamínov (A, B, C, E), bioflavonoidov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a minerálnych látok (vápnik, horčík, železo, jód, zinok, fosfor, draslík, selén, mangán, meď). Pokiaľ ide o vitamíny, obsahuje ich v oveľa väčšom množstve, než iné druhy zeleniny, to isté platí o obsahu vápnika – v tomto ohľade kučeravý kel jednoznačne vedie. Pre porovnanie, jedna porcia kučeravého kelu obsahuje toľko vápnika, koľko dva poháre mlieka.

Zaujme ťa: Október v záhrade: Pozri sa, na čo všetko netreba zabudnúť!

kelové listy

Zdroj: Shutterstock®

V čom je jednoznačný víťaz?

Spomedzi všetkých hlúbovín práve kučeravý kel obsahuje najviac bielkovín a vlákniny. Vitamínu A má zase štyrikrát viac, ako brokolica a až štyridsaťkrát viac, než zeler! Sto gramov kučeravého kelu pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Potrebujete snáď ešte viac argumentov, prečo jesť túto zeleninu? V jesennom a zimnom období vám kučeravý kel výborne poslúži ako prevencia prechladnutia a chrípky, posilní vašu imunitu, vďaka vysokému podielu vitamínu C. Zároveň má schopnosť znižovať hladinu zlého cholesterolu, ako aj predchádzať vzniku infarktu, iných kardiovaskulárnych ochorení či osteoporózy.

Okrem toho napomáha pri krvotvorbe, odstraňuje únavu, zápchu, chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov, zastavuje procesy starnutia a detoxikuje črevá. Z toho všetkého tak trochu vyplýva, že kučeravý kel by mal byť jednoducho na lekársky predpis. :-)

ako spracovať kel

Zdroj: Shutterstock®

A čo jeho pestovanie?

Pokiaľ ide o pestovanie, veľkým benefitom tejto zeleniny je, že je mimoriadne nenáročná, odolá aj mrazom a tak vám dopraje čerstvú dávku vitamínov priamo zo záhrady aj v čase, kedy sme inak odkázané na nakupovanie tých, čo si budeme klamať, prevažne postrekovaných druhov zeleniny. Najlepšiu chuť (sladkastú až korenistú) má až po prvých mrazoch. Kel kučeravý môžete využiť pri príprave polievok, prívarkov, no vynikajúce sú aj jeho listy, mierne sparené a vypražené v trojobale. Kučeravý kel vám dobre poslúži aj ako súčasť zapekaných jedál, výborne napríklad chutí v kombinácii so syrom, prípadne sa hodí ako príloha k hovädzine. Z toho všetkého vyplýva, že tento druh kelu konzumujeme výlučne tepelne spracovaný, avšak pri šetrnej úprave v ňom zanecháte všetky potrebné a zdraviu prospešné živiny.

Bude sa ti páčiť: Pomarančová kôra a jej účinky: Pre toto ju už nikdy nevyhodíš!

zimná kapusta

Zdroj: Shutterstock®

Kel kučeravý je charakteristický svojimi tmavozelenými kučeravými listami, na okrajoch zúbkovito lemovanými. Pri nákupe tejto zeleniny si dajte pozor, aby nemala žlté zvädnuté listy. A ešte jedno upozornenie: Nakoľko obsahuje pomerne veľa dusičnanov, rovnako ako kaleráb či špenát, nemali by ste ho opakovane ohrievať. Vráťme sa však na záver k pozitívam kučeravého kelu. Ďalším esom v rukáve tejto zeleniny totiž je, že ju môžete pokojne skladovať aj štvrť roka, avšak pri nízkej teplote. Keď už sme pri pozitívach kelu kučeravého, vhodný je aj pri redukčnej diéte, pretože má oveľa nižšiu energetickú hodnotu, ako napríklad ružičkový kel. Naopak, jeho nutričná hodnota je naozaj vysoká. Tak čo, ešte stále si myslíte, že nad kučeravým kelom treba ohŕňať nos? :-)

- Anketa

JEDÁVATE KUČERAVÝ KEL?

Odpovedalo 145 ľudí  

Áno, často
15%
Áno, ale už budem častejšie
37%
Nie, no asi to napravím
46%
Nie, nechutí mi
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní