Kurie oko: Takto sa ho zbavíš rýchlo, jednoducho a bez bolesti!

Kurie oko: Takto sa ho zbavíš rýchlo, jednoducho a bez bolesti!

Kurie oko nie je veru ničím príjemným. Objaviť sa môže tak na nohách ako aj na rukách (tu veľmi výnimočne) a pri dotyku alebo chôdzi aj poriadne bolí. Nehovoriac už o jeho (ne)estetickej stránke...  A hoci lekárne sú plné rôznych špeciálnych náplastí na kurie oká, rozhodne stojí za úvahu popasovať sa s nimi aj pomocou prostriedkov, ktoré máte doma. Preto sme pre vás zozbierali niekoľko osvedčených domácich receptov, ktoré kurím okám vykrútia krk skôr, než sa vôbec nazdáte. Toto sú oni!

Zaujme ťa: Vysoké podpätky: Ozdoba ženských nôh očami ortopéda

ako vzniká kurie oko

Zdroj: Shutterstock®

Ako a prečo vzniká kurie oko?

Kurie oko (lat. Clavus) vznikne v dôsledku nahromadenia odumretej kože a jej trením napríklad o obuv. Ide teda doslova o opotrebenie kože. Najčastejšie sa objavuje na spodnej strane nohy, teda v oblasti chodidla, ale vyskytnúť sa môže aj v priestore medzi prstami. Vinníkom býva najčastejšie nevhodná obuv. Kurie oko je však neprenosné, nemusíte sa preto obávať, že ním „nakazíte“ príbuzných (napríklad cez spoločnú osušku).

Nech už vás to akokoľvek láka – skoncovať s nimi rýchlo a nekompromisne – nikdy kurie oká neodstraňujte nasilu! Veľkou nevýhodou kurieho oka totiž je, že je mimoriadne odolné.

rozchodník prudký

Zdroj: Shutterstock®

Rozchodník prudký

Rastlina s latinským názvom Sedum acre je mimoriadne účinná pri odstraňovaní kurieho oka. Má totiž schopnosť zmäkčiť zhrubnutú kožu, pre kurie oko charakteristickú. Rozchodník má typické žlté kvety a okrem kurieho oka vám efektívne vylieči aj afty na ústach alebo hemoroidy. Zbiera sa v čase kvitnutia, teda v júli. Čerstvé listy rozchodníka si poriadne roztlačte a priložte na postihnuté miesto. Pozor – pri vnútornom použití je rozchodník jedovatý, rovnako buďte opatrné, aby sa vám šťava z rastliny nedostala do očí, hrozí totiž trvalé poškodenie zraku!

Bude sa ti páčiť: TEST: Parasoftin Exfoliačné ponožky

lastovičník väčší

Zdroj: Shutterstock®

Šťava z lastovičníka

Lastovičník väčší je notoricky známa bylinka s latinským názvom Chelidonium majus. Hoci sa prioritne spája s odstraňovaním bradavíc, svoju úlohu dokáže zohrať aj v prípade kurieho oka. Jeho najväčšia sila je práve v šťave alebo mlieku lastovičníka, ktoré má žltú až oranžovú farbu a nachádza sa v stonke rastliny. Touto šťavou si opakovane potierajte postihnuté miesto s kurím okom. Tak ako rozchodník ani lastovičník nesmie prísť do kontaktu s očami, ale nesmie sa dostať ani do otvorených rán.

terpentín

Zdroj: Shutterstock®

Terpentín

Ide o tekutinu, ktorá sa získava destiláciou smoly (samozrejme, tej zo stromov), prevažne borovicovej. Už v dávnej minulosti sa používal na liečbu povrchových rán, známy je tiež ako ničiteľ vší vo vlasoch. Kedysi sa terpentín používal aj vnútorne, konkrétne na ničenie črevných parazitov, dnes, keď už medicína pokročila, sa to určite neodporúča.

V prípade kurieho oka si teda namočte do terpentínu vatu alebo vatový tampón a prikladajte na postihnuté miesto, ideálne na noc. Túto kúru aplikujte až do zmiznutia kurieho oka.

Neprehliadni: Ako si poradiť s kurím okom?

otlaky na nohách

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte môže pomôcť?

Pomáha aj potieranie citrónovou šťavou, zmiešanou s pretlačeným cesnakom alebo s octom. Vyskúšajte aj koliesko citróna, priložené na kurie oko počas celej noci. Osvedčil sa tiež ricínový olej. Pokiaľ sa rozhodnete riešiť svoje kurie oko s lekárom, pravdepodobne vám odporučí jeho odstránenie tekutým dusíkom alebo vyrezanie chirurgickým postupom. Pomôcť vám môže aj pedikér, avšak tu ide o mechanický zákrok, ktorý sa nezaobíde bez bolesti, preto skúste na začiatok spomínanú domácu liečbu.

ako sa lieči kurie oko

Zdroj: Shutterstock®

A čo prevencia?

Prevenciou je nosenie pohodlnej, kvalitnej a dobre padnúcej obuvi. Pri nových topánkach siahnite aj po gélových vložkách. Zároveň dbajte na pravidelné odstraňovanie odumretej kože na nohách, či už prostredníctvom profesionálnej pedikúry alebo doma s pomocou pemzy. Nezabudnite ani na pravidelné aplikovanie kvalitných krémov a gélov na chodidlá.

- Anketa

MÁVATE ČASTO KURIE OKÁ?

Odpovedalo 429 ľudí  

Žiaľ áno
23%
Len sem tam
73%
Ešte som ho nemal/a
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 23.08.18 07:58

MM
karma
100.00

jedine lastovičník používame v rodine, zaberá na 100 %

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.08.18 21:58

IM
karma
100.00

kurie oko je velmi nepríjemné a bolavé

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 13.09.18 13:55

AS
karma
108.00

skúsim terpentín, lebo liečivé rastlinky neviem rozoznať v prírode.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní