Predsavzatia do nového roka: Aké sú najčastejšie a ako ich naplniť?

Predsavzatia do nového roka: Aké sú najčastejšie a ako ich naplniť?

Nový rok 2022, nové možnosti, nových 365 dní, počas ktorých môžeme začať odznova. Kým pre niekoho nie je vstup do nového roka ničím výnimočným, pre iných znamená novú šancu zmeniť niečo k lepšiemu.

Nie je preto ničím nezvyčajným, že si ľudia s príchodom nového roka dávajú predsavzatia, ktoré chcú počas roka dodržiavať a splniť. Zlepšiť svoje vzťahy v rodine a okolí? Začať pracovať na vysnenej postave či prestať fajčiť? Pre každého je dôležité niečo iné. Hoci je pekné si niečo do nového roka predsavziať, ešte dôležitejšie je tento záväzok splniť. Ako naše predsavzatia skutočne dodržať a ktoré z nich si kladieme najčastejšie?

TOP predsavzatia, ktoré si ľudia dávajú

  • Redukcia hmotnosti/vytvarovanie postavy – telo a váhu rieši nejedna žena, ktorá chce pre seba a svojho partnera vyzerať lepšie a príťažlivo. K tomu nám pomôžu práve rôzne cvičenia a pohyb. Nie vždy je to však také jednoduché a stojí za tým kopec námahy, ktorú nemusíme ustáť.
  • Zlepšiť svoju finančnú situáciu – žijeme v mimoriadne ťažkých a náročných časoch. Sme pod neustálym tlakom, ktorý nás núti podávať uspokojivý výkon v práci. Aj napriek tomu, že robíme pre prácu maximum, finančné ohodnotenie tomu často nezodpovedá a aj preto sa rozhodneme hľadať novú prácu.

Odporúčame: Toto sú najzdravšie novoročné predsavzatia: O cvičenie teraz nejde!

predsavzatia

Zdroj: Shutterstock®

  • Zlepšiť svoje stravovanie – za zlé stravovacie návyky môže sčasti aj doba, v ktorej žijeme. Neustály stres a časový zhon nás nútia stravovať sa rýchlo a často aj nezdravo. Samozrejme, je na nás, aby sme to ovplyvnili a smerovali tou správnou zdravšou cestou.
  • Prestať s fajčením – jedno z najčastejších predsavzatí, ktoré v sebe ukrýva mnoho nástrah a pokušení odolať a cigaretu si už nedopriať. Fajčenie totiž nie je zlozvykom, ale typom závislosti, na ktorom je potrebné dlhodobo a intenzívne pracovať.
  • Obmedziť sociálne siete – sociálne siete dnes vládnu svetu a nájde sa iba malý počet ľudí, ktorí im nepodľahol. Aj napriek tomu, že si uvedomujeme, že na nich trávime značnú časť svojho dňa, lákajú nás a nakoniec sa opäť pristihneme pri tom, že scrolujeme po obrazovke a bezcieľne po nich blúdime. Sociálne siete sú novodobou závislosťou. No uznajte, že život je skutočnejší, farebnejší a bez umelých príkras.
  • Viac cestovať – aj keď nám súčasná pandemická situácia nepraje a cestovanie je plné obmedzení platí, že kde je vôľa, tam je cesta. Chce to len viac odvahy a chuti spoznávať niečo nové.

Inšpiruj sa: Predsavzatie zdravšie jesť? Tu sú úplné základy zdravého stravovania!

dosiahnutie cieľov

Zdroj: Shutterstock®

Ako svoje predsavzatia dodržať?

  • Dávajte si reálne ciele, ktoré možno dodržať – predsavzatie si vie dať každý, skutočne ho dodržať však už býva problém. Ak ste sa rozhodli, že si predsavzatia do nového roka dáte, začnite s menej náročnými cieľmi, pri ktorých je predpoklad, že ich aj viete splniť.
  • Menej je viac – vždy je lepšie a rozumnejšie, ak si pre začiatok zvolíte jedno či dve predsavzatia, ako keď si ich naplánujete desať.
  • Pomaly ďalej zájdeš – pri kladení a dosahovaní zvolených cieľov by sme nemali mať hneď na začiatku príliš veľké očakávania. Radosť je splnených predsavzatí je síce veľká a zaslúžená, no stále sme ešte len na začiatku tejto cesty, ktorá môže byť plná nepredvídateľných prekážok. Nečakajte, že ak si dáte za cieľ skoncovať s fajčením, už zajtra na cigaretu ani nepomyslíte. Je viac než pravdepodobné, že celý deň budete trpieť abstinenčnými príznakmi a myslieť budete len na to jediné. Postupujte po malých krokoch deň za dňom, bude to oveľa efektívnejšie a telo tak bude mať čas na to, aby si zvyklo.
  • Odmeňujte sa – niektoré ciele sú naozaj dlhodobé a je potrebné dosahovať malé víťazstvá postupne. Motivujte sa malými odmenami, ktoré vás budú posúvať vpred.
  • Rátajte s možným zlyhaním – aj vy ste len človek, ktorý nie je dokonalý a robí chyby. Stať sa môže čokoľvek, aj to, že svoj cieľ z rôznych príčin nenaplníte. Netýrajte sa za to, chybu zlyhania zanalyzujte a začnite odznova, tentoraz už s úspešným koncom.

Prečítaj si: Nový rok: Dotiahnite predsavzatia do úspešného konca


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 02.01.22 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Dobré rady ako ich dodržiavať.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 03.01.22 18:56

MR
karma
104.00

zatiaľ som ani jedno nedodržala takže si ich nedávam :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní