Vieš, ktoré je najsmradľavejšie ovocie na svete? Toto!

Vieš, ktoré je najsmradľavejšie ovocie na svete? Toto!

Ovocie durian si nespravilo medzi nami konzumentmi práve najlepšiu reklamu, veď keď sa povie durian, automaticky sa povie aj B – najsmradľavejšie ovocie na svete. Lenže zoberte si také olomoucké syrečky – ani ich vôňa nie je to, čo by nás na nich lákalo a predsa chutia výnimočne. Aby sme sa však netočili len okolo nie práve lichotivej arómy, treba vyzdvihnúť aj zopár pozitív ovocia s názvom durian. Ktoré to sú? Prezradíme v dnešnom článku.

„To, že durian zapácha, je asi taká informácia, ako keby niekto povedal, že žralok trošku hryzká. Durian smrdí, smrdí, smrdí!“ (Boris Filan)

Neprehliadni: Nízke sebavedomie: Je dané alebo s ním dokážeš pracovať?

ovocie durian

Zdroj: Shutterstock®

Durian (lat. Durio) pochádza z juhovýchodnej Ázie a ľudia, žijúci v týchto oblastiach, sa delia na dve skupiny – tých, ktorí nemôžu durian ani cítiť (hoci je to často len zbožné prianie) a tých, ktorí ho zbožňujú. „Domovom“ týchto unikátnych plodov je strom s názvom, čuduj sa svete, durian zapáchavý. Oválne plody sú navyše posiate ostrými pichliačmi, pod ktorými sa skrýva mazľavá dužina, čiže jeden by povedal, že durian robí všetko pre to, aby každého upozornil: Nejedz ma! Napriek tomuto všetkému, ako je možné, že práve durian je nazývaný kráľom ovocia?

durian cibetkový

Zdroj: Shutterstock®

Ako vlastne chutí a čo obsahuje?

Tí, ktorí durian konzumujú často a neuveríte, ale aj radi, nedajú na jeho chuť dopustiť. Pripomína vraj niečo medzi mandľami a vanilkou. Iní však chuť durianu popisujú ako zmes droždia a cesnaku. Či už sa rozhodnete presvedčiť sa o tom na vlastné chuťové bunky alebo nie, mali by ste vedieť, že durian v sebe ukrýva vysoké množstvo vitamínu C a E, ako aj vlákniny (tak nejaká spravodlivosť predsa len existuje).

ako chutí durian

Zdroj: Shutterstock®

Najväčšie zaujímavosti o duriane:

  • Ak ste aj doposiaľ nemali príliš veľkú chuť durian okúsiť, my to ešte zaklincujeme informáciou, že jeho aróma pripomína... ako to slušne nazvať... nuž, výkaly či zvratky, v lepšom prípade zhnitú zeleninu alebo pokazené vajce.
  • Durian je plný sírnych zlúčenín, ktoré sa v žiadnom prípade nesmú kombinovať s alkoholom, v opačnom prípade vedia narobiť v tele poriadnu šarapatu.
  • Na slovenský trh sa zatiaľ prebojoval len takzvaný durian cibetkový, ostatné druhy nás svojou prítomnosťou ešte neobšťastnili.
  • Nie je durian ako durian, pretože existujú asi tri desiatky jeho poddruhov, pričom necelých desať je jedlých.
  • Plody durianu môžu byť až 30 cm veľké a 3 kg ťažké.
  • Už ste sa niekedy stretli s prečiarknutým piktogramom, na ktorom nebol len pes, zbraň či zmrzlina, ale aj ovocie? Tadá – mali ste tú česť s durianom, ktorý je skutočne na mnohých miestach zakázaný práve pre jeho výrazný pach.
- Anketa

TRÚFLI BY STE SI OCHUTNAŤ DURIAN?

Odpovedalo 23 ľudí  

Áno, prečo nie?
83%
Fuj, už teraz mi je zle!
17%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alžbeta Stanková 12.09.18 09:38

AS
karma
108.00

Olomoucké syrečky nemám rada, ale durian by som ochutnala

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 12.09.18 09:41

AS
karma
108.00

inak- páči sa mi názor Borisa Filana

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní