Gaultéria ležatá: Vie ťa liečiť, skrášľovať, jedným slovom tešiť

Gaultéria ležatá: Vie ťa liečiť, skrášľovať, jedným slovom tešiť

Gaultéria ležatá – tušíte vôbec, čo sa ukrýva pod týmto komickým názvom? Jeden by povedal, že si to už snáď začíname vymýšľať, ale naozaj to tak nie je. :-) Príroda je skutočne natoľko kreatívna a vynaliezavá, že nám dopriava hotové zázraky. A tí, ktorí ich objavujú, sú zase natoľko tvoriví, že tie zázraky vedia veľmi šikovne a hlavne výstižne pomenovať. Nech sa páči, dnes vám predstavujeme gaultériu ležatú!

Mimoriadne vďačná na pestovanie

Gaultéria ležatá (lat. Gaultheria procumbens) je pomerne nízky krík, ktorý by ste si rozhodne mali zasadiť do svojej záhrady, ak v nej máte čo i len kúsok nevyužitého miesta. Prečo? Po prvé preto, že je priestorovo absolútne nenáročný, veď len sotva dosiahne na dvadsať centimetrov. Po druhé preto, že vás bude celoročne obšťastňovať svojou krásnou zeleňou a na jeseň dokonca sýtočervenými listami. Po tretie preto, že je nenáročná a odolná voči mrazu, čo sa v našich podmienkach ešte stále celkom hodí. Nuž a v neposlednom rade preto, že má jedinečné schopnosti, ale o tých trošku neskôr (áno, máme rady napätie).

Zaujme ťa: Spánkový deficit: Kedy je už život ohrozujúci a čo na to vedci?

krík na pestovanie

Zdroj: Shutterstock®

Hýri farbami a tým teší oko

Gaultéria ležatá pochádza zo Severnej Ameriky a pomenovaná bola po botanikovi J.F. Gaulthierovi. Okrem zelene a červene, ktorou gaultéria oplýva, lahodí oku aj svojimi červenými bobuľovitými plodmi. Jediné, čo tento krík vyžaduje, je skôr kyslastá pôda a viac polotieň, než priame slnko. Je len na vás, či jej vyhradíte čestné miesto v záhrade alebo vás bude tešiť v kvetináči, prípadne v prútenom košíku – na balkóne, na terase, pri vchode či na okne.

Vaše oko bude tešiť naozaj celoročne, zimu nevynímajúc. Ale pozor – pôda, v ktorej budete gaultériu pestovať, nesmie nikdy preschnúť, preto pravidelné zalievanie je nutnosťou.

zimné kríčky

Zdroj: Shutterstock®

Plody, podobné brusniciam

Ale späť k červeným plodom gaultérie. Práve v nich sa totiž ukrýva liečivá moc tejto rastliny, preto sa pri nich, pochopiteľne, musíme pristaviť. Napohľad tieto plody pripomínajú bobule brusníc alebo čučoriedok. Majú však svoju typickú arómu aj chuť. Nenechajte sa ale odradiť – hoci plody gaultérie ležatej môžu napohľad pôsobiť jedovato, sú veľmi chutné a predovšetkým jedlé. A bonus – aj liečivé! Už starí Indiáni prišli na to, že gaultéria ležatá odstraňuje bolesť hlavy, lieči nádchu aj chrípku, znižuje horúčku a blahodarne pôsobí na žalúdok (hlavne koreň).

Bude sa ti páčiť: Senovka grécka: Takto môžeš vďaka nej podporiť svoju ženskosť!

jesenné dekorácie

Zdroj: Shutterstock®

Tajomstvo úspechu? V jedinej látke!

Pripraviť si môžete buď čaj z listov, ktoré si nazbierajte ideálne okolo augusta alebo si usušte červené plody, ktoré budú chutným a zdravým ozvláštnením napríklad jogurtov či kaší. Rastlina je mimoriadne bohatá na takzvaný metylsalicylát, čo je látka, ktorá možno znie hrozivo, ale v skutočnosti má unikátne vlastnosti (pôsobí proti kŕčom a plesniam, ako analgetikum, detoxikuje organizmus).

Ak ste majiteľkami šikovných rúk, určite použite pôsobivé červené plody gaultérie ležatej na výrobu jesenných či vianočných bytových dekorácií alebo pokojne aj šperkov. Tieto plody sú totiž atraktívne aj po vyschnutí. Budete tak nápadité, originálne a neprehliadnuteľné rovnako ako samotná rastlina.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní