Ako vybieliť čipkovanú bielizeň? Bez obáv, s týmto bude opäť žiarivo biela!

Ako vybieliť čipkovanú bielizeň? Bez obáv, s týmto bude opäť žiarivo biela!

Existuje široké spektrum farieb, avšak nezastupiteľnou farbou, ktorá sa nachádza v našom šatníku, je biela. A hlavne, keď ide o spodnú bielizeň, biela je poväčšinou prvou farbou, po ktorej siahame. Okrem toho, že si vyberáme medzi spodnou bielizňou s push-up efektom alebo bez, môžeme si vyberať aj medzi materiálom. Bavlna, polyester alebo čipka? Čo preferujete vy?

Biela je síce decentná a ideálna pod každé oblečenie, ale časom stráca svoju žiarivosť. Biele veci časom zažltnú, zošednú, a to aj napriek tomu, že ich pravidelne periete. Vybieliť podprsenku môže byť niekedy behom na dlhú trať a môže sa to zdať ako nekonečný a zdĺhavý proces. Ale čo v prípade čipkovanej bielizne, ktorá nepatrí medzi najjednoduchšie materiály, čo sa starostlivosti týka? Poradíme vám 3 spôsoby s domácimi ingredienciami, s ktorými bude biela čipkovaná bielizeň ako nová.

Pozri aj: Prečo nikdy nevyhadzovať kôstky z čerešní? Je to najväčšia chyba, akú môžeš urobiť!

citrónová šťava

Zdroj: Shutterstock®

Na čipkovanú bielizeň s citrónom

Citrónová šťava patrí medzi najlepších domácich pomocníkov nielen pri podpore imunitného systému. Citrónová šťava tiež pomáha odstraňovať mastné škvrny, ale aj škvrny od potu.

Ak citrón plánujete použiť na vybielenie čipkovanej bielizne, tak budete potrebovať 250 ml čerstvej citrónovej šťavy a 2 litre vody. V prvom rade vodu priveďte k varu a následne do nej pridajte citrónovú šťavu. Pripravenú citrónovú vodu nechajte vychladnúť a následne do nej namočte čipkovanú bielizeň. Tú nechajte odmáčať približne 2 hodiny.

Ak po 2 hodinách ešte na bielizni objavíte nejaké škvrny, tak ich potrite citrónovou šťavou a dajte vyprať.

ocot a bielenie bielizne

Zdroj: Shutterstock®

Bielenie octom

Ocot disponuje úžasnými, a to nielen bieliacimi účinkami. Ocot sám o sebe dezinfikuje, odstraňuje zápach a zmäkčuje vodu, čo sa pri bielení bielizne určite hodí. Tento trik sa zíde hlavne v prípade zažltnutej bielizne alebo poriadne „zažraných“ škvŕn.

V tomto prípade budete potrebovať 250 ml octu a 2 litre vody. Vodu dajte prevariť a následne do nej prilejte ocot. Pripravený octový roztok nechajte vychladnúť. Ideálne ešte do teplého (nie horúceho) roztoku namočte bielizeň na približne 8 hodín. Následne dajte vyprať, avšak namiesto aviváže sa odporúča dať do práčky ½ šálky octu. Takto docielite lepší výsledok!

ako bieliť bielizeň so soľou

Zdroj: Shutterstock®

Soľ naša každodenná

Ďalším pomocníkom, ktorý pomáha pri domácom bielení bielizne, je soľ. Aj v tomto prípade platí, že soľ je nad zlato. Avšak pozor, ak ju skombinujete s citrónom, získate skvelý prostriedok proti škvrnám.

Potrebujete len 1 lyžicu soli a šťavu z polovice citróna. Soľ a citrónovú šťavu zmiešajte – vznikne vám hutnejšia pasta, ktorá sa nanáša na škvrny. Citrónovo-soľnú pastu nechajte pôsobiť približne 30 minút a následne bielizeň vyperte obvyklým spôsobom.

- Anketa

SKÚŠALI STE UŽ NIEKEDY BIELIŤ SPODNÚ BIELIZEŇ?

Odpovedalo 26 ľudí  

Áno a dokonca som použila ingrediencie, o ktorých ste písali
54%
Skúšala som, ale s bielidlom
4%
Áno, ale nepomohlo to - asi som nepoužila správny trik
19%
Neskúšala som ešte - nemám problém so zažltnutou bielizňou
0%
Nie, ale určite vyskúšam
23%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 23.07.19 07:54

ĽŠ
karma
100.00

Účinné domáce ingrediencie.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.07.19 20:04

JK
karma
100.00

Zaujímavé rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.07.19 22:20

IM
karma
100.00

ocot som už skušala nie zrovna na čipky, ale napr. namočit utierky na riad a boli hned krajšie vyprané

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní