Alkohol počas prechodu: Zhoršuje návaly tepla, depresie i kvalitu pleti

Alkohol je metlou ľudstva a spôsobuje závislosť. O tom už vieme dávno, no alkohol má oveľa viac temnejších stránok, než by sa mohlo zdať. Vedeli ste napríklad, že alkohol môže spôsobiť dehydratáciu organizmu a zároveň tak negatívne ovplyvniť aj vzhľad našej pleti? Spôsobuje rôzne zdravotné problémy a podľa mnohých štúdií je zrejmé, že môže zhoršiť aj prejavy menopauzy u žien i rovnako andropauzy u mužov.

Pohár vína ešte nikoho nezabil (aspoň sa to hovorí), avšak treba si uvedomiť, že nás organizmus dokáže na alkohol reagovať rôzne. Keď sme mladí, naše telo sa napríklad s opicou dokáže vyrovnať jednoduchšie než v staršom veku. Je dokonca preukázané, že pohár vína pomáha zmierniť stres, tráviace problémy a pod. Avšak s nástupom klimaktéria sa môžu, po vypití pohára vína, dostaviť rôzne problémy, a to v dôsledku hormonálnych procesov v tele.

Menopauza sa môže u žien dostaviť v akomkoľvek veku, najčastejšie sa však jej prejavy začínajú okolo 50. roku života. To, že je žena v prechode zistí pomerne ľahko, a to na základe prejavov, ktoré toto obdobie so sebou prináša. Hovoriť môžeme predovšetkým o návaloch tepla, zmene nálad, znížení libida a pod. Z toho dôvodu mnohí odborníci odporúčajú proti týmto prejavom bojovať úpravou jedálnička i obmedzením nerestí, medzi ktoré patrí fajčenie či konzumácia alkoholu. A ktoré prejavy menopauzy môže alkohol zhoršiť?

Pozri aj: Vulvodýnia – nepríjemný ženský problém, o ktorom vedia lekári len málo

návaly tepla

Zdroj: Shutterstock®

Návaly tepla počas menopauzy

S klesajúcim estrogénom v tele dochádza k nepríjemným návalom tepla. Tieto pocity sú tiež častokrát sprevádzané začervenaním v tvári, pocitmi, že sa žena roztopí, vyššou tepovou frekvenciou a mnohokrát aj búšením srdca.

Hormonálna nerovnováha môže rozhodiť prirodzenú termoreguláciu tela, v dôsledku čoho najčastejšie dochádza k rozšíreniu ciev. Podobne to je aj v prípade konzumácie pálivých jedál, alkoholu či kofeínu. Iróniou v tomto prípade je, že niektoré ženy uvádzajú, že im alkohol pomáha návaly tepla zmierniť. Pravdou však je, a bolo to dokázané aj mnohými štúdiami, že alkohol výrazne zvyšuje riziko návalov tepla a nočného potenia. A keď sme spomínali víno, tak práve červené víno je považované za najväčšieho záškodníka. Ak sa chcete návalom tepla vyhnúť, mali by ste alkohol počas menopauzy obmedziť.

Poruchy spánku počas prechodu

Spánok je nesmierne dôležitý pre našu psychickú pohodu. Dokonca bolo preukázané, že nedostatok spánku môže spôsobiť priberanie na váhe. To je dôvod, prečo si každý jeden deň dopriať dostatočne dlhý a hlavne kvalitný spánok. Nedostatok spánku môže ovplyvniť aj hormóny v organizme. Platí tu priama úmera, kde pri nedostatku spánku je narúšaný proces tvorby estrogénu (ktorý aj tak v menopauze ubúda) a čím menej tohto hormónu máme v organizme, tým viac je narúšaná termoregulácia tela a narúšaný spánok.

A pozor, ak si pred spánkom doprajete alkohol, ten môže rovnako ovplyvniť termoreguláciu tela, zhoršiť dýchanie a ovplyvniť tak celkový spánok.

Zaujme ťa aj: Bolesť pŕs – 10 možných príčin tohto nepríjemného problému

osteoporóza

Zdroj: Shutterstock®

Klimaktérium a osteoporóza

Vedeli ste, že alkohol naše telo okráda o mnohé cenné látky, medzi ktoré patrí napríklad vápnik alebo vitamín D? Oba tieto vitamíny sú nesmierne dôležité pre naše kosti, nakoľko zabezpečujú ich pevnosť. Z toho dôvodu sa ženy (muži v menšej miere) v období klimaktéria najčastejšie stretávajú so zdravotným problémom, akým je osteoporóza. V dôsledku rednutia kostí vzniká aj vyššie riziko vzniku úrazov, ako sú zlomeniny.

Obdobie prechodu a depresie

Hormóny so ženami lomcujú celý život. Najskôr to je počas predmenštruačného syndrómu a počas menštruácie samotnej, potom to je počas tehotenstva a napokon aj v období klimaktéria. Hormonálna nerovnováha spôsobuje podráždenosť, úzkosť a v krajnom prípade aj depresie. A akú rolu v tom celom zohráva alkohol? Alkohol môže údajne tieto stavy ešte viac prehlbovať. Ovplyvňuje kvalitu spánku a tým aj samotnú depresiu.

Vaginálna suchosť

S obdobím prechodu sa spájajú mnohé príznaky a prejavy, ktoré môže žena i muž pocítiť. U žien častokrát dochádza aj k problémom s pleťou, ktorá stráca svoju pružnosť, a to v dôsledku úbytku kolagénu. Alkohol dokonca podporuje dehydratáciu, v dôsledku čoho sa pleť vysúša. A nielen to, suchosť môže žena pocítiť aj v intímnej oblasti. Pálenie, svrbenie, náchylnosť na vznik infekcií – to všetko môže prísť spolu s obdobím klimaktéria. A dokonca alkohol môže túto suchosť ešte umocniť, čo v konečnom dôsledku negatívne ovplyvni aj intímny partnerský život.

Neprehliadni: Oligomenorea trápi mnoho žien. Čo je jej príčinou?

4 komentárov
Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

10.05.2022 07:44

budem si dávať väčší pozor na pohár vína pred spaním, veru na mňa to účinkuje

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.04.2022 07:40

Výborný článok!

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.04.2022 17:19

našťastie som toto obdobie zvládla bez väčších problémov

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

24.04.2022 16:36

Prežívam to teraz . Nie je to príjemné , ked mám návaly tepla v tej najnevhodnejšej chvíli .. Červená som v tvári a mám pocit ,že horím. Alkohol vôbec nepijem. Dúfam,že to čoskoro prejde. My ženy to máme ťažké :-(

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE