Bolesť pŕs – 10 možných príčin tohto nepríjemného problému

Bolesť pŕs – 10 možných príčin tohto nepríjemného problému

Bolesť je nepríjemný telesný pocit vyvolaný nejakým vonkajším alebo vnútorným podnetom. Pre človeka obvykle predstavuje akýsi varovný signál. Zvyčajne ide o príznak toho, že niečo nie je s naším telom v poriadku. Niekedy sú príčiny bolesti zjavné, a to najmä v prípade, ak je vyvolávajúcim činiteľom nejaké vonkajšie poranenie. Ak však bolesť vychádza zvnútra, v mnohých prípadoch je neľahké určiť jej príčinu. Vyvolávajúcim činiteľom totižto môže byť dlhý rad rôznorodých zdravotných problémov. Za bolesťou sa však nemusí vždy skrývať len ochorenie, niekedy sú príčiny banálnejšie. 

Napríklad za bolesťou hlavy pokojne môže stáť nedostatok spánku alebo tekutín, bolesť žalúdka zase môže vyvolať prejedanie sa. Bolesť však nikdy netreba podceňovať a najmä pri jej opakovaní je potrebné pátrať po príčinách. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo všetko môže vyvolávať u žien bolesť pŕs, prípadne pocity tlaku, napätia alebo pichania v prsiach. 

Menštruácia

Pravdepodobne najčastejšie sa problém s bolestivými alebo citlivými prsníkmi objavuje počas menštruácie či krátko pred ňou. Bolesť pŕs totižto vo väčšine prípadov súvisí s rôznymi hormonálnymi zmenami v tele ženy. Počas cyklu dochádza k zmenám hladín estrogénu aj progesterónu, čo sa môže prejavovať rôzne, nielen citlivosťou prsníkov. Výrazné hormonálne zmeny sú typické i pre obdobie puberty či obdobie pred menopauzou, preto je bežné, že zvláštne pocity v prsiach sa vo zvýšenej miere vyskytujú v týchto životných etapách. 

Tehotenstvo

Bolesť prsníkov je typická aj pre obdobie tehotenstva. Rovnako i v tomto prípade súvisí bolesť, napätie či zvýšená citlivosť najmä s hormonálnymi výkyvmi a zmenami. U mnohých žien je bolesť a citlivosť prsníkov jedným z prvých príznakov tehotenstva. Ak sa teda u vás tieto príznaky zrazu objavili, pričom predtým ste s nimi nemali problémy, je vhodné vziať do úvahy možné tehotenstvo. U niektorých žien sa však bolesť a nepríjemné pocity v prsníkoch objavujú počas celého tehotenstva. Príčinou bývajú najmä zmeny prsného tkaniva a celkovo zmeny v prsníkoch pripravujúcich sa na dojčenie. 

Odporúčame: Gastroparéza – o akom zdravotnom probléme je reč a ako sa prejavuje?

dojčenie

Zdroj: Shutterstock®

Mastitída

Bolesť prsníkov sa nevyhýba ani dojčiacim ženám. V prípade, že sa počas dojčenia objavujú intenzívne bolesti pŕs, súvisieť môžu zo zápalom. Pod pojmom mastitída rozumieme zápal prsníka, respektíve zápal prsníkovej žľazy. V mnohých prípadoch ide o zápal bakteriálneho pôvodu, ktorý najčastejšie postihuje práve dojčiace ženy. U nedojčiacich žien je mastitída menej bežná. Medzi ďalšie príznaky radíme opuch prsníka, začervenanie pokožky v postihnutej oblasti, horúčku či zväčšenie lymfatických uzlín v podpazuší.

Cysty a fibrocystická mastopatia

Bolesť pŕs môže byť ďalej príznakom cýst a uzlíkov v prsnej žľaze. Podobné útvary v prsiach sú vo väčšine prípadov nezhubné a nemusia spôsobovať žiadne zdravotné ťažkosti. Mali by však vždy byť sledované lekárom. Cysty v prsiach môžu byť rôznej veľkosti, dokonca v priebehu cyklu niekedy dochádza i k zmene ich veľkosti. Ich prítomnosť v prsnom tkanive môže byť príčinou bolesti a pocitov tlaku. V niektorých prípadoch sa u žien môže vyskytnúť takzvaná fibrocystická mastopatia, čo je ochorenie charakteristické zmnožením väziva prsnej žľazy s jazviacimi procesmi a vytváraním cýst. Toto ochorenie sa bežne prejavuje napuchnutím a bolesťami prsníkov pred menštruáciou.

Cvičenie

Je úplne bežné, že po nadmernom cvičení alebo akejkoľvek zvýšenej fyzickej záťaži, sa môže objaviť svalovica sprevádzaná bolesťou a únavou svalov. V prípade bolesti pŕs po cvičení alebo fyzickej aktivite teda môže ísť pokojne o svalovicu prsných svalov umiestnených pod prsníkmi. Bolesť by v tomto prípade mala zakrátko ustúpiť. Ak však bolesť neustupuje a máte podozrenie, že súvisí s predchádzajúcou pohybovou aktivitou, konzultujte problém s lekárom. Môže ísť totiž o vážnejšie natiahnutie prsného svalu či jeho natrhnutie. 

Nevhodná podprsenka

Trápia vás bolesti pŕs najmä večer po tom, čo si po celom dni dáte dole podprsenku? Na vine môže byť práve ona. Mnohé ženy majú problém vybrať si dobre sediacu podprsenku a práve zlý výber sa môže prejaviť nepríjemnými pocitmi v prsníkoch. Ak je podprsenka malá, celý deň vyvíja tlak na prsia, čo sa prejaví bolesťou, a to niekedy už počas dňa. Problémy však môže spôsobovať aj naopak príliš voľná podprsenka či podprsenka s úplne nevhodným tvarom. Výber vhodnej podprsenky preto neradno podceňovať. 

Väčšia veľkosť pŕs

U niektorých žien súvisí bolesť prsníkov s ich veľkosťou. Najmä ženy s veľmi veľkými prsami mávajú s bolesťou a nepríjemnými pocitmi v prsníkoch častejší problém. Veľké prsia však môžu byť i príčinou bolestí v oblasti krku, chrbta alebo ramien. O to dôležitejšie je v takomto prípade nosiť dobre sediacu podprsenku v správnej veľkosti. 

Odporúčame: Prejavy syndrómu polycystických vaječníkov: Ktoré problémy neignorovať?

hormonálne lieky

Zdroj: Shutterstock®

Niektoré lieky

Pri väčšine liekov môžeme spomenúť rôzne vedľajšie účinky, ktoré sa pri ich užívaní môžu objavovať, či už v zriedkavejších prípadoch alebo častejšie. Vedľajším účinkom viacerých liekov je aj bolesť prsníkov či pichanie a tlak v prsníkoch, prípadne ich zvýšená citlivosť. Príkladom je hormonálna antikoncepcia či iné hormonálne lieky. Ak máte podozrenie, že za opakujúcimi sa bolesťami pŕs stojí antikoncepcia, porozprávajte sa o jej náhrade s gynekológom. Bolesť pŕs však môže byť niekedy taktiež vedľajším účinkom liekov na srdce či antidepresív. 

Nadmerný stres

Dokonca aj nadmerný a dlhodobý stres môže byť príčinou bolesti a nepríjemných pocitov v prsníkoch. Chronický stres má na telo človeka omnoho väčší vplyv, ako by sme očakávali. Negatívne vplýva napríklad aj na hormonálny systém a hormonálnu rovnováhu. Problém s bolesťou prsníkov sa môže častejšie objavovať u senzitívnejších žien, ktoré práve prežívajú väčší stres, úzkosti či nadmernú psychickú záťaž. 

Rakovina

Na záver môžeme spomenúť ešte rakovinu. Ako sme spomenuli vyššie, mnohé útvary, ktoré si žena nahmatá v prsiach, sú nezhubné. V omnoho menšom percente prípadov však hrčka môže skutočne predstavovať malígny nádor, preto zmeny v prsníkoch neradno podceňovať. V prípade rakoviny však býva hrčka v prsníku väčšinou bezbolestná. Rakovina pŕs býva vo všeobecnosti najmä v prvých štádiách bez bolesti, neraz sa dlhodobo neprejavuje vôbec. Bolesť sa však niekedy môže objaviť v neskorých štádiách.

Čo pomáha na bolesť prsníkov?

Pri opakujúcich sa bolestiach prsníkov je v prvom rade potrebné konzultovať problém s lekárom a nájsť príčinu. Ak je príčinou bolesti pŕs nejaké ochorenie, je nevyhnutné zamerať sa na jeho liečbu. Pri opakujúcich sa väčších bolestiach súvisiacich s menštruačným cyklom, ktoré majú negatívny vplyv na kvalitu života, môže lekár odporučiť analgetiká, protizápalové lieky či hormonálnu liečbu. 

Priaznivý vplyv pri vyskytujúcich sa ťažkostiach má jemná masáž prsníkov, prípadne studené alebo teplé obklady. Pomôcť môže aj úprava stravy. Žena by mala dbať na vyváženú stravu, odporúča sa znížiť príjem soli, nezdravých nasýtených tukov a jednoduchých cukrov, niekedy môže pomôcť i obmedzenie mliečnych výrobkov. Ženy so sklonom k bolestivým a citlivejším prsníkom by sa tiež mali vyhýbať nadmernému príjmu kofeínu, teda kávy, ale aj iných nápojov s touto látkou. So stresom môže pomôcť joga a rôzne relaxačné techniky. 

Pozri aj: Edwardsov syndróm: Ako sa prejavuje a čo zvyšuje riziko ochorenia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní