Chlamýdiová infekcia: Tiché zlo, ktoré vie napáchať obrovské škody

Chlamýdiová infekcia: Tiché zlo, ktoré vie napáchať obrovské škody

Chlamýdiová infekcia, ako najrozšírenejšia pohlavná choroba, je postrachom ľudí už stáročia. Mätúce však je, že so sebou neprináša takmer žiadne rozpoznateľné príznaky a tak si v nás môže pokojne a veselo nažívať, koľko chce. Keď sa však povie chlamýdie, zrejme väčšina z nás si predstaví kúpaliská, plavárne a podobné verejné priestranstvá. V skutočnosti ide o nepohyblivé baktérie, žijúce vnútri ľudských buniek a doslova na bunkách parazitujúce. Pozrite sa na chlamýdie pod mikroskopom a zistite spolu s nami, ako je možné zbaviť sa ich!

Pozri aj: Kvasinková infekcia: Môže ju spôsobiť aj prací prostriedok?

pohlavné choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ťažká diagnostika, ľahká liečba

Hoci existujú aj chlamýdie, ktoré postihujú dýchacie cesty, my sa dnes zameriame na druh chlamýdií, napádajúcich reprodukčný a močovopohlavný systém (lat. Chlamydia trachomatis). Poviete si – no dobre, veď keď chlamýdie nesprevádzajú nijaké symptómy, tak nech si tam pokojne žijú! Skutočnosť je však iná. Neliečené chlamýdie postupne spôsobujú únavu, bolesti hlavy a brucha, zvýšenú teplotu, ťažkosti močového ústrojenstva, žltý výtok, znížené libido, dokonca časom útočia aj na rodidlá, svaly, kĺby, srdce a mozog.

príznaky chlamýdií

Zdroj: Shutterstock®

Chlamýdie ako vinníci pri neplodnosti

To, prečo by chlamýdiová infekcia mala zaujímať práve ženy je fakt, že ak je neliečená, spôsobuje neplodnosť. Je to len logické, veď bunky, na ktorých parazitujú chlamýdie, nemôžu plnohodnotne plniť svoju funkciu, keď nie sú zdravé a sú doslova napadnuté. Postihnuté bývajú tak bunky pošvy, ako aj maternice a vaječníkov, rovnako tak močových ciest a konečníka.

Zarážajúce je, že v jedinej bunke nášho tela sa dokáže postupne rozmnožiť až desať tisíc chlamýdií! Pričom tieto baktérie na bunke najprv parazitujú a nakoniec (ako nie práve vďační hostia) ju usmrtia.

Odporúčame: Trápi vás vaginálna mykóza? Zbavte sa jej účinnými radami!

príznaky chlamýdiovej infekcie

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sa môžete nakaziť?

Chlamýdie môžete získať tak pohlavným stykom, ako aj priamym kontaktom s infikovanými predmetmi, napríklad bielizňou alebo osuškou. Alarmujúce je, že vznik chlamýdiovej infekcie spôsobuje aj užívanie antikoncepčných tabletiek. Chlamýdiové baktérie môžu mať na svedomí aj mimomaternicové tehotenstvo. Ako sme už teda načrtli, túto infekciu je ťažké diagnostikovať, napriek tomu je jej liečba nevyhnutná. Úspešná a pomerne jednoduchá býva liečba chlamýdií antibiotikami, pričom nevyhnutné je nasadiť liečbu obom partnerom.

vyšetrenie chlamýdií

Zdroj: Shutterstock®

Návšteva lekára ako voľba číslo jedna

Ak teda máte podozrenie na výskyt chlamýdií vo vašom tele, neváhajte navštíviť svojho lekára, a to buď svojho všeobecného alebo gynekológa či urológa, pričom čím skôr, tým lepšie. A čo vlastne môžeme spraviť v rámci prevencie napadnutia chlamýdiami? V prvom rade sa treba vyhýbať striedaniu sexuálnych partnerov, pričom zanedbávať netreba ani dostatočnú ochranu pri pohlavnom styku a v neposlednom rade myslite na dôkladnú intímnu hygienu, tak u partnera, ako aj u seba.

Zaujme ťa: Ako odstrániť migrénu, stres i napätie? Pomôže ti ľubovník bodkovaný!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Angela Gavlasová 26.07.18 04:31

AG
karma
105.00

Tiež ma potrápila :(

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.07.18 05:27

ĽŠ
karma
100.00

Problém viacerých; zlo, ktoré vie naozaj napáchať obrovské škody.

  • 2
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 26.07.18 11:09

AH
karma
90.00

zlaticka pomoze kapucinka v tabletach

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 27.07.18 19:12

IM
karma
100.00

dnes stačí íst aj na kupalisko a ked si žena nedá pozor

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní