Menorágia alebo abnormálne silná menštruácia: Zisti, prečo vzniká!

Menorágia alebo abnormálne silná menštruácia: Zisti, prečo vzniká!

Sú ženy, ktoré si môžu podľa svojho menštruačného cyklu nastavovať hodinky a ani samotné krvácanie im nikdy nerobilo výraznejšie problémy. Potom sú ženy, ktoré sa trápia s takzvanou amenoreou, čiže nepravidelnou alebo vynechanou menštruáciou. A napokon sú také, ktoré sa potýkajú s mimoriadne silnou menštruáciou, odborne nazvanou menorágia. Ale viete, prečo to tak vlastne je? Čo spôsobí v ženskom tele výkyvy tohto druhu? A dá sa s tým vôbec niečo robiť? Menorágia ako výrazne nepríjemný problém nás žien, dnes bude v centre nášho záujmu.

Zaujme ťa: Bolesti v okolí panvy: Vieš, ktoré vážne choroby signalizujú?

silná menštruácia

Zdroj: Shutterstock®

Keď sa z niečoho bežného stáva trauma...

Ako sme už naznačili v úvode, menorágia je označenie menštruácie, pri ktorej ide o mimoriadne silné krvácanie. Nehovoríme však len o intenzite krvácania, ale aj o tom, že menštruácia ako taká vtedy môže trvať výnimočne dlho. Za touto anomáliou stoja často rôzne myómy, zápaly či polypy, ale aj hormonálna nerovnováha a dysfunkcia vaječníkov.

Občas býva menorágia sprievodným javom iných ochorení, napríklad ochorení srdca, ciev či obličiek, ako aj vysokého tlaku. Sprievodným znakom menorágie bývajú aj silné kŕče, pokiaľ je však tento problém dlhodobý, na rad prichádza, logicky - na základe veľkej straty krvi, aj chudokrvnosť (anémia).

silné krvácanie

Zdroj: Shutterstock®

Ohrozené sú najmä ženy pred menopauzou

Pri štandardnej menštruácii stratí žena približne 80 ml výtoku, obsahujúceho prevažne krv (asi 50 ml), a to počas štyroch až ôsmich dní. Rizikovou skupinou, pokiaľ ide o menorágiu, sú ženy tesne pred menopauzou, nakoľko sliznica maternice je v tomto období mimoriadne hrubá. Je len logické, že ženy, postihnuté menorágiou, majú menštruáciu spojenú so strachom, obavami, niekedy až traumou. Tento problém je totiž výrazne obmedzujúci – ženu z bežného fungovania nevyraďuje len silná bolesť, ale aj fakt, že potrebuje veľmi často navštevovať toaletu, investovať oveľa viac peňazí do hygienických potrieb a k tomu všetkému je výrazne unavená až malátna z dôvodu značnej straty krvi. Navyše, nie je ničím výnimočným, že žena musí nosiť viacero menštruačných vložiek naraz.

Bude sa ti páčiť: Nízke libido: Zisti, prečo k nemu dochádza a ako ho opäť pozdvihnúť!

problémy s menštruáciou

Zdroj: Shutterstock®

Neodkladajte návštevu lekára na neskôr!

V prípade, že abnormálne silnou menštruáciou trpíte aj vy, a to nie výnimočne, ale pravidelne, rozhodne neodkladajte návštevu lekára na neskôr. Je totiž nevyhnutné gynekologické vyšetrenie a zistenie anamnézy, prípadne aj krvné testy. Liečbou býva najčastejšie hormonálna terapia a pri chudokrvnosti aj posilnenie príjmu železa. Pri ťažkých prípadoch dochádza aj k chirurgickému zákroku.

Neprehliadni: Naparovanie intímnych partií je nebezpečnejšie, než si myslíš! Prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní