Prečo sladiť kokosovým cukrom?

Prečo sladiť kokosovým cukrom?
  • 08.09.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 5

V dnešnej dobe nájdete v obchodoch so zdravou výživou desiatky rôznych prírodných sladidiel, ktorými môžete spestriť váš jedálniček. Jedným z nich je aj kokosový cukor, ktorý sa vyrába z kvetov kokosovej palmy a okrem sacharózy obsahuje aj vitamíny a minerály. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate prečo sa kokosový cukor zaraďuje medzi zdravšie sladidlá a ako môže zlepšiť vaše zdravie. 

Z čoho sa vyrába?

Kokosový cukor sa vyrába z miazgy nazbieraných kvetov kokosovej palmy. Tá rastie v tropických oblastiach a najčastejšie sa pestuje na pobrežiach a v okolí veľkých riek. Plodmi sú známe kokosy, ktorých môže vyrásť na jednej palme až 60 kusov. Pri výrobe kokosového cukru sa miazga karamelizuje a následne kryštalizuje, až kým vzniknú typické kryštáliky cukru. 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Prečo sladiť kokosovým cukrom?

Zdroj: Shutterstock®

Zdravšia alternatíva sladenia

Kokosový cukor obsahuje približne 75% sacharózy, pričom klasický cukor je tvorený len sacharózou. Okrem toho je však aj zdrojom mnohých výživných látok ako sú draslík, dusík, zinok, železo, vitamínov skupiny B, C a aminokyselín.

Z hľadiska zdravia by ním mali sladiť ľudia s oslabenou imunitou a vysokým krvným tlakom. Pomáha aj pri problémoch s tráviacou sústavou a má antibakteriálne účinky. Stále sa však zaraďuje medzi cukry, a preto v nadmernom množstve zaťažuje organizmus a spôsobuje priberanie.

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Prečo sladiť kokosovým cukrom?

Zdroj: Shutterstock®

Chuťou vás dostane

Z hľadiska farby sa najviac podobá na hnedý cukor, ale chuťou sa už výrazne líši. Má jemný nádych karamelu a na rozdiel od klasického cukru je tento chuťovo menej sladký. Používať ho môžete do kávy, čaju, koláčov alebo akýchkoľvek múčnikov, ktoré potrebujú osladiť.

Tip na záver: Pri výbere kokosového cukru si vždy dobre preštudujte etiketu. Uprednostňujte 100% čistý cukor z kokosových kvetov bez akýchkoľvek prísad. 

Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole

Prečo sladiť kokosovým cukrom?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Moravčíková 08.09.16 12:49

IM
karma
105.00

najtažšie je asi si previkat si na iný cukor

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 08.09.16 19:49

JK
karma
100.00

To som netušila že je kokosový cukor zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 09.09.16 18:58

SK
karma
113.00

snazím sa sladiť medom, ten mi je dostupný

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 10.09.16 12:09

LK
karma
100.00

Kokosový cukor ? Počujem prvý krát :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 01.10.16 20:03

karma
70.00

určite vyskušam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pečeňový nákyp: Nedeľný obed pre skutočných gurmánov
Mäsité jedlá

Pečeňový nákyp: Nedeľný obed pre skutočných gurmánov

  • 8
  • 02.10.2021
Cigánska pečienka v žemli: Urob si vianočné trhy doma
RECEPTY

Cigánska pečienka v žemli: Urob si vianočné trhy doma

  • 5
  • 11.12.2021
Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka
Raňajky

Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

  • 6
  • 04.10.2021
TOPlist