Si v očakávaní? Pozri sa s nami na tie najväčšie tehotenské mýty!

Si v očakávaní? Pozri sa s nami na tie najväčšie tehotenské mýty!

My ženy, obzvlášť vtedy, keď máme pred sebou našu životnú rolu – rolu matky, sme náchylné veriť úplne všetkému, čo začviriká kdejaký vrabec na streche. A s pôžitkom to potom posúvame ďalej. :-)  Teda, česť výnimkám, ktoré síce dôverujú, ale starostlivo preverujú. Z tohto dôvodu sme sa dnes zamerali na tie najväčšie tehotenské mýty, ktoré sa šíria rýchlosťou svetla, pričom kvôli mnohým z nich dokáže spanikáriť nejedna budúca mamička a pritom úplne zbytočne.

Poďme sa teda spolu pozrieť na to, čo sa hovorí v súvislosti s tehotenstvom, hoci realita je, samozrejme, úplne iná!

Mýtus č. 1: Ak ma páli záha, znamená to, že budem mať vlasaté dieťatko

Skutočne je niekto náchylný veriť tejto povere? Je síce milá a úsmevná, ale to je tak všetko, čo by v budúcich mamičkách mala vyvolávať, pretože sa skutočne ani zďaleka nezakladá na pravde. Pálenie záhy je v tehotenstve veľmi častý jav, ktorý s pokrývkou hlavy dieťatka nemá naozaj vôbec nič spoločné. To, aký vlasatý váš potomok bude, majú na svedomí hlavne gény, nie však pálenie záhy či iné pocity budúcej mamičky.

Pozri aj: Hormón oxytocín: Aký je jeho vplyv na priebeh pôrodu (a iné)?

povery o tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus č. 2: Môžem jesť koľko chcem, veď jem za dvoch

Pochopiteľne, budúce mamičky tento argument využívajú (až zneužívajú) často a intenzívne a prečo by aj nie? Veď kto by už len nedoprial žene, ktorá nosí pod srdcom malého človiečika? Avšak to rozhodne neznamená, že si tehotná žena môže dopriať toľko jedla a v takom množstve, ako sa jej práve zachce. Pretože kíl, ktoré naberie v tomto období, sa skutočne nebude zbavovať ľahko, nehovoriac o tom, koľko tráviacich ťažkostí si takto môže navodiť.

Mýtus č. 3: Po vysadení antikoncepcie hneď neotehotniem

Reč je, samozrejme, o hormonálnej antikoncepcii a na tejto „povedačke“ sa popálilo už mnoho žien. Pravdou sa tento výrok stáva len v prípade, že po dlhodobom užívaní hormonálnej antikoncepcie žene nenabehne menštruačný cyklus tak ako by mal. Vo všetkých ostatných prípadoch ide skutočne len o tehotenský mýtus.

strava v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus č. 4: Prerušovaný pohlavný styk zabráni otehotneniu

Hoci odborníci nepopierajú, že ak sa partneri navzájom poznajú dobre a dlhú dobu, vedia si aj s prerušovanou súložou vystačiť ako s efektívnou antikoncepciou. Ani zďaleka však nejde o stopercentnú ochranu!

Mýtus č. 5: Špicaté bruško znamená, že sa v ňom ukrýva chlapec

Hoci sme ho neuviedli ako prvý, tento mýtus rozhodne kraľuje všetkým rebríčkom tehotenských mýtov. Možno vás teraz sklameme, ale tvar bruška skutočne nijako nesúvisí s pohlavím vášho dieťatka.

Prečítaj si: Zmena chutí v tehotenstve: Prečo k nej vlastne dochádza?

cvičenie v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Medzi ďalšie mýty o tehotenstve, ktoré sa pohybujú na škále absurdnosti niekde medzi komickými až po šokujúce, no stále platí, že sú to len mýty bez reálneho základu, patria aj tieto:

  • Ak budúci otecko pribral, znamená to, že sa narodí dievčatko: Nuž, niektoré mýty ani nepotrebujú náš komentár, čo vy na to? :-)
  • Počas tehotenstva sa nemôžu farbiť vlasy: Jediné, čo vám môže ublížiť, sú nepríjemné výpary, spôsobujúce nevoľnosť. Ale to je tak všetko.
  • Pohlavný styk je v čase tehotenstva zakázaný: Ak hovoríme o bezproblémovom tehotenstve, ktoré prebieha  bez akýchkoľvek komplikácií, sex v tomto období je práveže odporúčaný. Všetko však, pravdaže, závisí od pocitu a komfortu budúcej mamičky. Dieťatku však určite nemá ako ublížiť.
  • Ranná nevoľnosť signalizuje, že dieťatko v bruchu hladuje: Ako pálenie záhy, aj ranné nevoľnosti sú počas tehotenstva, najmä na začiatku, úplne bežné a v žiadnom prípade nemajú nič spoločné s tým, či vaše dieťa v brušku hladuje alebo nie.
  • Tehotná žena sa nesmie pozerať na nič škaredé, inak sa jej narodí škaredé dieťa: Táto povera siaha ďaleko ďaleko do minulosti, ešte do čias, keď naše prababky čakali naše babky. :-) A čo si budeme klamať, hoci naši predkovia nám zanechali veľmi veľa užitočných rád, táto isto nepatrí medzi ne.
  • Tehotné ženy nesmú cvičiť: Naopak, milé budúce mamičky, cvičiť treba predovšetkým v tomto období, avšak s citom, s mierou a tak, aby ste sa zbytočne nepreťažovali alebo si nespôsobili úraz.
  • V tehotenstve je zakázané dvíhať ruky, inak by sa dieťatko mohlo uškrtiť na pupočnej šnúre: V ojedinelých prípadoch sa naozaj môže bábätku omotať pupočná šnúra okolo krku, ale za to si, žiaľ, môže samo, svojimi pohybmi. Vy toto naozaj nijako neovplyvníte.
- Anketa

VERILI STE NIEKTORÉMU Z UVEDENÝCH TEHOTENSKÝCH MÝTOV?

Odpovedalo 11 ľudí  

Žiaľ áno
9%
Kedysi áno, ale už dávno nie
36%
V žiadnom prípade nie
55%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Šeptáková 22.11.18 18:03

karma
108.00

No keď som mala 20,tak som tomu verila.Vtipné to je teraz...

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Remencová 22.11.18 19:03

AR
karma
103.00

dost som sa pobavila...naozaj tomu ludia veria?

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní