Ako byť sebavedomá: 7 tipov, ako si vybudovať sebadôveru

Ako byť sebavedomá: 7 tipov, ako si vybudovať sebadôveru

Sebavedomie sa môže tým, ktorých trápia pochybnosti o sebe samých, zdať teoreticky nedosiahnuteľné. Hoci pre niekoho je sebavedomie prirodzené, tí, ktorí si chcú zvýšiť sebavedomie, sa musia trochu snažiť. V článku vám poradíme pár tipov a trikov, ako si jednoducho každý deň sebavedomie posilniť.

Čo je to sebadôvera?

Sebavedomie znamená mať pozitívne sebapoňatie a zdravý pocit vlastnej hodnoty. V praxi to môže znamenať, že sa cítite uvoľnene v spoločenských situáciách, nemáte strach z verejného vystupovania alebo máte pozitívne myšlienky o svojom živote a osobnosti. Byť sebavedomý znamená dôkladne spoznať a prijať to, kým ste, a byť spokojný ako so svojimi silnými, tak aj slabými stránkami.

Prečo sa stať sebavedomejšou?

Výskumy ukazujú, že budovanie sebadôvery môže viesť k lepšiemu pocitu celkového duševného zdravia a pohody a tiež k väčšiemu úspechu v mnohých rôznych oblastiach života. Prekonanie problémov s nízkym sebavedomím vám môže pomôcť dosiahnuť vaše ciele v profesionálnom aj osobnom živote.

Sebavedomí ľudia často dosahujú väčšie úspechy ako podnikatelia alebo zamestnanci, pretože ich trvalý pocit vlastnej hodnoty im pomáha dosahovať ich ciele. V medziľudských vzťahoch platí, že keď sa naučíte mať radi sami seba a prijímať sa, lepšie sa vám s ľuďmi komunikuje. Navyše začnete byť prirodzene viac asertívne, čo prináša len samé pozitíva.

Pozri aj: Syndróm šťastného dievčaťa z TikToku: Skutočne sa dá pozitívnym myslením privolať ŠŤASTIE?

ako si zvysit sebavedomie

Zdroj: unsplash.com/

7 tipov, ako byť sebavedomejšia

Získanie väčšieho sebavedomia je proces, preto je dôležité mať pre seba pochopenie, keď sa učíte mať v seba väčšiu dôveru a pochopiť, že nie vždy to bude jednoduché. Postupujte podľa týchto siedmich tipov, aby ste získali sebadôveru:

1. Urobte si radosť.

Nie je potrebné utrácať nehorázne sumy, ale určite nevadí urobiť si radosť, keď to naozaj potrebujete. Či už je to kvalitné oblečenie, nepriľnavá panvica, dobrá káva alebo vysnívané topánky, skúste si čas od času dopriať. A nemusíte ani nič kupovať, stačí robiť to, čo vás baví, napr. pustiť si obľúbenú hudbu, film alebo prečítať si dve kapitoly v rozčítanej knižke bez toho, aby ste mysleli na prácu alebo povinnosti.

2. Buďte k sebe láskavá.

Snažte sa prijať samých seba takých, akí v súčasnosti ste. Každý má nejaké veci, ktoré by na sebe chcel zlepšiť, ale je oveľa jednoduchšie to urobiť, keď už máte radi to, akí ste. Sebazdokonaľovanie sa v tej chvíli stáva skôr pomocou priateľovi než karhaním nepriateľa. Ak sa napríklad stretávate s problémami s postavou, dajte prednosť sebaprijatiu pred novou drastickou diétou. Úroveň sebavedomia si rýchlejšie vybudujete, keď začnete tam, kde ste, a nie tam, kde chcete byť.

3. Vyjdite zo svojej komfortnej zóny.

Čím viac sa odvážite vystúpiť mimo svojej komfortnej zóny, tým viac príležitostí budete mať k rozvoju sebadôvery. Pokiaľ trpíte nedostatkom sebadôvery, to posledné, čo by ste mohli chcieť, je dostať sa do nepríjemnej situácie, preto robte malé krôčiky, ako najlepšie viete. Je normálne, že sa budete cítiť nesvoja, až sa začnete rozhliadať, a možno sa budete cítiť trochu trápne, až budete skúšať nové veci, ktorých ste sa predtým báli. Zakaždým, keď budete čeliť svojim obavám, budete si o niečo istejšie, že zvládnete všetko, čo vám život prichystá.

4. Urobte si zoznam pozitívnych vlastností.

Sadnite si a skúste si urobiť zoznam okamihov, kedy ste sa cítili dobre, alebo vlastností, ktoré si na svojej osobnosti ceníte. Možno si myslíte, že ak sa stretávate s nízkym sebavedomím, môžete o sebe hovoriť len negatívne veci, ale možno je všetko raz prvýkrát. Keď sa do toho pustíte, možno si uvedomíte, že ste k sebe milšia, než si myslíte a svoje vlastností si dosť ceníte.

5. Precvičujte sebavedomú reč tela.

Niekedy musíte predstierať, kým sa vám to nepodarí, aby ste si vybudovali sebavedomie, a osvojenie si sebavedomej reči tela môže naozaj pomôcť. Postavte sa rovno s ramenami dozadu. Cvičte pózy - pozície, pri ktorých sa "naparujete", ako by na svete nebolo nič, čo by vás mohlo zastrašiť. Snažte sa udržiavať očný kontakt, keď s vami ľudia hovoria. Dajte si pauzu, pokiaľ sa niekedy od týchto postupov odchýlite, a pamätajte, že ide o postupné učenie a trénovanie.

6. Stanovte si ciele.

Bojujte proti pochybnostiam o sebe samom v malých dávkach tým, že si zvolíte denné alebo týždenné úlohy, ktoré pre vás budú výzvou a zlepšia vašu sebadôveru v určitých oblastiach. Možno sa môžete zamerať na to, aby ste jeden týždeň hovorili s ľuďmi, ktorých nepoznáte, a ďalší týždeň na to, aby ste sa za seba postavili pred ľuďmi, ktorých poznáte. Kľúčom k úspechu je, aby tieto ciele nepôsobili zastrašujúcim dojmom a boli zvládnuteľné.

7. Berte to deň po dni.

Aj tí najsebavedomejší a najúspešnejší ľudia prepadajú sebakritickým myšlienkam a pochybujú o sebe, takže sa vyhnite tomu, aby ste sa bili za to, že máte zlé dni. Je v poriadku, že sa občas cítite sklamaní alebo neschopní čeliť životným výzvam.

Zdroj foto - úvodná fotka: unsplash.com/


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní