Ako na párovanie piva s jedlom? Spoznaj tie správne kombinácie!

Ako na párovanie piva s jedlom? Spoznaj tie správne kombinácie!

Pivo predstavuje veľmi rozšírený a taktiež obľúbený nápoj naprieč celým svetom. Vedeli ste o tom, že existuje viac ako 4000 druhov piva, ktoré delíme do rôznych pivných štýlov alebo chuťových segmentov? Milovníci tohto nápoja si s radosťou pochutia i na samotnom pohári piva, no nemožno poprieť i fakt, že pivo a jedlo skrátka patria k sebe. Možno vás dokonca prekvapí fakt, že vo svete máme expertov na párovanie piva a jedla, podobne ako je to pri vínach. Párovanie piva a jedla je hotovým umením, ktoré poteší hlavne naše chuťové poháriky. Čo všetko treba zohľadniť pri výbere toho správneho piva ku konkrétnemu pokrmu a akými kombináciami dozaista nešliapnete vedľa? Zistite viac o párovaní piva s jedlom v našom článku!

Rolu hrá technika prípravy jedla aj intenzita chutí

Pred párovaním piva s jedlom je v prvom rade potrebné zohľadniť formu prípravy pokrmu. Jemné techniky zahŕňajú surový stav, parenie aj varenie. K takto pripraveným pokrmom je vhodné podávať ľahšie pivá, pokojne sladšie a ovocné. Intenzívnejšie spôsoby úpravy zase zahŕňajú grilovanie, barbecue alebo dusenie. Takouto technikou prípravy spravidla jedlo získava veľa chutí, preto je k nemu ideálne plnšie pivo, napríklad horké a chmeľové. Pri kombinovaní tiež treba zohľadniť intenzitu chuti piva a jedla, mali by totižto spolu dokonale ladiť. Ak je napríklad pivo veľmi silné oproti jedlu alebo je naopak jedlo to intenzívnejšie, stratí sa v takejto kombinácii polovica chuti. 

V niektorých prípadoch je však veľmi dobrou voľbou vytvárať medzi jedlom a pivom kontrast chutí. Aj tu platí, že protiklady sa priťahujú. Napríklad i ovocné pivo môže vyniknúť v kombinácii s aromatickým syrom. Alebo naopak môžete okúsiť dopĺňanie chutí. Ide o kombináciu jednej alebo dvoch chutí ukrytých v jedle s podobnými chuťami v pive, čiže dávame dokopy napríklad ovocnú a ovocnú chuť. Ľahké pivo môže doplniť ľahké jedlo, napríklad rybu, silnejšie pivo zase vynikne s pečeným mäsom s plnou chuťou. 

Pozri aj: Je skutočne stredomorská diéta najzdravšia? Takto vplýva na naše telo!

výber piva k jedlu

Zdroj: Heineken Slovensko, a. s.

Ako na tie správne kombinácie?

Ako sme spomenuli vyššie, pivá sa delia do rôznych chuťových segmentov. Napríklad sladké a ovocné pivá (napr. Desperados, Mort Subite, Zlatý Bažant Radler 0,0 % všetky ovocné príchute) sa hodia k jedlám, ktoré sú pripravené jemnými technikami, čiže sú perfektnou voľbou k surovým pokrmom, prípadne k jedlám pripraveným na pare. Môže ísť o rozličné dezerty a predjedlá, sladké aj korenisté jedlá, tiež ovocie. Ľahké sladové pivá (napr. Zlatý Bažant 0,0 %, Kelt, Starobrno a väčšina 10 % stupňových pív) sa rovnako hodia k surovým pokrmom, jedlám pripraveným varením, parením, ale aj fritovaním. Dokonalú kombináciu vytvárajú s morskými plodmi, šalátmi, jemne pikantnými pokrmami aj slanými a obaľovanými jedlami.

Ďalšiu kategóriu tvoria sladové horké pivá (napr. Zlatý Bažant ´73, Krušovice 12 %, Corgoň 12 %), ktoré sú vhodné ku grilovaným, vyprážaným aj pečeným pokrmom. Dobre sa kombinujú s mäsitými jedlami, rybami či zeleninou. Ku grilovaným, vyprážaným a pečeným pokrmom sú ideálne aj intenzívne horké a chmeľové pivá (napr. Zlatý Bažant Hurban Legend IPA, Bradáč Swallow no.1). Môžete ich podávať k slanším, mastnejším a korenistým jedlám. Ak radi experimentujte, pokojne ich skombinujte s dezertom s exotickou chuťou, napríklad mangovým. Ak obľubujete ťažké syry s intenzívnou chuťou, tak si k nim doprajte nejaké plné sladové pivo (napr. Bradáč Ocean Warior IPL). Pivo z tejto kategórie sa hodí k mäsu a silnejším korenistým jedlám pripravovaným grilovaním, pečením, dusením či barbecue.

Pivá z kategórie pšeničné a korenisté (napr. Edelweiss) patria k jedlám so strednou až intenzívnou technikou úpravy, najmä k barbecue a opekaným jedlám. Ak máte radi ázijské jedlá, podávajte k nim práve tento typ piva. Dobre sa však kombinuje aj s hydinou a bylinkami. Posledný chuťový segment tvoria pražené a čokoládové pivá (napr. Zlatý Bažant Tmavé, Zlatý Bažant 0.0 % Tmavé), ktoré podávame k duseným, pečeným, grilovaným aj vyprážaným pokrmom, a to hlavne k mäsitým jedlám, no vyskúšať môžete aj kombináciu s dezertom. 

tvarohové knedličky

Zdroj: Heineken Slovensko, a. s.

Skúste jedinečnú kombináciu

Ak aj vy chcete vyskúšať, ako sa dokonalo snúbi chuť piva a jedla, máme pre vás tip. Ak navyše obľubuje práve ochutené pivá, alebo takzvané Radlery, prídete si na svoje. Pripravte si tvarohové knedličky s glazovanými jahodami v mede s citrónovým Radlerom a medovkou.

Budeme potrebovať: 

  • 750 g hrudkového tvarohu
  • 210 – 240 g detskej krupice
  • 3 vajcia
  • 3 PL práškového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 30 – 40 ks jahôd
  • 3 PL medu
  • 4 vetvičky čerstvej medovky
  • 4 PL masla
  • 80 – 100 ml Zlatého Bažanta Radler 0,0% Citrón

Postup: Ako prvé si v dostatočne veľkom hrnci necháme zohriať vodu na varenie knedličiek. Medzitým rozbijeme vajcia a oddelíme bielky, ktoré vyšľaháme na tuhý sneh. V miske zmiešame krupicu, tvaroh, žĺtky, cukor a soľ. Zľahka primiešame aj sneh z bielkov. Následne mokrými rukami tvarujeme malé knedličky, ktoré opatrne vhadzujeme do vriacej vody. Necháme ich variť 4 až 5 minút a vyberieme ich. Na väčšej panvici necháme zohriať med, pridáme očistené jahody pokrájané na menšie kusy. Podlejeme Radlerom, pridáme medovkové vetvičky a necháme chvíľu povariť. Nakoniec medovku vyberieme. Jahody podávame s horúcimi knedličkami preliatymi maslom. Podľa chuti môžeme ešte pridať práškový cukor. K pokrmu sa hodí Zlatý Bažant Radler 0,0 % Citrón alebo pivo Desperados. Dobrú chuť!

pivo a jedlo

Zdroj: Heineken Slovensko, a. s.

jedlo a pivo

Zdroj: Heineken Slovensko, a. s.

Zdroj info a foto: Heineken Slovensko, a. s.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 27.04.21 21:14

JK
karma
100.00

Rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.04.21 18:58

MM
karma
100.00

celá veda, ja mám najradšej horké pivo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní