Je skutočne stredomorská diéta najzdravšia? Takto vplýva na naše telo!

Je skutočne stredomorská diéta najzdravšia? Takto vplýva na naše telo!

Každoročne U.S. News & World Report s pomocou odborníkov pripravuje a zverejňuje zoznam najlepších diét a foriem stravovania. Už tretí rok pritom prvú priečku obsadila takzvaná stredomorská diéta. Reč ani tak nie je o diéte, ako skôr o celkovom dlhodobom spôsobe stravovania. Výživoví poradcovia pritom tento typ stravovania schvaľujú, pretože je pre naše telo prínosný. Môže pomôcť odstrániť mnohé zdravotné ťažkosti aj udržiavať vhodnú telesnú hmotnosť. O akú diétu však ide? Čo je jej podstatou a ktoré potraviny by podľa nej mali tvoriť základ nášho jedálnička? A hlavne, aké benefity ponúka nášmu telu?

Aký je stredomorský typ stravovania?

Stredomorská diéta, tiež stredomorská strava, predstavuje spôsob stravovania inšpirovaný stravovaním národov v okolí Stredozemného mora, čiže hlavne stravou Grékov, Talianov či Španielov. Takýto jedálniček je pritom založený hlavne na dostatku čerstvých a miestnych potravín, množstve zeleniny a ovocia a, samozrejme, na rybách, ktoré sú pre tieto oblasti príznačné. Základom je, aby strava bola vyvážená a zároveň ľahká a dobre dostupná. Hovoriť pritom môžeme aj celkovo o stredomorskom životnom štýle, ktorý zahŕňa okrem zdravej stravy aj stravovanie v spoločnosti najbližších, dostatok fyzickej aktivity, dodržovanie tradícií a celkovú radosť zo života.

Pozri aj: Čo si nikdy nedávať na pleť? Never všetkému, čo nájdeš na internete!

zdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

Čo by sa malo nachádzať v jedálničku?

Pri stredomorskej diéte nemôžeme hovoriť o nejakej striktnej diéte, ktorá má presné pravidlá. Ide skôr o dlhodobý štýl stravovania, v rámci ktorého sú známe určité hlavné princípy, podľa ktorých by sa jedinec mal stravovať. Základ jedálnička by mali tvoriť obilniny a zelenina s ovocím. Tie by si človek mal naservírovať na tanier každý jeden deň. Dôležité je konzumovať celozrnné potraviny, vrátane chleba či cestovín, taktiež hnedú ryžu a rovnako čerstvú zeleninu a ovocie všetkých druhov. Okrem toho nemôžeme ešte zabudnúť na strukoviny, napríklad, hrach, šošovicu či cícer. Ďalšou dôležitou kategóriou potravín, ktorá má miesto v stredomorskej strave, sú ryby a morské plody. Tie sú zdrojom bielkovín a hlavne zdravých tukov.

Doprajte si lososa, makrelu, tuniaka či krevety. Na tanieri by sa mali vyskytovať 2 až 3 razy týždenne. Okrem toho telu doplnia zdravé tuky aj semená a orechy, na ktoré by sa nemalo zabúdať. Samozrejme, typické pre stredomorskú kuchyňu je aj používanie olivového oleja. Možné je zvoliť aj iné zdravé rastlinné oleje, napríklad avokádový. Na dochucovanie sa využívajú hlavne bylinky a koreniny, ako sú napríklad bazalka, rozmarín, šalvia. Ostatné potraviny sa vrámci tohto spôsobu stravovania konzumujú umiernene. V menšom množstve je do jedálnička zaradená hydina, vajíčka a mliečne výrobky, ako sú syry či kvalitné jogurty. Červené mäso sa v stredomorskej kuchyni vyskytuje na tanieri raz mesačne, prípadne ešte zriedkavejšie. Pitný režim tvorí voda, káva a čaj, vhodný a povolený je aj jeden pohár dobrého vína.

ako sa zdravo stravovať

Zdroj: Shutterstock®

Čo konzumovať striedmo alebo vôbec?

V rámci stredomorského spôsobu stravovania majú niektoré potraviny, suroviny či nápoje skôr stopku. Ide hlavne o vysoko spracované potraviny. Nevhodné sú spracované mäsové výrobky, ako šunky, salámy, párky či klobásy. Okrem toho je vhodné eliminovať rafinované oleje a potraviny s vysokým podielom transmastných kyselín. Ide napríklad o margaríny. V strave rovnako nie sú vítané potraviny s vysokým obsahom cukru, hlavne rôzne sladkosti. Je dôležité znížiť spotrebu bieleho cukru aj potravín z bielej múky, či už hovoríme o chlebe alebo cestovinách. V rámci pitného režimu hovorí stredomorská strava nie sladeným nápojom a tvrdému alkoholu.

Odporúčame: V čom má kokosová múka navrch? Prečo ju uprednostniť pred inými?

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva na naše zdravie?

Stredomorskú diétu môžeme považovať za veľmi zdravú hlavne z toho dôvodu, že predstavuje zdravý spôsob stravovania, v rámci ktorého telo človeka dostáva všetky potrebné živiny. Jej základom je proste pestrá strava s dostatkom vlákniny či zdravých tukov. Veľkou výhodou tejto diéty je, že človek konzumuje obrovské množstvo zeleniny, ktorá je plná dôležitých vitamínov. Taktiež má v strave veľmi zdravé ryby či obilniny a v rozumnej miere aj vajíčka či hydinu. Naopak, táto diéta eliminuje zo stravy len potraviny, ktoré pre telo vôbec nie sú prínosné. A prečo sa vlastne oplatí zvážiť tento spôsob stravovania? Áno, v prvom rade ide o dobrý spôsob, ako si udržať zdravú a primeranú hmotnosť, samozrejme, v kombinácii s dostatkom potrebného pohybu.

Stredomorská strava však má množstvo ďalších výhod. Mnohé štúdie ukazujú, že takéto stravovanie má výrazne pozitívny vplyv na zdravie človeka. Predstavuje spôsob prevencie mnohých ochorení, a to vrátane cukrovky 2. typu, mozgovej mŕtvice či infarktu. Tento spôsob stravovania značne podporuje zdravie a dobrý stav srdca a ciev. Môže pomôcť upraviť vysoký tlak aj cholesterol a taktiež znižuje úmrtnosť. Celkovo prispieva k ochrane pred kardiovaskulárnymi či neurodegeneratívnymi ochoreniami. Samozrejme, dôležité je myslieť na dostatok pohybu aj elimináciu rizikových faktorov, akými sú fajčenie či nadmerná konzumácia alkoholu.

Pozri aj: Prečo jesť listovú zeleninu? Nepodceňuj jej účinky – nevypláca sa to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Anna Tlachova 15.02.20 12:02

AT
karma
118.00

Tiež považujem tento typ stravovania za zdravy

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 15.02.20 15:07

karma
74.00

určite je toto lepší a zdravší spôsob stravovania, skvelý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní