Ako sa dopátrať k pravde vďaka reči tela? Zistíte v zaujímavom webinári!

Ako sa dopátrať k pravde vďaka reči tela? Zistíte v zaujímavom webinári!

Či už chcete lepšie porozumieť ľuďom, získať výhodu oproti svojmu partnerovi alebo uspieť v pracovnej oblasti, schopnosť čítať mikrovýrazy a reč tela vám dá výhodu. Online prednáška lektora Ondřeja Staněka vo štvrtok 1. apríla priblíži metódy, ako rozpoznávať signály skrytých emócií, ako analyzovať správanie a ako rozpoznávať klamstvá.

Je reč tela spoľahlivým nástrojom na odhaľovanie ľudských emócií?

Ondřej Staněk: Áno, pokiaľ viete, čo robíte. Nie je náročné naučiť sa odhaľovať základné emócie (šťastie, smútok, zlosť, znechutenie, pohŕdanie, prekvapenie, strach) v tvárach ľudí okolo nás. Netrénovaný človek nemusí mimické záchvevy odhaliť, alebo si môže signály pomýliť, ale pri troche tréningu sa dá chybovosť odbúrať, a môžete rozpoznať práve prežívanú emóciu s veľkou presnosťou.

Pozri aj: Každodenné rituály šťastných ľudí: Toto robte každý deň a prekvapí vás náhla zmena

ako odhaliť klamstvo

Zdroj: kulturmarket.sk

Čo je najvýraznejším indikátorom toho, že človek klame?

Ondřej Staněk: Povedal by som, že sa nedá určiť len jeden, najvýraznejší indikátor. Celkovo sa jedná o proces analýzy, ktorá sa nedá zjednodušiť na "nepozerá sa vám do očí". Zoberme si napríklad typický omyl, ktorý stále medzi ľuďmi pretrváva - teda že keď človek klame, dotkne sa nosa. Nič také nebolo nikdy doložené. Dotyky seba samého sú obyčajne vnímané ako signál lži, pritom sa ale jedná v prvom rade o fyziologický pohyb (niečo ma naozaj škriabe, padajú mi okuliare, ...). V druhom rade sa môže jednať o tik špecifický pre daného človeka. Pokiaľ toto vylúčime, môžeme maximálne povedať, že daný človek bol nervózny. To je všetko. A ešte navyše ani nevieme, prečo je daný človek nervózny.

Môžu byť určité stavy tela či mysle (napríklad pretrvávajúca chorobná úzkosť) zavádzajúce pri snahe čítať reč tela?

Ondřej Staněk: Áno, záleží však na diagnostike stavu daného človeka a na vašej expertnej úrovni. Pre čítanie reči tela je dôležité stanovenie tzv. baseline, teda typického správania daného človeka. Ak máme pred sebou zdravého jedinca bez vážnejších fyzických alebo psychických problémov, naša práca je jednoduchšia. Úzkosť, depresia, či naopak manická fáza túto našu snahu nabúravajú.

čo signalizuje reč tela

Zdroj: kulturmarket.sk

Dá sa vďaka reči tela odvrátiť konflikt?

Ondřej Staněk: Jednoznačne áno, keď napríklad v tvári komunikačného partnera uvidíte známky prichádzajúceho alebo kontrolovaného hnevu (obočie stiahnuté k sebe a nadol, uprený pohľad, pery stisnuté alebo vtiahnuté ľahko dovnútra), blíži sa výbuch a vy viete, že hrozí nebezpečenstvo.

Aké sú najčastejšie mýty, ktorým v tejto oblasti veríme?

Ondřej Staněk: Okrem spomínaného neexistujúceho očného kontaktu či trenia nosa pri lži, by som spomenul napríklad založenie rúk ako jednoznačného signálu opozície alebo obrany, že ľudská komunikácia je z 55% o reči tela (tzv. Mehrabianove percentá) atď. Všeobecne by som povedal, že sa často ľudia domnievajú , že "čítanie" reči tela je jednoduchá vec, a dané signály sú predsa "jasné". A to vôbec nehovorím o tom, že reč tela nám naozaj nepomôže čítať ľudské myšlienky, čomu niektorí veria.

ako telo zrádza myseľ

Zdroj: kulturmarket.sk

Na čo sa vo svojej prednáške zameriate?

Ondřej Staněk: Rád by som poslucháčov oboznámil so siedmimi základnými emóciami založenými na teórii, výskume a praxi doktora Paula Ekmana. Poslucháčom ukážem základné delenie pohybov rúk a gest. A ďalej by som im chcel priblížiť, na čo všetko musíme myslieť, ak chceme v rámci našej analýzy uspieť, aké myšlienky z hlavy vypustiť, a akého postupu sa držať.

Ing. Ondřej Staněk je konzultant a lektor prezentačných schopností, prezentačného dizajnu a komunikácie. Pomáha firmám, ktoré chcú prezentovať svoje produkty a služby efektívnejšie. Poskytuje konzultačné služby rečníkom na medzinárodných aj tuzemských konferenciách. Pôsobí ako mentor v sieti Impact Hub, spolupracuje s agentúrou CzechInvest a s inkubátorom Laboratoř Nadace Vodafone. Prednáša v študentských kluboch vysokých škôl a prednáška rétoriku a jej presah do súčasnosti na Karlovej Univerzite v Prahe.

1. 4. (štvrtok)

Štart: 18:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/TeloMysel0104

Event: https://www.fb.com/events/261148268719869


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 02.04.21 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 02.04.21 15:55

PP
karma
96.00

Zaujímavé čítanie, no v dnešnej dobe je ozaj ťažké odhaliť klamára. Niektorí sa asi najskôr naučili klamať a až potom chodiť a rozprávať. Vidíme to vo všetkých sférach, ale najviac asi v politike.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní