TOP tip na použitie liečivého rakytníka – fermentovaný rakytník v mede

TOP tip na použitie liečivého rakytníka – fermentovaný rakytník v mede

K rozbehnutej jeseni patrí aj sezóna rakytníka rešetliakového. Jeho oranžové bobuľky sú priam nabité dôležitým vitamínom C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a dobrú obranyschopnosť. Preto sú skvelým prírodným pomocníkom v chrípkovom jesenno-zimnom období.

Okrem toho nájdeme v rakytníku aj viaceré vitamíny skupiny B, triesloviny, flavonoidy, éterické oleje a minerálne látky. Rakytník má priaznivý vplyv nielen na imunitu, ale aj tráviaci systém či pokožku. Pôsobí protizápalovo a tradičná ľudová medicína mu pripisuje aj protirakovinový účinok vďaka obsahu cenných antioxidantov. 

A ako rakytník využiť pre svoje zdravie? Možno z neho pripraviť napríklad čaj alebo aj domáci sirup či chutný rakytníkový džem. Rastie rakytník na záhrade aj vám alebo máte čerstvé bobule rakytníka poruke vďaka rodine či známym? V tom prípade neváhajte skúsiť aj rakytník fermentovaný v mede!

Rakytník a med sú skvelá kombinácia

Úžasný spôsob, ako využiť čerstvý rakytník, ukázala farmárka Katka z IG profilu @farma_pod_polanou. Pri tomto recepte nám postačí kvalitný med, rakytník a klasický zaváraninový pohár. Nádobu naplníme bobuľami, zalejeme medom a premiešame. Následne dobre uzavrieme a necháme odpočívať na kuchynskej linke tri týždne. 

Každý deň pohár na chvíľku otvoríme a raz za čas aj premiešame obsah. Po troch týždňoch uskladníme v chladničke. Takto pripravená vitamínová bomba je skvelým pomocníkom napríklad pri prechladnutí alebo aj v rámci prevencie na posilnenie imunity. 

Páči sa vám tento recept s liečivým rakytníkom? Vyskúšate ho aj vy? Celý postup nájdete aj vo videu nižšie. 

- Anketa

UŽ STE NIEKEDY PRIPRAVOVALI RAKYTNÍK FERMENTOVANÝ V MEDE?

Odpovedali 2 ľudia  

Áno, pripravujem ho každý rok.
0%
Už som to párkrát skúšal/a.
0%
Takýto spôsob použitia rakytníka poznám, ale ešte som to neskúšal/a.
50%
Nepoznám to, ale musím to skúsiť!
50%

Zdroj foto z úvodnej koláže: Depositphotos.com, instagram.com/farma_pod_polanou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní