Japonská vláda ponúka rodinám 1 000 000 jenov na dieťa, ak opustia Tokio. Prečo?!

Japonská vláda ponúka rodinám 1 000 000 jenov na dieťa, ak opustia Tokio. Prečo?!

Zdá sa, že popularita presťahovania sa do väčších miest a rovnako tak aj vyľudňovanie je problémom celého sveta. Nielen u nás, ale aj v zahraničí bojujú s veľkou migráciou či dokonca s nízkym nárastom počtu obyvateľstva.

Japonská vláda sa tento problém rozhodla vyriešiť po svojom. Rodinám, ktoré sa presťahujú z Tokia do menších dedín alebo iných miest, ponúka 1 000 000 jenov (približne 7 100 €) na dieťa. Takto sa vláda snaží zvrátiť pokles populácie v mnohých regiónoch, informoval portál denníka The Guardian.

Tvorcovia politiky sa domnievajú, že by sa malo urobiť viac pre zníženie hustoty obyvateľstva mesta a povzbudenie ľudí, aby začali nový život v „nemoderných" častiach krajiny, ktoré boli postihnuté starnutím, úbytkom obyvateľstva a migráciou ľudí do Tokia, Osaky a iných miest.

Pozri aj: Vivienne Westwood: 5 prekvapujúcich faktov, ktoré si o tejto punkovej kráľovnej nevedela

Vyľudňovanie riešia po svojom!

Podľa informácii denníka sa japonská vláda snaží zvrátiť vyľudňovanie mnohých miest už od roku 2019, pričom doposiaľ rodinám ponúkala 300 000 jenov na dieťa. Pomôže vyšší stimul a presvedčí mnohé rodiny, aby sa presťahovali z veľkých miest (hlavne z veľkého Tokia) do menších okrajových častí mestá, či do horských oblastí?

Samozrejme, aj v tomto prípade je potrebné čítať medzi riadkami a počítať s istými nariadeniami, aby rodiny stimul získali. Ak sa rodiny rozhodnú presťahovať, aby získali sľúbenú podporu, v novom domove musia žiť najmenej päť rokov a jeden člen domácnosti musí pracovať alebo plánovať otvorenie nového podniku. Tí, ktorí sa odsťahujú pred uplynutím piatich rokov, budú musieť peniaze vrátiť.

Japonská vláda dúfa, že ponúkané štedré sumy povzbudia rodiny s deťmi do 18 rokov, aby oživili regióny a zmiernili tlak na priestor a verejné služby v Tokiu, najväčšej metropole sveta s približne 35 miliónmi obyvateľov.

Neprehliadni: Kendall Jenner a jej bombera: Z tej ceny sa ti zatočí hlava!

Tokio v číslach

  • Podľa vládnych údajov zaznamenal počet obyvateľov tretej najväčšej ekonomiky sveta v rokoch 2020 – 2021 rekordný pokles o 644 000.
  • Zatiaľ čo počet osôb starších ako 65 rokov naďalej rastie, pôrodnosť zostáva stále nízka a dosahuje 1,3 dieťaťa – čo je výrazne pod úrovňou 2,1 dieťaťa potrebného na udržanie súčasného počtu obyvateľov.
  • V roku 2021 sa narodilo celkovo 811 604 detí, čo je najnižší počet od roku 1899, keď sa začali viesť záznamy.
  • Počet storočných ľudí predstavuje viac ako 90 500 – v porovnaní s iba 153 v roku 1963.
- Anketa

AK BY NAŠA VLÁDA PONÚKALA PODOBNÚ PODPORU, PRESŤAHOVALI BY STE SA DO MENŠÍCH MIEST?

Odpovedalo 7 ľudí  

Rozhodne ÁNO
86%
Určite NIE
14%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní