Čľapká ti v topánkach? Riešením je nepremokavá obuv, ktorú si môžeš vyrobiť 3 spôsobmi!

Čľapká ti v topánkach? Riešením je nepremokavá obuv, ktorú si môžeš vyrobiť 3 spôsobmi!

Čľapkajúce obdobie nás dokáže rázom prekvapiť. Ak sa začne topiť sneh, všetka tá čľapkanica naokolo nám dokáže znepríjemniť pobyt vonku. Nielenže sme zablatení až za ušami (teda, minimálne deti sú), mokro v topánkach môže prispieť k nejakej tej nádche či chrípke.

Niekedy až s prvým roztopeným snehom zistíme, že naše obľúbené topánky z minulého roka akosi začali prepúšťať vodu. No popravde, nechceme sa ich vzdať, pretože sú pohodlné a už sme si na ne za tú jednu sezónu zvykli. Ak rozhodne nechcete utrácať, tak vyskúšajte niektorý z nápadov, vďaka ktorým z topánok spravíte nepremokavú obuv. Vyskúšali ste už nejaký trik? Ak ešte nie, tak poďte do toho!

Pozri aj: Japonská vláda ponúka rodinám 1 000 000 jenov na dieťa, ak opustia Tokio. Prečo?!

1. Špeciálny sprej na impregnáciu obuvi

Nie nadarmo vám predajcovia núkajú impregnačné spreje. Možno máte pocit, že chcú z vás vytiahnuť ďalšie peniaze za zbytočnosť no opak je pravdou. Ich cieľom je pomôcť predĺžiť životnosť vašich topánok a ušetriť vám tak peniaze v budúcnosti a rovnako aj nervy.

Nové topánky je vhodné pred prvým obutím nastriekať špeciálnym sprejom proti vlhkosti. Stačí ho na topánky naniesť z určite vzdialenosti a nechať zaschnúť. Impregnačné spreje vytvoria na povrchu obuvi neviditeľnú vrstvu, ktorá ich ochráni pred vlhkosťou.

2. Parafínový vosk

Môžete vziať obyčajnú bielu parafínovú sviečku a okrajom potrieť všetky švy na topánkach. Práve cez švy sa dokáže voda dostať do topánok – zamerajte sa predovšetkým na spoj medzi podrážkou a topánkou.

Nebojte sa, že na topánke zostane biely parafín, to je cieľom. Keď ste sviečkou prešli po všetkých švoch, vezmite fén na vlasy a začnite ním prechádzať po celej ploche. Parafín sa roztopí a na topánkach vytvorí vodotesný film. Rovnakú službu vám spraví aj včelí vosk.

3. Nepremokavé „obaly“

Videli ste už na sociálnych sieťach alebo inde na internete špeciálne gumené návleky na topánky? Nie, nemáme teraz na mysli tie, ktoré si dávate na nohy pri návšteve lekára (aj keď, v prípade núdze by pomohli). Špeciálne „obaly“ sú vyrobené z gumy, vďaka čomu sa jednoducho naťahujú na topánky a pomáhajú udržať vás v suchu, nakoľko sú vodoodolné.

Ak vám už topánky premokli a vy nemáte šancu dostať sa domov, aby ste sa prezuli, tak zájdite do obchodu, kúpte si nové ponožky a sáčky. Obujte si suché ponožky, natiahnite na nohy sáčky a obujte si premočené topánky – istý čas takto vydržíte.

Zaujme ťa aj: Vivienne Westwood: 5 prekvapujúcich faktov, ktoré si o tejto punkovej kráľovnej nevedela

Čo robiť s premočenými topánkami?

Či už to je turistická obuv, kožené topánky, semišové či z iného materiálu, určite ich nevystavujte vysokému teplu. Samozrejme, ako prvé nám napadne vytiahnuť fén na vlasy a topánky vysušiť. Poprípade ich položiť na radiátor a využiť na sušenie sálajúce teplo. Avšak, takýmto rýchlym sušením by ste mohli topánky trvalo poškodiť. 

No ako sa hovorí – „pomaly ďalej zájdeš“. A tak nechajte topánky vysušiť na vzduchu. Poprípade môžete do nich napchať noviny, ktoré dokážu nasať vlhkosť. Avšak, pravidelne ich meňte!

Pozri tiež: Drew Barrymore otvorene o sexe: Vyskúšala naozaj všetko?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní