Sadnite si na bicykel bez ohľadu na svoju kondíciu. Ako sa pripraviť a kam vyraziť?

Sadnite si na bicykel bez ohľadu na svoju kondíciu. Ako sa pripraviť a kam vyraziť?

Horúce počasie a slnkom zaliata krajina priam láka na to, aby ste nesedeli doma a vydali sa do prírody, okolitých miest či k vode.

Zabudnite na váš automobil a vytiahnite dvojkolesového tátoša. Nemusíte mať pritom žiadne obavy z toho, že by vás mala obmedzovať vaša fyzická kondícia.

Zhodnoťte svoje sily a pomôžte si elektrobicyklom

Bicykel je dopravným prostriedkom, na ktorom sa naučí jazdiť väčšina ľudí už v nízkom veku. Avšak s pribúdajúcimi rokmi nemusí byť jednoduché udržiavať si rovnakú kondíciu, aby ste zvládli trasy rôznych náročností. Ak je pre vás obyčajný model bicykla ťažký pri jazde, vyskúšajte praktický elektrobicykel, ktorý vám môže asistovať.

Silu elektrobicykla nemusíte používať vždy, stačí len v prípade, kedy už vaše sily nestačia a potrebujete pomôcť či už so stúpaním alebo s vzdialenosťou trasy. Elektrobicykle majú navyše niekoľko stupňov podpory (ozn. aj intenzita asistencie), takže si viete regulovať, ako veľmi vám bude motor pomáhať. Nepreceňujte svoje sily a užívajte si jazdu!

Na bicykel, reps. elektrobicykel sa oplatí obliecť si typické cyklistické oblečenie, aby ste z jazdy vyťažili čo najviac. Upnuté dresy majú niečo do seba, pretože znižujú odpor vetra a vám nič nebude nepríjemne viať okolo tela. Ak to s bicyklovaním do budúcna myslíte vážne, možno sa rozhodnete investovať aj do cyklistických topánok, ktoré sa však musíte aj naučiť bezpečne používať na nečisto, aby ste neskôr nezmätkovali s ich vypínaním priamo na ceste za silnej premávky vozidiel.

Pozri tiež: Najkrajšie cyklovýlety po Európe, na ktoré nikdy nezabudneš: To musíš zažiť!

eko bicykel

Zdroj: Shutterstock

Bezpečnosť na prvom mieste

Na cyklistický výlet by ste sa mali vybaviť stopercentne, nech vás nič počas športového zážitku nevyrušuje. Pri rýchlej jazde vám môže vadiť vietor v očiach alebo silné slnko, čím budete neustále žmúriť. Nielenže si tak budete spôsobovať nechcené vrásky, ale hlavne ohrozíte svoju bezpečnosť na ceste. Dajte si na oči športové okuliare a vietor, dážď ani slnko vám už nebude robiť žiadny problém.

V žiadnom prípade by ste nemali zabúdať ani na pokrývku hlavy, ktorá vás ochráni od silných slnečných lúčov. Pri dlhých trasách na priamom slnku sa tak môžete vystavovať nebezpečenstvu úpalu či silnej dehydratácie. Športová šiltovka (v ideálnom prípade aj ochranná prilba) a plná fľaša s vodou by tak mali byť vaše cyklistické samozrejmosti.

Základom výbavy každého cyklistu, bez ohľadu na úroveň jeho schopností, sú aj cyklistické rukavice, ktoré chránia ruky nielen pred vonkajšími vplyvmi, teda počasím, ale aj pred odretím dlaní a prstov pri nečakaných pádoch.

Objavujte krásy Slovenska na dvoch kolesách

Slovensko sa môže pýšiť tým, že má mnoho udržiavaných cyklistických trás a vy tak máte možnosť objavovať jeho krásy počas toho, ako športujete. Cyklisti sú však účastníci cestnej premávky, a teda ste povinní dodržiavať aj jej pravidlá. Síce nie je zákonom stanovené nosenie prilby, neváhajte a nasaďte si ju - ide predsa o vaše zdravie.

Odporúčame:  Hurá na kolesá! Kde sú najlepšie cyklotrasy na strednom Slovensku?

kam na výlet na bicykli

Zdroj: Shutterstock

Za krásami Slovenska sa môžete po cestách či cyklotrasách vydať naozaj kamkoľvek. Myslite však na to, že cyklista nemá čo robiť na diaľnici a pokiaľ je možnosť, mal by sa držať pri krajnici vozovky. Signalizácia rukami nie je náročná, tak si ju dopredu naštudujte a aktívne na cestách používajte.

Rozmanitosti našej krajiny môžete vidieť zo sedadla bicykla. Sú to hrady, zámky, príroda aj kultúrne pamiatky. Je len na vás, kam sa vydáte.

Tip: Zaujímavou trasou je tá okolo Neusiedlerského jazera, kde vás cyklochodník prevedie tromi krajinami - Slovenskom, Rakúskom a Maďarskom. Stráviť tu môžete jeden alebo pokojne aj dva dni a užijete si všetko, čo má táto oblasť turistom ponúknuť.

Na bicykel môžete vyraziť s celou rodinou a každý podľa svojich možností využije či už bežný model biku, alebo spomínaný elektrobicykel. Majte z jazdy a spoznávania svojho okolia radosť, veď zároveň robíte niečo dobré pre svoje telo. A to sa počíta! Každá športová aktivita je krok ku fyzicky a psychicky zdravšiemu ja.

Pozri aj:  Najkrajšie cyklotrasy na východe: Kam sa ísť bicyklovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Stanka Soltesova 25.06.22 15:20

SS
karma
-1.00

My mame s manželom mountain bike a bola to najlepšia kúpa. Vyšľapať si to môžete aj na miesta, kde sa s normálnym bicyklom nedostanete. A jazdu si užijete hlavne s úsmevom na tvári. ;)

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 02.11.22 12:34

BH
karma
-1.00

je velmi vela miest kde sa da ist na bicykli, my s muzom vyberame najmä ake kde s nami môzu ist aj deti

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 07.11.22 08:30

IL
karma
-1.00

je velmi vela moznosti kam, my chodievame cela rodinka, sice je to s detmi niekedy o hubu :D

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 13.11.22 13:49

LN
karma
-1.00

chodievame dost casto na bicykle aj do zahranicia, kolkokrat len tu za hranice do Ciech, je tam vela moznosti kde ist bicyklovat

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 18.11.22 08:37

AN
karma
-1.00

vyrazit sa da kamkolvek, my ako sme kupili detsky bicykel z cyklospecialit synovi ale trasu volime tak aby s nami presiel

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 15:47

KS
karma
133.00

Milujem bicyklovanie....zatiaľ sa mi najviac páčila jazda na bicykli v Pieninách popri Dunajcu. Určite odporúčam, krásne výhľady :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní