Najzvláštnejšie školy na svete: Neuveríš, že také vôbec existujú!

Najzvláštnejšie školy na svete: Neuveríš, že také vôbec existujú!
  • 07.09.2019
  • Michaela Kožáková

Školský rok sa pomaly rozbieha a vaše deti začínajú ohŕňať nosom nad školskou stravou a znudene sedieť nad domácimi úlohami. Žiacka knižka sa tiež u niektorých začne plniť poznámkami, alebo naopak pochvalami či výbornými známkami. Keď si spomenieme na naše detstvo, mnohí z nás školu nemali radi a nedočkavo čakali na deň voľna alebo chrípkové prázdniny. Aj keď sme ich možno preležali doma s horúčkami. Na druhej strane sme sa však tešili na kamarátov, prestávkové naháňačky alebo na skrývanie kníh najväčšiemu bifľošovi v triede. Škôlka, škola, univerzita – to všetko nás malo pripraviť na život, aj keď veľakrát len z tej teoretickej stránky. Každý sme si školou prešli a teraz povzbudzujeme svoje deti, aby sa dobre učili a boli inžiniermi alebo doktormi. 

Pozri aj: Ako pripraviť dieťa na začiatok školy? Prváčikov čakajú veľké zmeny

nebezpečná cesta do školy

Zdroj: pinterest.com

Mami, chcem ísť do školy!

Dnes sú školy, vybavenie škôl aj výučba úplné iné ako kedysi. Často sa zmietame v ponuke anglických škôlok a súkromných škôl. Dnešné deti majú veľa možností a vymožeností. Nám kedysi stačil poriadny zošit, guľôčkové pero (ten, kto ho mal, bol macher), vodové farby, plastelína, cvičky a chlieb s maslom od maminy. Žiadne tablety, mobily či farby na sklo a čokoládové tyčinky.

Vo svete však existujú deti, ktoré sú radi, že môžu ísť do školy. Veľakrát nemajú ani topánky a o jedle na desiatu môžu len snívať. V chudobných častiach krajín ako Bangladéš, Čína či India vyučujú deti pod mostami, na malých loďkách, v jaskyniach, vlakových nástupištiach alebo v starých zruinovaných školách. Deti do škôl musia chodievať zďaleka, zdolávať nebezpečné prekážky, liezť po skalách. 

Na druhej strane existuje i veľa škôlok či škôl, ktoré sa snažia ponúkať iné, špeciálne vzdelanie. Napríklad škôlka v nemeckom Dusseldorfe preferuje výučbu deti v prirodzenom prostredí, akým je les. Škola budúcnosti vo Filadelfii nepoužíva žiadne perá či učebnice, ale iba počítačové programy. Brooklynská škola zvolila voľný spôsob výučby – nie sú žiadne osnovy, rozvrhy, študenti si sami vyberajú, na ktoré predmety chcú chodiť.

A potom je tu skupina naozaj zvláštnych škôl, ktoré majú rôzne zameranie. Napríklad elfská škola na Islande, ktorá je zameraná na históriu a folklór elfov, japonská škola ponúkajúca štúdium pre ženy, ktoré si chcú uchmatnúť solídneho manžela, čarodejnícka škola v Saleme s výučbou čarodejníckych techník či škola prostitúcie v Španielsku. Ľudská fantázia naozaj nepozná hranice.

1 z 12

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 07.09.19 07:08

ĽŠ
karma
100.00

Ľudská fantázia naozaj nepozná hranice!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní