Aké sú účinky včelích produktov? Pozri sa na ich zázračnú silu

Aké sú účinky včelích produktov? Pozri sa na ich zázračnú silu

So zimou vždy rastie spotreba medu nielen v slovenských domácnostiach. Väčšina ľudí ho začne zháňať okamžite pri prvom škrabaní v krku. Nielen med, ale aj ďalšie včelie produkty však blahodarne pôsobia aj na celý rad ďalších zdravotných ťažkostí. Aké sú účinky včelích produktov na organizmus? Napríklad materská kašička je veľmi vyhľadávaná ženami v prechode, pretože im pomáha bojovať s nepríjemnými klimakterickými symptómami. Mladšie ženy aj muži túžiaci po dieťati zase môžu využiť jej schopností podporiť plodnosť oboch pohlaví. Pozrime sa na ďalšie.

Antioxidant, probiotikum a bojovník proti zlým baktériám

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam aj probiotickým účinkom med skvele podporuje imunitu, takže slúži aj ako prevencia ochorení, prípadne skracuje priebeh choroby samotnej. Okrem mnohých vitamínov obsahuje med aj aminokyseliny a rad minerálov, ako napríklad vápnik, horčík, mangán, draslík, fosfor alebo zinok. Med tiež prispieva k prevencii civilizačných chorôb, akými sú napríklad kardiovaskulárne choroby. Obsahuje látku acetylcholín, ktorá rozširuje drobné cievy, a tým znižuje krvný tlak.

Pri dennom užívaní medu klesá hladina tukov v krvi, zvlášť takzvaného zlého cholesterolu. Veľmi silné sú u tejto lepkavej dobroty antibakteriálne vlastnosti – med dokáže zlikvidovať desiatky baktérií. Manukový med pôvodom z Nového Zélandu dokonca podľa výskumu tamojších vedcov dokáže poraziť stafylokoky aj helicobactera, čo je baktéria zodpovedná za vznik žalúdočných vredov.

Neprehliadni: Liečivé účinky klinčekov: Odteraz už toto korenie nebudeš podceňovať!

účinky medu na organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Propolis oceníte predovšetkým na koži

Okrem medu sú ľudskému zdraviu nadmieru prospešné aj ďalšie včelie produkty, najmä materská kašička alebo propolis. Propolis sa užíva predovšetkým zvonka na celú plejádu ťažkostí: hojí popáleniny či drobné poranenia kože, lieči opary, paradentózu, afty, odstraňuje bradavice, pomáha pri atopických ekzémoch, lupienke alebo zápaloch ďasien. Vnútorne lieči zápaly žalúdočnej a črevnej sliznice či močových ciest.

Skvelé vlastnosti má takisto materská kašička. Tá obsahuje celý komplex vitamínov B, pričom niektoré vitamíny tohto radu v nej dosahujú veľmi vysokú koncentráciu. V stopovom množstve obsahuje aj vitamíny C, A, E a D, ďalej tiež látky potláčajúce rozmnožovanie baktérií a vírusov, aminokyseliny či minerálne látky, ako napríklad draslík, sodík, vápnik, železo alebo zinok. Materská kašička stimuluje látkovú výmenu, normalizuje krvný tlak, posilňuje cievny systém a má pozitívny vplyv na srdce a imunitu.

účinky propolisu na organizmu

Zdroj: Shutterstock®

Proti návalom, úzkosti a osteoporóze

V súčasnej dobe je materská kašička veľmi vyhľadávaná ženami v prechode, ktorým pomáha bojovať s početnými prejavmi menopauzy. Materská kašička pomáha vyrovnať hladinu estrogénu, pretože obsahuje takzvané fytoestrogény, ktoré sú ženským hormónom podobné. Včelie produkty potláčajú nepríjemné prejavy menopauzy, akými sú napríklad známe návaly tepla a potu, búšenie srdca, náladovosť alebo únava. Preukázaný je tiež jej pozitívny vplyv na udržanie kostnej hmoty, čo z nej robí veľmi vhodnú prevenciu obávanej osteoporózy. Materská kašička tiež priaznivo pôsobí na bolesti chrbta či úzkosti, čo sú ďalšie časté symptómy žien počas prechodu a po ňom.

Včelí peľ a materská kašička podporia snahu o dieťa

Včelie produkty, okrem všetkých vyššie spomínaných benefitov, pomáhajú tiež zlepšovať ženskú aj mužskú plodnosť. Fytoestrogény v materskej kašičke u žien znižujú hladinu mužských pohlavných hormónov a vyrovnávajú hormonálnu nerovnováhu. Materská kašička sama osebe tiež stimuluje činnosť vaječníkov u žien a zlepšuje životaschopnosť spermií u mužov. Plodnosť priaznivo ovplyvňuje aj včelí peľ, ktorý u žien opäť pôsobí na funkcie vaječníkov, u mužov potom zvyšuje hladinu testosterónu.

Odporúčame: Máš problémy s trávením? Toto dokáže prečistenie hrubého čreva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 08.12.19 07:04

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj nielen med, ale aj ďalšie včelie produkty veľmi blahodarne pôsobia na celý rad zdravotných ťažkostí.

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 08.12.19 08:31

SK
karma
114.00

Doma sladíme iba medíkom, máme len domáci, vyskúšali sme aj med v kombinácii s peľom...propolis máme v chladnicke, keby niečo....

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 08.12.19 13:44

DB
karma
114.00

od detstva nám rodičia dávali medík do čaju,na maslový chlebík a keď sa medík stáčal,tak sme "žuvali šúšie",čo sú vlastne včelie plásty.musím podotknúť,že nám to veľmi chutilo.

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 08.12.19 14:08

MC
karma
109.00

Nie na darmo bola vyhlásená včela ako najužitočnejší tvor na zemi.

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 08.12.19 15:22

MM
karma
100.00

med náš každodenný a najlepší náš domáci slovenský

  • 4
Odpovedať

Imrich Majoroš 09.12.19 16:18

IM
karma
-1.00

Od malička ho mám veľmi rád.

  • 1
Odpovedať

Matej Varga 09.12.19 16:22

MV
karma
108.00

Propolis u nás musí byť stále.

  • 1
Odpovedať

Anna Tlachova 09.12.19 20:17

AT
karma
118.00

Fascinuje ma medicínske použitie medu v terapii chronických rán, kde sa preukázali antibiotík účinky

  • 1
Odpovedať

Helena Kravcová 19.12.19 23:01

HK
karma
100.00

syn sa venuje včielkám tak ,med propolis , materskú kašičku veľmi využívame v domácnosti...

  • 1
Odpovedať

Jana Tonhauserová 23.12.19 14:51

karma
104.00

Máme med od našich včielok a o to viac si ho vážime,vyrábame si aj propolis a sušíme peľ

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 30.12.19 19:26

AB
karma
76.00

Med je v našej domácnosti nenahraditeľná potravina...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní