Ako liečiť vyvrtnutý členok? Chce to veľa oddychu a alternatívne spôsoby liečby!

Ako liečiť vyvrtnutý členok? Chce to veľa oddychu a alternatívne spôsoby liečby!

Niektorí šťastlivci to nezažili, iným sa pošťastilo s týmto zdravotným problémom stretnúť aj viac než raz. Reč je o nepríjemnom vyvrtnutí členka. Tento úraz často vzniká pri dopade na zle vytočenú nohu, napríklad pri behu, skákaní alebo aj bežnej chôdzi. Neraz človeka však zradí terén. Nevšimne si kopček na chodníku či jamu a pri šliapnutí na takto nerovný povrch sa noha nepekne zvrtne, často smerom dovnútra.

Spravidla dôjde k zraneniu väzov a šliach v členkovej oblasti. Úraz býva sprevádzaný zápalom, opuchom, sčervenaním, bolesťou aj obmedzením pohyblivosti. Vyvrtnutý členok spravidla nepotrebuje ošetrenie lekárom, no je ho potrebné vyhľadať v prípade veľkej a neustupujúcej bolesti a nezlepšení stavu ani po niekoľkých dňoch. Ako zabezpečiť, aby sa členok dobre hojil?

Oddych

Počas liečby boľavého vyvrtnutého členka je nesmierne dôležitý oddych. Zranenú oblasť zbytočne nenamáhajte a nezaťažujte. Ideálne je na poranenú nohu ani nenašľapovať. Ak sa potrebujete nevyhnutne presúvať po byte, pomôcť môžu barle, prípadne sa o niečo pridŕžajte.

Pár dní je však najlepšie čo najviac posedávať a ležať, ideálne s nohou vyloženou do zvýšenej polohy nad úroveň srdca. Vďaka tomu noha ľahšie odpuchne. Liečba vyvrtnutia môže byť podľa závažnosti zdĺhavá, úplne zahojenie trvá aj niekoľko týždňov. Preto sa do pobehovania nepúšťajte hneď, ako sa váš zdravotný stav zlepší. Nohu začnite zaťažovať postupne. 

Pozri aj: Domáci upokojujúci kúpeľ s bylinkami: Z vane sa ti nebude chcelo vyliezť!

obviazaný členok

Zdroj: Shutterstock®

Fixácia a kompresia

V rámci prvej pomoci pri zranení členka je nápomocná fixácia a kompresia postihnutej oblasti. Nohu je vhodné zafixovať a znehybniť nejakým sťahujúcim elastickým obväzom. Dávajte však pozor na jeho silné utiahnutie, aby neškrtil a neobmedzoval krvný obeh. Obväz je vhodné používať, kým sa nezmierni opuch aj bolesť. Po ustúpení opuchu je možné použiť tiež rozličné bandáže či ortézy, nápomocné sú aj tejpovacie pásky

Studený obklad

Do tretice sa v rámci prvej pomoci pri vyvrtnutí členka využívajú okrem vykladania nohy do zvýšenej polohy a jej fixácie aj studené obklady. Chlad rovnako účinne napomáha zmenšovať opuch a zmierňovať bolesť. Použiť môžete priamo ľad alebo zamrznuté vrecká so zeleninou či iné veci, ktoré v mrazničke nájdete.

Zdroj chladu neprikladajte priamo na pokožku. Mrazené predmety zabaľte do čistej utierky či uteráku, a tak priložte na postihnuté miesto. Počas prvých dní po úraze používajte ľadové obklady niekoľkokrát denne, pokojne každých pár hodín.

epsomská soľ

Zdroj: Shutterstock®

Epsomská soľ

Okrem základných troch pravidiel liečby poraneného členka, o ktorých sme hovorili vyššie, je možné podporiť liečbu zranenia ďalšími spôsobmi. Mnohí siahajú po liekoch proti bolesti či rôznych géloch a mastiach, no pomoc možno hľadať taktiež v prírode.

Liečbu vyvrtnutého členka podporí napríklad aj epsomská soľ, čo je prírodná forma soli horčíka. Možno ju zohnať v lekárni. Pridajte polovicu šálky epsomskej soli do lavóra s vlažnou vodou a doprajte nohám 20-minútový kúpeľ. Táto soľ pomáha tlmiť bolesti pohybového aparátu, zmierňuje opuchy, tlmí zápal a podporuje hojace procesy. 

Kostihoj

Aj bylinky sú skvelým pomocníkom v boji proti bolesti. Spomenúť môžeme kostihoj lekársky. Táto známa bylina je v rámci tradičnej medicíny využívaná pri liečbe rozličných zranení. Pôsobí protizápalovo a regeneračne.

Kostihoj je účinný pri rozličných vykĺbeniach, vyvrtnutiach, pomliaždeninách či opuchoch pohybového aparátu. Podporuje prekrvenie a zmierňuje bolesť. Bylinu možno využiť rôznymi spôsobmi. Použiť sa dá domáca či zakúpená kostihojová masť, taktiež je nápomocný odvar z koreňa kostihoja, ktorý sa aplikuje vo forme obkladov.

kurkuma

Zdroj: Shutterstock®

Kurkuma

Skvelým prírodným pomocníkom je aj kurkuma. Tento koreň, ktorý sa bežne využíva v kuchyni ako korenina, má silné protizápalové vlastnosti a rovnako je účinný v boji proti bolestiam pohybového aparátu aj opuchom. Využiť ju môžete vo forme obkladu. Zmiešajte v miske dve väčšie lyžice mletej kurkumy s trochou vody tak, aby vznikla hustejšie pasta. Tú následne natrite na postihnutú oblasť, prekryte potravinárskou fóliou a zaviažte obväzom.

Esenciálne oleje

Účinným pomocníkom na podporu liečby vyvrtnutého členka sú aj rozličné esenciálne oleje. Mnohé majú analgetický účinok, a teda zmierňujú bolesť, tiež podporujú prekrvenie postihnutej oblasti, potláčajú zápalové procesy a odvádzajú z tkanív nadbytočnú vodu, čím zmierňujú opuch.

Pridajte ich v malom množstve k rastlinnému oleju (napríklad olivovému alebo mandľovému) a zľahka natrite na postihnutú oblasť, prípadne chodidlo opatrne premasírujte. Dobrým pomocníkom je napríklad esenciálny klinčekový olej, taktiež rozmarínový, levanduľový, eukalyptový či majoránový.

Octanová masť

Octanovú masť poznali už naše prastaré mamy. Nájsť ju možno za pár eur v každej lekárni. Tradičná octanová masť sa používa lokálne na kožu pri rôznych poúrazových stavoch, ak nie je narušená kožná bariéra (teda nejde o úraz s otvorenou ranou). Pomôže nielen pri vyvrtnutom členku, ale aj rôznych pomliaždeninách a odreninách. Ideálne je ju naniesť v hrubšej vrstve na členok, previazať a nechať pôsobiť počas celej noci. 

Návštevu lekára neodkladajte, ak:

  • pociťujete veľkú a neznesiteľnú bolesť, ktorú nedokážu utlmiť ani voľnopredajné analgetiká,
  • bolesť ani po pár dňoch neustupuje alebo sa deň čo deň zhoršuje,
  • je človek úplne neschopný chôdze,
  • opuch po pár dňoch alebo týždni vôbec nezačne ustupovať,
  • sa stav členka ani po oddychu a dôkladnej liečbe nezlepšuje,
  • je tvar členka alebo chodidla zmenený.

Myslite na prevenciu vyvrtnutia členka

Znížiť riziko vyvrtnutia členka v prvom rade pomôže kvalitná a dobre tvarovaná obuv. Na výber obuvi si dávajte o to väčší pozor, ak idete športovať, alebo pri turistike a prechádzkach po náročnejšom teréne. Taktiež sa odporúča zvýšená pozornosť na terén, po ktorom človek kráča, ako aj opatrnosť pri doskakovaní. Ak vás vyvrtnutý členok už neraz potrápil, pri rizikových aktivitách používajte členkové návleky. Pred športovaním, behom či náročnejšou turistikou sa nezabudnite zahriať a rozcvičiť. 

Aktualizovaný článok: 5.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Jana Komadová 26.03.21 09:24

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 13:42

ZS
karma
100.00

Mne sa nestalo,ale svokra mala až sadru,nemohla v nej vydržať,bola z toho hotová

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 06.04.23 07:33

MS
karma
100.00

Veľmi dobrý tip na tú Epsomskú soľ.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 07.04.23 12:35

AN
karma
109.00

Veľmi pomôže aj kvalitný fyzioterapeut/ka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní