Alergia na roztoče – vieš, ktoré príznaky na ňu poukazujú? Ako na jej liečbu?

Alergia na roztoče – vieš, ktoré príznaky na ňu poukazujú? Ako na jej liečbu?

Alergie patria k pomerne bežným zdravotným problémom, ktoré trápia nemalú časť ľudskej populácie. Kým niektoré druhy alergií sú zriedkavejšie, iné sa vyskytujú naopak často. Podstatou alergie je pritom prehnaná a neprimeraná reakcia imunitného systému na nejakú látku, s ktorou príde do kontaktu. Túto látku označujeme alergén.

Zdravý jedinec pri kontakte s alergénom nemá prakticky žiadne ťažkosti, u alergika však môže spôsobiť i závažnejšie zdravotné problémy.

K najbežnejším druhom alergií patrí alergia na peľ, rovnako sú pomerne časté potravinové alergie. V praxi sa tiež možno stretnúť s alergiou na roztoče, čo sú mikroskopické článkonožce z triedy pavúkovcov. Bežne sa vyskytujú v našom okolí, a to vrátane domácnosti. Ako sa prejavuje alergia na roztoče a aké sú možnosti jej liečby?

Alergia na prachové roztoče

Alergia na prachové roztoče, často nazývaná aj alergia na prach, patrí k najčastejším druhom alergií. Alergénom v tomto prípade nie sú samotné roztoče domáceho prachu ani prach, ale bielkoviny obsiahnuté vo výkaloch a zvlečených exoskeletoch týchto mikroskopických pavúkovcov. Každý roztoč dokáže za svoj život vyprodukovať odpad, ktorý je približne 200-násobne ťažší ako jeho hmotnosť.

Roztoče sú prítomné prakticky všade vôkol nás – 1 gram prachu môže obsahovať až 10 000 roztočov. Vo všeobecnosti sa živia zvyškami rozkladajúcej sa organickej hmoty rôzneho pôvodu. Roztoče bytového prachu sa živia hlavne našimi odumretými kožnými bunkami. Z hľadiska vzniku alergií sú najvýznamnejším rodom roztoče Dermatophagoides. Rôzne druhy z tohto rodu sú príčinou alergickej reakcie až v 80 % prípadov.

Alergény produkované prachovými roztočmi patria medzi inhalačné alergény, čo znamená, že do tela sa dostávajú spolu so vzduchom cez dýchacie cesty. Reč je teda o inhalačnej alergii, ktorá postihuje prevažne dýchacie ústrojenstvo. 

Odporúčame: ​Vieš, čo škodí chrbtici? Týmto si ju ničia mnohí z nás!

Aké sú príznaky alergie na roztoče?

Alergia na roztoče je bežne sprevádzaná v prvom rade respiračnými ťažkosťami. K charakteristickým prejavom patrí v prvom rade alergická nádcha. Alergén pri kontakte s nosovou sliznicou podnecuje vznik abnormálnej imunitnej reakcie.

Dochádza k zápalu, rozvíja sa opuch a typické prejavy, ako vodnatý výtok, zatekanie hlienov, kýchanie, svrbenie nosa, pocit upchatého nosa. Avšak, príznaky sa netýkajú len horných dýchacích ciest.

Okrem alergickej nádchy sa alergia na roztoče môže prejavovať nasledovne:

  • slzenie očí,

  • začervenanie a svrbenie očí,
  • kašeľ,
  • ťažoba na hrudníka alebo dýchavica,
  • kožné reakcie – svrbenie tela, vyrážky, ekzém (na lícach, v oblasti hlavy, v podkolenných a lakťových jamkách).

V súvislosti s prachovou alergiou sa môžu ďalej objavovať viaceré zdravotné komplikácie, ako opakované zápaly dutín, zápaly očnej spojovky alebo zápal priedušiek, tiež poruchy spánku, únava, problémy s koncentráciou. Niekedy sa u alergikov na roztoče objavujú aj iné alergie, často ide o alergiu na kôrovce a mäkkýše. 

Kedy sa prejavuje alergia na roztoče?

Alergia na roztoče je na rozdiel od peľovej alergie obvykle celoročnou záležitosťou. Kým alergia na peľ má sezónny charakter, prachová alergia sa u alergikov môže v rôznej intenzite prejavovať nepretržite. Najproblematickejší však býva koniec jesene, zima a ešte začiatok jari.

Ide o obdobie vykurovania v domácnostiach, ktoré je príznačné ideálnymi podmienkami pre množenie a šírenie roztočov. Prispieva k tomu vyhrievanie ovzdušia, zvýšená vlhkosť, uzavretie priestorov a väčšie vírenie prachu.

Príznaky alergie na roztoče bývajú neraz intenzívnejšie ráno po prebudení alebo počas noci. Práve matrace a periny totižto patria k najväčším zdrojom roztočov v domácnosti. V posteli je teplo a vlhko z ľudského tela, ako aj množstvo odumretých kožných buniek – ide teda o ideálne miesto pre život roztočov.

Prečo vzniká alergia na prachové roztoče?

Presné príčiny vzniku prachovej alergie, ako aj alergií vo všeobecnosti, nie sú úplne objasnené. Hoci je známe, ako proces alergickej reakcie funguje, proces vzniku u konkrétnych osôb nie je úplne pochopený.

Sú však známe isté rizikové faktory, ktoré v rozvoji alergie môžu zohrávať rolu. V prvom rade sa hovorí o vplyve dedičnosti. Takzvaná atopia predstavuje dedične založený sklon k vzniku alergie. 

U rodičov alergikov je vyššia pravdepodobnosť, že u ich detí sa rozvinie alergia. Avšak, i zdraví rodičia môžu mať dieťa alergika. Práve genetická predispozícia je však považovaná za najvýznamnejší faktor vzniku poruchy imunitného systému. Okrem toho môžu rolu zohrávať aj niektoré externé faktory, napr. životné prostredie, v ktorom sa jedinec pohybuje. 

Odporúčame: Jačmenný slad: Naozaj to je zdravšia náhrada cukru? Zisti pravdu!

Diagnostika alergie na roztoče

Pri podozrení na prachovú alergiu je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom – alergiológom. Ten odoberie anamnézu a vyšetrí pacienta, vrátane vyšetrenia nosovej sliznice na odhalenie známok prítomného zápalu. Alergiu na roztoče možno preukázať alergiologickými testami.

Uplatňujú sa kožné testy, ktoré spočívajú v sledovaní reakcie pokožky na pôsobenie alergénu. Na poškriabanú kožu sa nanesie roztok s alergénom. Vznik pľuzgieru alebo červeného fliačika napovedá o alergii. 

Okrem, toho sa uplatňujú aj krvné testy, pri ktorých sa sleduje zvýšená hladina špecifických protilátok v krvi. Dnes sú dostupné v lekárni aj domáce testy na odhalenie alergie na roztoče. V prípade pozitívneho výsledku je rovnako vhodná konzultácia s alergiológom pre nastavenie vhodnej liečby. 

Liečba alergie na roztoče

Alergiu na roztoče nie je vhodné podceňovať. V prípade neliečenia hrozí napríklad vznik alergickej prieduškovej astmy sprevádzanej závažnejšími respiračnými ťažkosťami. Pri alergiách sa uplatňuje hlavne symptomatická liečba na tlmenie sprievodných príznakov a vyhýbanie sa alergénom. Podľa potreby alergiológ nariaďuje užívanie medikamentov.

Uplatňujú sa antihistaminiká i kortikoidy, a to v rôznych formách, vrátane tabliet, inhalačných sprejov, prípravkov na kožu alebo kvapiek do očí. Ako sme spomenuli, súčasťou terapie pri alergii na roztoče je aj vyhýbanie sa alergénu. To nie je úplne jednoduché, keďže roztoče sú v domácnosti bežne prítomné, no alergikom sa odporúča niekoľko opatrení:

  • udržujte stabilnú vlhkosť v domácnosti okolo 35 % až 50 %,
  • eliminujte koberce, žalúzie a závesy v domácnosti,
  • pravidelne vysávajte, vhodné sú vysávače so špeciálnymi HEPA filtrami, ktoré zachytia aj najmenšie častice,
  • na utieranie prachu v domácnosti používajte vlhkú handričku, nie prachovku,
  • používajte ochranné poťahy na matrace,
  • pravidelne vetrajte,
  • umiestnite v domácnosti, najmä v spálni, čističku vzduchu,
  • posteľnú bielizeň pravidelne obmieňajte,
  • plyšové hračky detí pravidelne perte pri teplote 60 °C.

Alergénová imunoterapia pri prachovej alergii

V súčasnosti sa čoraz častejšie pri prachových alergiách využíva aj alergénová imunoterapia, ktorej cieľom je zabezpečiť toleranciu alergénu ľudským organizmom. Táto metóda liečby alergií spočíva v podávaní alergénu (injekčne, tabletami, formou kvapiek pod jazyk) pacientovi so stúpajúcou koncentráciou až do dosiahnutia tolerancie.

Alergénová terapia môže byť nápomocná pri znížení farmakologickej liečby, taktiež znižuje riziko rozvoja prieduškovej astmy a chronickej alergickej nádchy. Využíva sa napríklad aj pri alergii na srsť domácich zvierat či alergii na plesne a peľových alergiách. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní