Bazalkový čaj je darom z nebies, ktorý je účinný na migrénu, pokožku i pre zdravie

Bazalkový čaj je darom z nebies, ktorý je účinný na migrénu, pokožku i pre zdravie

Vraví sa, že bazalka pravá je kráľovnou bylín. Pridáva sa do omáčok, na pizzu, do polievok a používa sa aj na ozdobu jedál. Z jej sesterských radov však vyniká aj bazalka posvätná, ktorá je aromatická, no používala sa a pestovala na použitie v náboženských prostrediach a v ľudovom liečiteľstve. Bazalka posvätná, známa ako tulsi, pochádza zo severnej a strednej Indie a rovnako má aj dlhú históriu svojho pestovania v juhovýchodnej Ázii. Dnes však túto bylinku pestujú aj v Austrálii, nájsť ju môžete aj v západnej Afrike i v Spojených štátoch. Pri jej konzumácii očakávajte výraznú korenistú vôňu, ktorú má aj samotný bazalkový čaj.

Bazalka posvätná je vysoko výživná. Obsahuje vápnik, zinok, železo a chlorofyl. Rovnako nie je ukrátená ani o vitamíny, predovšetkým vitamín A a vitamín C. Vďaka tomu sa táto bylinka často používa ako prírodný liek na mnohé zdravotné problémy. Výskumom bolo preukázané, že táto bylinka je nápomocná pri strese a jeho zmierňovaní. Telo dokáže dostať do rovnováhy, no v jej moci sú aj ďalšie účinky.

bazalka posvätná

Zdroj: Shutterstock®

Potenciálne zdravotné prínosy čaju z bazalky

Terapeutické využitie bazalky posvätnej zahrňuje využitie listov, stonky i semien, z ktorých sa vyrába bazalkový čaj, tinktúry, ale aj esenciálny olej. Je to bylinka, ktorá sa bežne využíva v čínskej a ajurvédskej medicíne. Vie sa, že bylinka pomáha pri ochoreniach kože, dýchacích ciest, gastrointestinálneho traktu a kĺbov.

Mnohými štúdiami bolo dokonca zistené, že bazalka posvätná má mnohé ďalšie prínosy:

  • znižuje respiračné problémy,
  • reguluje stres a úzkosť,
  • zlepšuje zdravie ústnej dutiny,
  • je nápomocná pri znižovaní cholesterolu,
  • znižuje hladinu cukru v krvi,
  • má protizápalové účinky,
  • chráni organizmus pred voľnými radikálmi,
  • pôsobí detoxikačne – pomáha čistiť pokožku zvnútra.

Ako pripraviť bazalkový čaj?

Budete potrebovať približne 4 vetvičky bazalky posvätnej. Vetvičky odstrihnite, umyte a nechajte vysušiť na bavlnenej utierke. Takto nechajte bazalku odležať jeden deň. Následne si dajte zohriať vodu na 90 °C, bazalku vložte do vhodnej nádoby a zalejte vodou. Nádobu prikryte, aby z nej neunikli prchavé oleje. Nechajte lúhovať aspoň 15 minút a ak chcete, môžete hotový čaj precediť alebo rovno popíjať. Neváhajte si ho osladiť medom a citrónom.

Neprehliadni: Kumkvat: Počula si už o tomto ovocí? Ak nie, tak určite ochutnaj!

tulsi čaj

Zdroj: Shutterstock®

Potenciálne rizika pitia čaju z bazalky posvätnej

Aj keď bazalka posvätná patrí k liečivým bylinkám, v niektorých prípadoch môže na zdravie človeka pôsobiť negatívne. V prvom rade by si bazalkový čaj mali odoprieť tehotné a dojčiace ženy poprípade najlepšie bude, ak sa o vhodnosti jeho užívania poradíte s lekárom. Tiež by sa mu mali vyhnúť partneri, ktorí sa snažia o bábätko. Nie je úplne potvrdené či bazalkový čaj (ne)ovplyvňuje pohyblivosť spermií. Bazalkovému čaju by ste sa mali vyhnúť aj v prípade, že užívate lieky na zriedenie krvi.

Pozri tiež: Biele škvrny na nechtoch – prečo vznikajú a čo znamenajú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 25.11.21 05:08

ĽŠ
karma
100.00

Čajík, ktorý sa oplatí pripraviť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní