Jednoduchá cesnaková pomazánka na chlebík i jednohubky

cesnaková pomazánka

Viete, prečo sú akékoľvek nátierky také obľúbené? Ich príprava zväčša nie je náročná a môžete si ich pokojne natrieť na chlebík alebo pridať na jednohubky, ktoré potešia každého hosťa. U nás je osvedčená mrkvová nátierka, ktorá nemá žiadnu konkurenciu. Osvedčená je aj tuniakova nátierka s vajíčkom alebo cibuľová nátierka, ktorá však nemusí zaujať každého. Dnes si však spolu pripravíme cesnakovú nátierku.

Aj v tomto prípade platí, že cesnak je výraznou ingredienciou, ktorá nemusí osloviť každého. Ba niektorí majú k cesnaku odpor, preto im ani nátierka nemusí chutiť. No môžete sa vyhrať a aj túto nátierku spraviť lahodnejšou. Ak cesnak nemusíte, tak ho pridajte menej – len na akési doladenie chute. Ak ho zbožňujete, tak určite ním nešetrite – pozor však, aby ste ho nepridali do nátierky priveľa a nátierka nebola skôr horká než lahodná.

Reklama

Recept na cesnakovú nátierku

Cesnaková nátierka je skvelým spôsobom, ako pridať chuť k jedlu. S jej jednoduchou prípravou môžete obohatiť každú príležitosť – od chlebíka po jednohubky, ktoré potešia nielen vás, ale aj vašich hostí. Vďaka zmäknutému maslu a tavenému syru je nátierka jemná, no cesnak jej dodáva výraznú chuť, ktorá však nemusí byť každému po chuti. Preto si dávajte pozor na množstvo cesnaku a prispôsobte ho podľa svojich preferencií.

Ak máte radi výraznú cesnakovú chuť, nezabudnite pridať viac strúčikov. Naopak, pre tých, ktorí sa cesnaku vyhýbajú, stačí pridať len trochu na doladenie. Do nátierky môžete pridať aj rôzne koreniny – od chilli po mletú červenú papriku, ktorá nielenže dodá nátierke krásny červený nádych, ale aj zaujímavú, jemne pikantnú chuť.

Suroviny na cesnakovú pomazánku

  • 50 g zmäknutého masla
  • 200 g taveného syra
  • 100 ml kyslej smotany
  • cca 3 strúčiky cesnaku (môžete však pridať aj viac)
  • 100 g tvrdého syra vhodného na strúhanie
  • korenie podľa vlastného výberu
Reklama

Postup prípravy cesnakovej pomazánky

Do nádoby si dáme zmäknuté maslo, ku ktorému pridáme tavený syr a poriadne spolu vymiešame. Až sa syr s maslom spojí, pridáme kyslú smotanu a pretlačené strúčiky cesnaku. V prípade, že máte radi výraznejšiu cesnakovú chuť a arómu, tak môžete pokojne pridať aj viac strúčikov cesnaku. A naopak, ak nemáte radi výraznú cesnakovú chuť, tak ho pridajte menej. Na záver pridajte najemno nastrúhaný syr a všetko dobre premiešajte.

Aby cesnaková nátierka mala lepšiu chuť, tak ju nezabudnite osoliť a okoreniť. Robte to však až na záver, aby nátierka nebola príliš slaná. Neváhajte do nej pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy, chilli korenie alebo mletú červenú papriku, ktorá nátierke dodá červený nádych a zaujímavú chuť.

cesnaková nátierka
Shutterstock®

Rôzne varianty cesnakovej nátierky:

1. Bylinková cesnaková nátierka

Ak chcete pridať do svojej cesnakovej nátierky ešte viac čerstvej a voňavej chuti, skúste pridať bylinky. Petržlenová vňať, bazalka alebo tymian sú skvelé možnosti, ktoré nátierke dodajú nielen čerstvosť, ale aj zaujímavý aromatický nádych. Bylinky sa výborne hodia k cesnaku a zjemnia jeho výraznú chuť, čím vznikne jemnejší a vyváženejší výsledok. Množstvo byliniek si môžete prispôsobiť podľa chuti, pričom môžu nielen ochutiť, ale aj ozdobiť nátierku, čím sa stane vizuálne atraktívnejšia.

2. Cesnaková nátierka s jogurtom

Pre ľahšiu verziu cesnakovej nátierky môžete namiesto kyslej smotany použiť biely jogurt. Tento variant je vhodný pre tých, ktorí chcú znížiť obsah tuku v nátierke alebo preferujú jemnejšiu chuť. Jogurt dodá nátierke potrebnú krémovosť a zároveň zjemní cesnak, čím sa stane ľahšie stráviteľnou. Tieto ingrediencie sú ideálne pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom s vyšším obsahom tuku, a zároveň sa postarajú o to, že nátierka bude osviežujúca a chutná.

3. Cibuľová cesnaková nátierka

Ak máte radi intenzívnu chuť, môžete do klasickej cesnakovej nátierky pridať opraženú cibuľu. Cibuľa nielenže pridá ďalší rozmer chuti, ale aj príjemne zjemní agresívnu arómu cesnaku. Nátierka získava jemne sladkastú príchuť a textúru, ktorá sa skvele hodí ako príloha k čerstvému pečivu alebo ako súčasť sendvičov. Tento variant je ideálny pre tých, ktorí milujú cibuľu a nevadí im výraznejšia chuť.

Tipy na podávanie cesnakovej nátierky

Cesnaková nátierka je vynikajúcim doplnkom na každodenné aj slávnostné podujatia. Podávajte ju s čerstvým chlebom, rožkami alebo bagetami – stačí ju jednoducho natrieť na pečivo a máte rýchlu a chutnú desiatu. Na večierkoch alebo oslavách ju môžete využiť aj na jednohubky, ktoré potešia každého hosťa. Skombinujte nátierku s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú paradajky, uhorky alebo olivy, ktoré pridajú chrumkavosť a čerstvosť.

Tento recept sa hodí aj do rôznych sendvičov a wrapov, kde môže slúžiť ako výborná náhrada za iné omáčky alebo majonézy. Vytvoríte tak nielen chutné, ale aj zdravšie snacky, ktoré si obľúbia aj vaši hostia.

Skladovanie cesnakovej nátierky

Cesnakovú nátierku je ideálne uchovávať v uzavretej nádobe v chladničke. Týmto spôsobom vydrží čerstvá po dobu 3 až 5 dní. Ak chcete nátierku uchovať na dlhšie obdobie, môžete ju zamraziť. Stačí ju rozdeliť do malých porcií, ktoré budete môcť neskôr jednoducho vybrať a rozmraziť, kedykoľvek budete mať chuť na čerstvú nátierku.

Nezabúdajte, že cesnaková nátierka bude s pribúdajúcimi dňami získať ešte viac intenzívnu cesnakovú chuť, takže ak ju necháte odstáť, stane sa ešte chutnejšou.

Reklama

Lahodná cesnaková nátierka pre každú príležitosť

Cesnaková nátierka je skvelým a univerzálnym receptom, ktorý možno prispôsobiť podľa vašich chutí. Či už ide o slávnostnú príležitosť alebo bežný deň, nátierka poteší vaše chuťové poháriky a pridá šmrnc každému jedlu. Nezabúdajte, že jej príprava je rýchla a jednoduchá, a môžete ju prispôsobiť rôznym variantám podľa typu hostí alebo príležitosti.

Aktualizovaný článok: 25.11.2025

4/5 - 4 hlasov

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Michalíková

Mária Michalíková

06.12.2021 20:44

super, vyskušam

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

04.12.2021 06:27

česnekovky jsou výborné

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

02.12.2021 21:22

Cesnakové pomazánky milujem, ale žiaľ, už v malom množstve mi spôsobujú prenikavú bolesť hlavy. Takže som sa ich musela vzdať :/

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

26.11.2021 12:04

Ja mám velmi rada cesnakové.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

26.11.2021 11:53

Dobrý námet, použijem ho na jednohubky.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

25.11.2021 11:29

mám nízky tlak, moc cesnaku mi nerobí dobre, ale manžel má také rád, vyskúšam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE