Bolesť chodidiel nie je vždy z nevhodných topánok! Čo znamená?

Bolesť chodidiel nie je vždy z nevhodných topánok! Čo znamená?

Vedeli ste, že chôdza je pre človeka jednou z najefektívnejších a pritom najjednoduchších pohybových aktivít? Je to tak, no len do chvíle, kedy s našimi nohami nie je niečo v poriadku. Bolesť chodidiel totiž trápi oveľa viac ľudí, ako by ste možno tipovali. Aj keď to býva častá príčina, pod bolesť chodidiel sa vždy nepodpisujú len topánky nevhodné na bežné nosenie. Prečo teda bolesť chodidiel vzniká a ako sa s ňou vysporiadať?

Bežecká päta či ploché nohy

Ktoré diagnózy spôsobujú bolesť chodidiel úplne najčastejšie? Jednou z nich je napríklad plantárna fascitída nazývaná aj „bežecká päta”. Práve toto spojenie napovedá, že pôjde o bolesť v oblasti päty a býva problémom ľudí v strednom veku. Vzniká v dôsledku zápalu, najčastejšie z prehnanej športovej aktivity. Podológovia odporúčajú na tento typ problému s chodidlom masáž a strečing okolitých šliach. Pomôcť môže aj výmena obuvi. 

Ak vám chýba klenba, máte ploché nohy. Vaše chodidlo je teda v stoji na zemi celou svojou plochou a ak nebudete nosiť vhodné ortopedické topánky či pomôcky, budú vás vaše chodidlá bolieť čoraz viac. Odborníci však upozorňujú, že ploché nohy môžu spôsobiť aj iné bolesti, menovite bolesť kolien, členkov a chrbta.

Odporúčame: Exotický štýl bývania JUNGALOW: Nový trend moderného života!

ploché nohy

Zdroj: Shutterstock®

Otlaky a mozole

Otlaky na nohách sú ďalším častým dôvodom, prečo nás bolia chodidlá a vznikajú najčastejšie z trenia topánky o nohu v okolí palca. Toto trenie spôsobuje opuch a začervenanie a konštantné nosenie tesnej obuvi môže pľuzgiere len zhoršovať. Podológovia v tomto prípade odporúčajú nosenie vhodnej obuvi, ktorá je širšia v okolí prstov, pomôcť môže aj ortopedická vložka predpísaná odborníkom.

Kto by nepoznal mozole? Väčšinou ich mávame na rukách z tvrdej práce, no vzniknúť môžu aj zospodu chodidiel, a to z tlaku. Mozole vlastne vznikajú ako ochrana pred bolestivými pľuzgiermi a odstránite ich namáčaním v teplej vode a následnou hydratáciou. Krém na nohy by pritom mal obsahovať kyselinu mliečnu alebo glykolovú.

ako liečiť mozole

Zdroj: Shutterstock®

Nepríjemné deformity

Okrem problémov s chodidlami, ktoré sme si spomenuli vyššie, sú ešte pomerne časté deformity chodidiel, ako je napríklad kladivkový prst. Ten spoznáte už na prvý pohľad, pretože palec je pri ňom neprirodzene ohnutý v kĺbe. Vzniká vďaka genetickej predispozícii, po úrazoch alebo pre nosenie nevhodnej obuvi. Aj preto podológovia odporúčajú na liečbu tohto problému striedanie obuvi počas dňa, nosenie vhodnej obuvi a tiež špeciálne náplasti, ktoré zmierňujú diskomfort a bolesť. Ak bolesti neustávajú, je potrebná krátka operácia. 

Ďalšia deformita, ktorá je vlastne vytknutím palca, je trávniková špička. Vzniká najčastejšie na palci po tom, ako prst neprirodzene a silovo ohneme nahor, napríklad v dôsledku úrazu, pri športe a podobne. Tu pomáha len odpočinok, vyložená noha dohora a ľad. 

kladivkový prst

Zdroj: Shutterstock®

Neviditeľné diagnózy

Bolesť chodidiel môže spôsobovať aj neviditeľná diagnóza, napríklad nádor či zápal. Presne takými sú syndróm tarzálneho tunela, metatarsalgia (bolesť priehlavku), Mortonov neuróm či artritída. Všetky tieto diagnózy sú voľným okom neviditeľné, no značne vás môžu obmedzovať v bežnom živote.

Ďalšie príčiny bolesti chodidiel:

  • nadmerná námaha chodidiel – neprimeraná záťaž pri dlhej chôdzi, státi alebo športovaní,
  • nevhodná obuv – vysoké podpätky, topánky so zlým sklonom klenby, tlačiace topánky a pod., sa môžu podpísať pod bolesť chodidiel, ale aj pálenie,
  • obezita / nadváha – vyššia telesná váha predstavuje aj vyššiu záťaž nielen na kĺby, ale aj chodidlá samotné. Pri dlhodobej obezite alebo nadváhe môže dôjsť k deformite chodidiel. 

Ak teda pre bolesť chodidiel nedokážete vykonávať potrebné činnosti, navštívte odborníka, ktorý odhalí konkrétny problém a nastaví vhodnú liečbu.

Bude sa ti páčiť: Cvičenie so švihadlom zamerané na chudnutie: Váha pôjde rapídne dole!

Naposledy aktualizovaný článok: 13.7.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Reibergerová 07.06.20 12:58

MR
karma
114.00

mám s tým skúsenosti, nie je to nič príjemné, haluxy, spadnutá klenba ... tiež zaručujú bolesť nôh

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 08.06.20 09:52

KK
karma
109.00

chvalabohu nemám takéto problémy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní