Pociťuješ bolesť palca na ruke? Tu je 9 možných príčin

Pociťuješ bolesť palca na ruke? Tu je 9 možných príčin

Zdá sa vám, že náhle pociťujete bolesť palca na ruke, alebo vás tento zdravotný problém trápi opakovane či dlhodobo? Bolesti palcov na ruke môžu mať rôznorodý pôvod. Nemusia hneď súvisieť s nejakým vážnejším ochorením. Môže ísť v prvom rade len o následok preťaženia prstov rúk, no bolesť môže rovnako byť aj spôsobená úrazom. 

Pri úraze môže dôjsť k poškodeniu rôznych tkanív v palci, vrátane kostí, kĺbov, šliach a iných. Okrem toho môže bolesť palca na ruke súvisieť aj s opotrebovaním tkanív, respektíve degeneratívnym procesom. Rovnako môže byť na vine zápalový stav alebo aj infekcia, no i ďalšie zdravotné problémy. 

Ak intenzívna bolesť palca vznikla náhle po poranení alebo úraze, je najvhodnejšie vyhľadať lekára. Rovnako by sme návštevu odborníka nemali odkladať v prípade, že bolesť je dlhodobým problémov. Iba lekár môže nariadiť potrebné vyšetrenia, určiť príčinu a nastaviť liečbu bolesti palca. V článku sa pozrieme na možné najčastejšie príčiny bolesti palca.

Čo môže spôsobiť bolesť v palci na ruke?

1. Preťažovanie, vyvrtnutie alebo natiahnutie palca

V prvom rade môže byť bolesť palca spôsobená nejakým poranením. Príčinou môže byť napríklad vyvrtnutie palca (distorzia palca) a poškodenie väzov, ktoré tvoria kĺbové puzdro, tiež natiahnutie palca, úplne pretrhnutie väzov alebo poškodenie šliach či svalov a poranenia kĺbov. 

Dôjsť k tomu môže pri rôznych druhoch úrazu, napríklad pri páde na vystretú dlaň alebo pri narazení palcom do tvrdého povrchu či prudkom šklbnutí palcom. Rizikovým faktorom je aj dlhodobé a opakované preťažovanie palca ruky.

Na obdobné poranenie palca môžu okrem bolesti poukazovať aj ďalšie príznaky, ako opuch a hematóm (modrina), tiež môže byť značne obmedzená pohyblivosť palca.  

Odporúčame: ​Zlatý stafylokok – príčiny infekcie, príznaky, liečba a prevencia

2. Zlomenina

Niekedy môže mať úraz ruky ešte závažnejšie následky, ako len vyvrtnutie alebo poškodenie väzov a šliach. Príčinou intenzívnej bolesti poraneného palca na ruke môže byť aj zlomenina palca. Pri zlomenom palci môže bolesť vyžarovať až do dlane a zápästia.

Tiež sa objavuje obvykle opuch, hematóm a znížená pohyblivosť až neschopnosť hýbať palcom. Ak si prst narazíte, napríklad pri športe, pričom rýchlo opuchne, nie je ním možné takmer hýbať a je prítomná intenzívna bolesť, návštevu lekára neodkladajte. Zlomeninu je nevyhnutné ošetriť odborníkom.

3. Skákavý prst

Ďalšou možnou príčinou bolesti palca na ruke je aj takzvaný skákavý palec, alebo aj lúpavý palec, odborne stenotizujúca tendovaginitída. Ide o ochorenie, ktoré postihuje šľachy ohýbačov prstov a ich pútka. Pri tomto zdravotnom probléme dochádza k zhrubnutiu pútka, ktoré je na začiatku prsta v dlani, v dôsledku čoho sa začne šľacha pri pohybe zasekávať. Pohyb prsta sa stáva bolestivým.

Šľacha sa dokonca môže zapáliť. Pri pohybe postihnutým prstom dochádza pri násilnom prekonaní zhrubnutého miesta k akémusi lupnutiu alebo prasknutiu, podľa čoho dostalo ochorenie i svoj názov.

Postihovať môže rôzne prsty rúk. Ochorenie je sprevádzané neschopnosťou vystrieť postihnutý prst a zasekávaním sa prstov pri ohýbaní. Môže byť následkom poranenia, preťaženia ruky, no mnohokrát sú príčiny neznáme.

4. Syndróm karpálneho tunela

Spomenúť môžeme aj syndróm karpálneho tunela, označovaný aj ako zápästný syndróm. Ide o jeden z často sa vyskytujúcich nervovo-útlakových ochorení ruky. Pri tomto ochorení dochádza k postihnutiu stredového nervu v karpálnom tuneli zápästia.

Charakteristické je postupné zužovanie priestoru v karpálnom tuneli, čo vedie k útlaku daného nervu. To vedie k typickým prejavom, ako je bolesť v prstoch, a to v palci, alebo aj iných prstoch, spravidla okrem malíčka. Niekedy môže bolesť dokonca vyžarovať až do ramena. Ďalej sa objavuje mravčenie a tŕpnutie v prstoch alebo zápästí, znížená sila úchopu a problémy s jemnou motorikou.

Aj pri syndróme karpálneho tunela je jedným z rizikových faktorov opakované a dlhodobé preťažovanie ruky, vrátane opakovaných pohybov (práca s PC myšou, ihlou, športovým náčiním či pracovnými nástrojmi).

5. Rizartróza

Za bolesťou palca na ruke môže stáť aj degeneratívne ochorenie. Takzvaná rizartróza je jednou z častých foriem artrózy, čo je degeneratívne ochorenie kĺbov. Konkrétne je v tomto prípade reč o degeneratívnom ochorení základného kĺbu palca ruky. K rizartróze, ako aj iným druhom artrózy, vedie postupné poškodenie a opotrebenie kĺbov v dôsledku zvyšujúceho sa veku a vplyvu ďalších vnútorných a vonkajších faktorov.

Rizartóza sa môže prejavovať bolesťou, stuhnutosťou alebo opuchom kĺbu palca na ruke. Prítomné môže byť aj začervenanie kože. Postupom času nastáva zhoršená pohyblivosť. Úchopová sile je obmedzená, človeku robí problém držanie pohára, otváranie dverí kľúčom, písanie perom a podobne. V neskorších štádiách sa objavujú aj deformity na kĺboch. 

Odporúčame: ​Pásový opar: Spozorni už pri prvých príznakoch ochorenia!

6. Artritída

Kĺb palca na ruke môže byť postihnutý aj artritídou, čo rovnako môže spôsobovať bolesť v kĺboch ruky. Artritída, alebo reumatoidná artritída, je chronické zápalové ochorenie pohybového aparátu, ktoré má obvykle autoimunitný pôvod. Riziko rozvoja reumatoidnej artritídy zvyšuje genetická predispozícia, ale aj prekonané infekcie, nadmerný stres, hormonálne zmeny v tele a mnohé ďalšie činitele.

Artritída postihuje najmä menšie kĺby, vrátane kĺbov na rukách, zápästí, ako aj prstoch. Postihnutý je často kolenný kĺb, prípadne môžu byť zasiahnuté kĺby v oblasti členkov. Pri artritíde sa objavuje stuhnutosť zasiahnutých kĺbov, neskôr bolesť. Symptómy bývajú horšie ráno po prebudení a pri nečinnosti. Objaviť sa môžu opuchy a sťažené zovretie rúk do päste. Typická je tiež teplejšia koža v okolí kĺbu.

Avšak, zápal kĺbov na ruke môže byť infekčného pôvodu. Ide o takzvanú septickú artritídu. K jej rozvoju môže dôjsť napríklad pri šírení infekcie z iných okolitých štruktúr, krvnou cestou, tiež po chirurgickom zákroku v kĺbe alebo po injekčnej aplikácii liekov v okolí kĺbu.

7. Dna

Dna, ľudovo lámka, patrí rovnako medzi reumatické choroby, respektíve formy artritídy. Pri dne dochádza k ukladaniu kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch a ich okolí, čo vedie k ich poškodeniu. Toto chorenie kĺbov sa prejavuje bolesťou postihnutého kĺbu, citlivosťou na dotyk, opuchom, lesklou, teplou a napnutou kožou v mieste postihnutia. Najčastejšie bývajú postihnuté palce na nohách, no niekedy aj prsty na rukách.

8. Tendinitída

Pod pojmom tendinitída rozumieme zápal šľachy. Toto ochorenie môže postihnúť prakticky všetky šľachy v okolí kĺbov, či už na horných, alebo aj dolných končatinách. K zápalu šliach neraz vedie nadmerné preťažovanie tkaniva opakovanými pohybmi, napríklad v práci alebo pri športe.

K príznakom patrí tupá bolesť v postihnutom mieste, zhoršenie bolesti pri pohybe alebo dotyku a celkové zhoršenie pohyblivosti ruky. Objaviť sa môžu aj opuchy, postihnutá oblasť je na dotyk teplá.

9. De Quervainova choroba

Aj De Quervainova choroba môže stáť za bolesťou palca na ruke. Ide o zápalové ochorenie šliach dvoch svalov, a to krátkeho naťahovača palca a dlhého odťahovača palca (postihuje šľachy abduktora dlhého palca a krátky extenzor palca).

Ochorenie je sprevádzané obmedzením voľného pohybu palca a zápästia. Dostavuje sa bolesť, a to hlavne pri úchope predmetu. Dôjsť tiež môže k opuchu z vonkajšej strany zápästia. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 30.08.23 08:17

MS
karma
100.00

Manžel trpí dnou a bolieva ho nielen palec na ruke ale aj na nohe.

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 30.08.23 16:44

DM
karma
-1.00

Zaujímavý članok

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 30.08.23 16:44

DM
karma
-1.00

Zaujímavý članok

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 30.08.23 20:39

karma
-1.00

Operáciu Syndróm karpálneho tunela mám za sebou a mam artritídu a reumu takže bolesti si užijem až až

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní